Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Rzeczywiście, Iga ma rację. Jesienią trawy są najbardziej urokliwe i najlepiej widoczne... ;:196
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, kępa oszałąmiająca. Nie mam pojęcia, co to, ale postaram się znaleźć w googlach ;:108
JoluGraj, masz absolutną rację. Sprawdziłam już w zapiskach i rzeczywiście pomyliłam się. Ta moja to jest spartyna grzebieniasta "Aureomarginata". Zielony długi liść z żółtym maginesem. Juz poprawiłam. Dzięki za zwrócenie uwagi ;:196
Działeczko, no to w takim razie kupujemy trawy pod te nasze dęby, co? :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek[/quote]

To jest Hakonechloa macra Aureola,
dość wymagająca trawa, w szkółce Państwa Szmit dostępna :wit
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

przemekg pisze: To jest Hakonechloa macra Aureola,
dość wymagająca trawa, w szkółce Państwa Szmit dostępna :wit

To mam, to mam. :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu sporo osób jesień kojarzy z deszczami, wiatrami i zbliżającą się zimą stąd często inne od naszych odczucia. Ja tez lubię zimę a szczególnie gdy wszystko przykryte jest świeżym śnieżnym puchem. Biało ... czysto i prawie ... sterylnie choć w mieście takie widoczki trwają krótko.
Trawy sa wspaniałe, właśnie o tej porze zaczynają pojawiać się kłosy na tych najwyższych.
Jesienią przesadzałam na bardziej otwarta przestrzeń aby swobodnie mogły sie kołysać na wietrze ale najwyższa tylko szumi długimi liśćmi ale nie kołysze się ... :;230
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Trawki cudne :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Widoczki późnoletnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój dąb - Czesław
Obrazek

Koleuski w donicach
Obrazek

Obrazek

Ognik już się wybarwia na żółto
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ładne i ciekawe trawy kupiłaś ,oby dobrze rosły . Obficie kwitnie róża ;:63 ,U mnie marne paczki i nie chcą się rozwijać ,
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Czesiek ładny ;:183
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, Cześkowe dzieciaczki w czapeczkach wybrały się na Kaszuby :wink: Dotarły dzisiaj z innymi roślinkowymi dobrami ;:196
Piękne zakupy. Trawy cieszą się zasłużoną popularnością. Schyłek lata ujawnia całą ich krasę.
Ja też zakupiłam w niedzielę 1 i dzisiaj z forumowych zakupów 2. Ale w zdecydowanie mniejszych rozmiarach.
Też kilka razy spoglądałam pożądliwie na Hakonechloa macra Aureola. Wygląda niesamowicie. czytałam, ze potrzebuje sporo wody.
Pastella -cudny bladawiec. Nie obrażaj się na nią. Ma sporo uroku,. Życzę, aby zdrowo się chowała.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wandziu ;:167 Piękne zakupy - mnie też trawi się podobają . Widoczki późnoletnie - cudne ;:180 .Na trzecim zdjęciu to co za roślinka??? Czesław dostojny ;:108
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu ja trawy uwielbiam , a z tym brakiem miejsca to jak najbardziej Cię rozumiem, też ciągle coś kupię bo np. okazja a potem latam po działce i próbuję wymyślić miejsce którego ciągle brak
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ładnie wybarwiony parawanik, taki energetyczny jak ogień z kominka. Z zainteresowaniem oglądam rośliny w donicach. Przy moim małym metrażu to dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Olku, trawy to moje ostatnie odkrycie. Chyba kolejny szał zakupowy mnie ogarnie. Niestety.

Klarysko, muszę się jeszcze dokładnie dowiedzieć, dlaczego ta trawa ma duże wymagania. jeśli jest wymarzająca, to dam sobie spokój. Jeśli wymaga dużo wody, to też sobie odpuszczę, bo wiesz, że mam taką samą lichą ziemie jak ty.
U mnie w tym roku także zrobił się jakiś tam trawnik w miejscu, gdzie zawsze jest wyłysiały od słońca placek. No ale nie co roku będzie tak padało jak "latoś". No a jeśli ta trawa lubi rosnąć na przykład nad wodą, to byłby problem. Buziaczki ;:196

Dawidzie, ten dąb to nasza duma i utrapienie. Latem go chwalimy, a jesienią przeklinamy ze względu na mnóstwo opadających liści.

Teresko, ta roślina na trzecim zdjęciu to był popularny rozchodnik okazały, Taka wyższa odmiana i ma różowe liście. Nazwy niestety zapomniałam. :)

Katik, zobaczyłabyś, jakiego szału zakupowego dostaje się w tej szkółce, o której ci wspomniałam. Miejsca w ogrodzie co prawda nie ma, no ale zawsze można jeszcze takie na przykład trawy zostawić póki co w donicach. Potem coś się wymyśli :wink:

Krysiu, dzięki za odwiedzinki. Parawanik został założony w tym roku, bo strasznie blisko mamy nowych sąsiadów i nie są zbyt sympatyczni. Mało kontaktowi i oprócz tego mają upierdliwego, jazgoczącego yorka. A więc ta mata zarówno nas od nich zasłania, jak i pełni funkcję dekoracyjną. Rośliny fajnie wyglądają na jej tle.
Sadzenie w donicach to faktycznie świetne rozwiązanianie przy małym metrażu. Ja w tym roku obsadziłam większość donic wlaśnie koleuskami. Można im co pewien czas uszczykiwać wierzchołek i wsadzać nowe szczepki do ziemi. W tensposób zaczynasz wiosną od dwóch czy trzech koleusów, a jesienią masz już obsadzony cały ogród :D

Zobaczcie, jakie mam giganty zawilce. W tym roku wyrosły aż pod niebo. Jeszcze niedawno wyglądały tak jak z lewej. Teraz są już olbrzymie, jak na fotce z prawej.
Obrazek Obrazek

Pierwiosnki, które posiałam w lutym, są już teraz gotowe do rozsady. Nie mam pojęcia, gdzie je zmieszczę, ale miejsce znaleźć się przecież musi. :?
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wandziu co za prymulki masz w tej doniczce ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”