Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam słonecznie i ...prezentuję gościa , który mnie rankiem nawiedził. Piękny był na swój sposób i występował pojedynczo ( na szczęście!), więc po zakończeniu sesji zdjęciowej zafundowałam mu wycieczkę do pobliskiego lasu. Chyba się ucieszył :wink:

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ewelinko, te - takie różne widoczki - są piękne.Nie mogłabyś mieszkać w Piotrkowie, też na P.Ale i tak często pijemy razem kawkę.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślimak , ślimak pokaż rogi dam ci sera na pierogi ........ :lol: a wiecie że jako mała dziewczynka myślałam że ślimaki naprawdę lubią ser :oops: i nawet kiedyś chciałam je nim nakarmić, ale coś im nie smakował :( :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kiedy byłam mała to lubiłam ślimaki...ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że będę miała ogród, a one będą się chciały w nim stołować :D
Korzystając z pięknej pogody organizujemy wieczorkiem grilla z piwkiem. ;:18 Oj, będzie się działo ! A Wy też wykorzystujecie latem ogród jako zielony salon ? U nas częste są spotkanka towarzyskie , czy rodzinne , choć tego lata z uwagi na pogodę , często bywały przenoszone z ogrodu do domu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

ANETA pisze:Ślimak , ślimak pokaż rogi dam ci sera na pierogi ........ :lol: a wiecie że jako mała dziewczynka myślałam że ślimaki naprawdę lubią ser :oops: i nawet kiedyś chciałam je nim nakarmić, ale coś im nie smakował :( :lol:
Ja kiedyś zimą znalazłam ślimaka w sałacie ze sklepu i co miałam z nim zrobić? Zamieszkał w słoiku i był karmiony sałatą, bo nie miałam serca go ukatrupić ani wyrzucić zimą na dwór ;:24 . Raz chciałam urozmaicić mu dietę i zapytałam w warzywniaku czym oprócz sałaty mogę nakarmić ślimaka, którego u nich kupiłam :wink:(wtedy jeszcze nie wiedziałam, że ona żrą wszystko :evil: ) Pani uśmiechnęła się, zastanowiła chwilę, po czym powiedziała: "No... w wierszyku jest >dam ci sera<..." :lol:
Ślimak przeżył u mnie trzy miesiące, zdechł akurat na Wielkanoc :( jak go chciałam przy święcie poczęstować sałatą lodową :wink: A nawet się do niego przywiązałam...
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Witam moja immienniczko !
Oczywiście scenariusz się powtarza - Ty w ogródku zasypujesz nas (i chwała Ci za to :wink: ) zdjątkami ,kawusia , gazetki ,piwko i grill! i jeszcze jakie zdjątka -przy jakiej pogodzie je robisz? Nie dość ,że serce -z zawiści oczywiście -na widok ogrodowego raju - się kraje ,to jeszcze te ujęcia i soczystość kolorów- Dość KADZENIA , podobno nie lubię kadzić !!! T ojeszcze na dodatek siedzę "za karę" w murach do jutra niestety .
Ale Ewelinko tak na poważnie ,dzięki takim obrazkom, jak Twoje, można jakoś przetrwać w murach do jutra .A jutro od rana hulaj duszo piekła nie ma... i do ogródka ...
PS Co to za cudowności krzaczaste ,niebieskie na przedostatnim zdjątku?
pozdrówka
Inka
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko :D
Obejrzane widoczki i kwiaty nastrajają mnie bardzo optymistycznie. Aż miło tak usiąść i się zapatrzeć ;:95
A gdy zobaczyłam tego ślimaka przypomniała się mi rymowanka "ślimak , ślimak wystaw rogi ,dam ci ........"
Ach jak mi się miło zrobiło :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Oj, Dziewczyny! Przyjaciółki ślimaczego rodu! Wy to jesteście: jedna ślimaka hoduje, inna karmi go serem! :wink:
A ja ze wstydem wyznaję,że po zrobieniu zdjęć wysłałam go do lasu na grzybki :D
Dziś jest u mnie pochmurno , parno i ...chyba się zanosi.Wiedziałam ,że te letnie dni są zbyt piękne, aby mogły trwać wiecznie :( Ale i tak pozdrawiam Was słonecznie !
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziś miały być prace w ogrodzie , ale plany pokrzyżowała mi pogoda :( Burza i ulewa, ulewa i burza...i tak już do wieczora.
Ale są i pocieszające wiadomości- niektóre roślinki już teraz planują przyszłoroczne kwitnienie. Popatrzcie na Różaneczniki,wszystkie mają już pąki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jestem ciekawa , czy to pozytywny efekt działania mikoryzy? Chyba jeszcze na to za wcześnie...
Ale w ogrodzie są i kolorowe akcenty- oto "ich portret" :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

na zdjęciach kolejno: Ketmia syryjska, Dziewięćsił bezłodygowy, Dalie, Rudbekia , Astry, Zawilec japoński, Tojad i Sadziec.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ewelino, czy sadźca masz po swojej stronie ogrodzenia? Czy to dzika odmiana, czy jakaś ogrodowa? Jak się zachowuje jako roślina ozdobna? Rośnie w jakim sąsiedztwie, jakie rośliny ma dookoła siebie, a jakie nad sobą? Jakie ma korzenie? Czy jest bardzo ekspansywny?

