Hippeastrum cz.3
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
BabajAGA od przybytku głowa nie boli
Zawsze możesz się podzielić
Ja mam jeszcze takie pytanie... Ile powinna mieć młoda cebula w obwodzie, żeby można było ją "uśpić"?
-
_fox_
Ale o ile mi się nie zdaje to schładza się cebule po to aby można je przyspieszać w dowolnym okresie, tylko po takim traktowaniu temperatura przyspieszania przerażabozunia pisze:U mnie wszystkie cebule pozasypiały;) Mam wielką ochotę przetrzymać kilka w lodówce, żeby porządnie je schłodzić i szybciej wybudzić...
Jacku, chcę schłodzić w lodówce i skrócić czas leżakowania. Normalnie trzymam cebule w trochę wyższej temperaturze i czekam aż zaczną coś zielonego wypuszczać, nie liczę czasu i nie wybudzam ich na siłę. Czy źle myślę z tą lodówką?
- JAWiktor
- 100p

- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powinniście przeczytać dwie poprzednie części tego tematu.
Wszystko jest w nich opisane aż do znudzenia.
Lodówka nie służy do skracania czasu leżakowania a jedynie jest alternatywą dla osób, które w inny sposób nie mogą zapewnić niskiej temperatury przez okres trzech miesięcy zimowania.
Inną rzeczą natomiast jest sterowanie kwitnieniem tej rośliny bo można to robić.
Zachęcam do lektury.
Wszystko jest w nich opisane aż do znudzenia.
Lodówka nie służy do skracania czasu leżakowania a jedynie jest alternatywą dla osób, które w inny sposób nie mogą zapewnić niskiej temperatury przez okres trzech miesięcy zimowania.
Inną rzeczą natomiast jest sterowanie kwitnieniem tej rośliny bo można to robić.
Zachęcam do lektury.
Michał
No i wszystko jasne 
-
wiolka_m_21
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 10 lis 2013, o 18:05
Powiedzcie mi co mam zrobić z cebulą, która w ogóle nie wypuściła łodygi, a posadziłam ją 17 października. Czekać cierpliwie czy zacząć ją zasuszać?
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do końca sierpnia, wtedy zasuszyć, dać odpocząć ze 2-3 miesiące i ponownie posadzić. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko możliwe, bo czasem najpierw wyrastają liście, a dopiero potem pojawia się pęd kwiatowy. U mnie często kwitną drugi raz przed samym okresem spoczynku. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- JAWiktor
- 100p

Może jeszcze się tak zdarzyć, że przed sierpniem liście same zaczną żółknąć i wtedy trzeba zaprzestać podlewania i zacząć proces zasuszania.
Pędu kwiatowego może w ogóle nie wypuścić - zależy jak cebula była zimowana w poprzednim sezonie.
Pędu kwiatowego może w ogóle nie wypuścić - zależy jak cebula była zimowana w poprzednim sezonie.
Michał
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja uznałam,że moje White Nymph idzie spać, bo mu listki zżółkły. Wyniosłam go do ciemnicy, dzisiaj zajrzałam,żeby pousuwać te liściory, a tam- pączek!
Tym samym do kwitnienia zbierają się trzy hipki. Szkoda,że nie cholerne Papilio...
Pozdrawiam - BabajAGA
- JAWiktor
- 100p

Ja mam też taką cebulę.
Miałem ją zimować, patrzę idzie pączek więc do ziemi ale jak zadoniczkowałem to wzrost pędu się zatrzymał.
Mam chociaż nadzieję, że teraz odbudowuje system korzeniowy a na kwiat przyjdzie zaczekać.
Miałem ją zimować, patrzę idzie pączek więc do ziemi ale jak zadoniczkowałem to wzrost pędu się zatrzymał.
Mam chociaż nadzieję, że teraz odbudowuje system korzeniowy a na kwiat przyjdzie zaczekać.
Michał
-
_fox_
Z tego co czytam to ja mam najprościej
wcale nie wyciągam z doniczek ani nie przesadzam, rosną sobie już 3 lata w jednej ziemi
Podlewanie tylko z nawozem częściejsze, a ogólnie idzie woda z oczka wodnego do podlewania doniczkowców 
-
wiolka_m_21
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 10 lis 2013, o 18:05
Mam nadzieję, ze mnie też trafiły się takie cebule_fox_ pisze:Z tego co czytam to ja mam najprościejwcale nie wyciągam z doniczek ani nie przesadzam, rosną sobie już 3 lata w jednej ziemi
Podlewanie tylko z nawozem częściejsze, a ogólnie idzie woda z oczka wodnego do podlewania doniczkowców
Nie mam pojęcia jak, ponieważ mam ją od październikaJAWiktor pisze:Może jeszcze się tak zdarzyć, że przed sierpniem liście same zaczną żółknąć i wtedy trzeba zaprzestać podlewania i zacząć proces zasuszania.
A wczoraj zakwitły mi kolejne dwa - w miejsce dwóch "zmarłych"