Nad jeziorem, u nas, rośnie właśnie taki, ale przyleciał tu sam, bez świadomej ingerencji człowieka, a u Ciebie? Może wezmę narzędzie i sobie przełopatkuję do ogródka? Warto?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Grzegorz B

Post »

Ewelina. Pięknieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :shock: :shock: :shock: . Ale miałem zaległości u Ciebie. Tyle widoczków, że sporo czasu poświęciłem, aby wszystko dokładnie obejżeć. Oczywiście jak zawsze się opłacało, bo wrażenia po tym długim spacerze niesamowite.

Twoje iglaki, to są tak zdrowe, że aż trudno sobie wyobrazić, że można w takim stanie je utrzymać. Ja mam ciągle problemy z niektórymi ich rodzajami. Ostatnio z cyprysikami, chyba Cyprysiki Lawsona, odmiana "Dart s Blue Ribbon". Są to już spore drzewka, bo mają ponad 1,5 metra. Żółkną od środka. Pryskałem już na chorobę grzybową, ale czy to pomoże. Może lepiej wyrwać i spalić, aby na inne rośliny nie przeszło. Jak myślisz :?:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

NalewkoSadziec rośnie po mojej stronie ogrodzenia ( ale niebawem będzie i po sąsiedniej, bo dałam sąsiadowi część kępy i posadził symetrycznie). To taki dziki, narożny zakątek mojego ogrodu, w którym obok ogromnej Chojny kanadyjskiej rośnie właśnie kępa Sadźca plamistego(Eupatorium maculatum)odm. "Atropurpureum",Onętki, Dalie, Lilie, Tojady, jesienne Marcinki, Świecznice , Dzwonki ...w sumie to taki busz, nieco zresztą zapuszczony...Sadziec kupiłam w Centrum Ogrodniczym , ładnie sie rozrósł- w ciągu chyba trzech lat już go 3 razy dzieliłam( oddzielałam zewnętrzne cząstki kępy i obdarowywałam nimi chętnych). To jest wielka bylina( ok. 1,5-2 m. wys.), bezproblemowa, o ile ma zasadowe podłoże i wilgoć. Powinna rosnąć w słońcu, ale u mnie ma półcień, bo nad nią , od strony sąsiada rośnie wielka sosna.Kwitnie VIII-IX, ma purpurowe baldachimy średnicy ok. 20-30 cm.Nie wiem ,czy ten nad jeziorem to ogrodowa czy dzika odmiana , a na pytanie "czy warto (go przełopatkować ) "? odpowiem Ci dyplomatycznie: to zależy od gustu...mnie nie przeszkadza rosnąc tam, gdzie rośnie, ale na jakąś reprezentacyjną rabatę pewnie bym go nie posadziła( choć sadziec!) :wink:

GrzesiuTakie schnięcie ( czernienie ) od środka cyprysików , to rzeczywiście objaw choroby grzybowej. Oprysk powinieneś powtarzać 2-3 krotnie , najlepiej stosując różne preparaty zamiennie.Przed opryskiem obierz jednak starannie, otrząśnij, suche gałązki i zniszcz je. Nie wyrzucaj drzewek pochopnie- może sobie poradzą.Mnie zawsze szkoda roślin, które chorują i próbuję je ratować, a właśnie cyprysiki udało mi się w ubiegłym roku " postawić na nogi" ( no tu już mi wyszło niezłe uosobienie!) i teraz pięknie rosną. :D

Obrazek

To właśnie koszyczek Sadźca :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kwiaty to nie tylko kolor ale i zapach...ten jest bardzo intensywny ,słodki , odurzający ...po południu i wieczorem taras i cały ogród nasycony jest niesamowitą wonią Datur- wielka żółta dopiero rozwija pierwsze kwiaty; łososiowa ma ich już kilkanaście.Czujecie ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Niesssamowite te "olbrzymie"dzwony ;:12
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
norka
50p
50p
Od: 3 sie 2007, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, przepiękne datury, a ta różowa cudna. Moja mama hodowała kiedyś datury. Miała takie jak Ty i dodatkowo odmiany pełnokwiatowe. Szkoda, że nie mam ich zdjęć. Teraz już zrezygnowała, a szkoda, ponieważ bardzo mi się podobały. Sama nie mam warunków na datury, gdyż mam za mały balkon.

Życzę dalszych sukcesów w pielęgnacji tych okazałych kwiatów.

Pozdrowienia. ;:228
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”