Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Przydałoby się orchidarium, ale jest strasznie drogie i do tego nie mam miejsca (mój pokój jest bardzo nieustawny). Mam nadzieję, ze schillerianie i innym botanicznym bedzie dobrze. Teraz wilgotność jest 80%, ale nie wiem, czy higrometr dobrze działa. A dzisiaj zauważyłam COŚ u tetraspisa!!! Myślę, ze to pędzik. Rośnie też pędzik różowej Vandy w kratkę. A zdjęcia innych botanicznych zaraz postaram się zrobić, później wstawię.
- koniczynka

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja popatrzę sobie chociaż i oczy nacieszę
czekam na zdjęcia
czekam na zdjęcia
- Storczykowa

Phal. violacea, bellina, penang girl:

Phal. lueddemaniana (ten mały to ten, co kiedyś stracił wszystkie korzenie)

Phal. schilleriana, tetraspis:

2 Phal. equestris ilocos alba, Phal. equestris

Phal. lueddemaniana (ten mały to ten, co kiedyś stracił wszystkie korzenie)

Phal. schilleriana, tetraspis:

2 Phal. equestris ilocos alba, Phal. equestris

- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ Masz szkółkę botaników. Wszystkie cudne. Najbardziej zachwycam się belliną...
Na pewno ją kupię do rochidarium
A u mnie właśnie był wczoraj Wujcio- Stolarz. Już Mu mówiłam o orchidarium...może wprzyszłym roku... 
Na pewno ją kupię do rochidarium
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,
.Wszystkie wyglądają pięknie a co najważniejsze,zdrowo. Oby Ci szybko zakwitły.
- Storczykowa

Bellina niestety jeszcze mi nigdy nie kwitła (nie licząc kupnego kwitnienia). Ale COŚ puszcza tetraspis, wygląda mi to na pędzik.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Sporo ciekawych botaników, teraz niech tylko szybko Ci zakwitną 
- koniczynka

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
niech porażą nas pięknem swoich kwiatów w przyszłości 
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Duśka piękną masz kolekcję botaników, wyglądają na zdrowiutkie i zadbane, jedynie ta jedna Phal. lueddemaniana biedniejsza, brawa dla
Ciebie i gratuluję kwitnienia Vandy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki Dusia za zdjęcia
Chciałam zobaczyć je właśnie w takim zbliżeniu.
Porównuję Twoją Phal. bellina z moją i widzę różnicę w pokroju liści. Moja ma krótkie i bardziej okrągłe.
Phal. lueddemanniana (ta większa) jest b. dorodna. Moja podobna. Może więc doczekamy kiedyś kwitnienia
Phal. schilleriana ma piękne zdrowe liście z wyrazistym wzorkiem.
Niech Ci wszystkie pięknie rosną i kwitną
Myślę, że Jovanka nie podpowiadała Ci sprawienia sobie orchidarium, tylko akwarium.
O wiele łatwiej jest zorganizować sobie akwarium, bo nie jest zbyt drogie i nie zabierze Ci dodatkowego miejsca,
ponieważ część doniczek możesz wstawić właśnie do niego - np. tę bidulkę 'lueddemannianę', maluchy equestrisy il.al.,
'schillerianę' i zawsze ma się jakieś reanimowane. Akwarium nie musi być ogromniaste.
Ja mam jedno z mniejszych, a mam tam 8 storczyków. I zawsze można robić zamianę 'mieszkańców' wg. potrzeb.
Chciałam zobaczyć je właśnie w takim zbliżeniu.
Porównuję Twoją Phal. bellina z moją i widzę różnicę w pokroju liści. Moja ma krótkie i bardziej okrągłe.
Phal. lueddemanniana (ta większa) jest b. dorodna. Moja podobna. Może więc doczekamy kiedyś kwitnienia
Phal. schilleriana ma piękne zdrowe liście z wyrazistym wzorkiem.
Niech Ci wszystkie pięknie rosną i kwitną
Myślę, że Jovanka nie podpowiadała Ci sprawienia sobie orchidarium, tylko akwarium.
O wiele łatwiej jest zorganizować sobie akwarium, bo nie jest zbyt drogie i nie zabierze Ci dodatkowego miejsca,
ponieważ część doniczek możesz wstawić właśnie do niego - np. tę bidulkę 'lueddemannianę', maluchy equestrisy il.al.,
'schillerianę' i zawsze ma się jakieś reanimowane. Akwarium nie musi być ogromniaste.
Ja mam jedno z mniejszych, a mam tam 8 storczyków. I zawsze można robić zamianę 'mieszkańców' wg. potrzeb.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Storczykowa

Takie akwarium bardzo by się przydało, ciekawe, czy T. by się zgodził? Kiedyś i tak zamierzam mieć orchidarium, jak czegoś chce, prędzej czy później musze to mieć, bo nie lubię rezygnowac z marzeń. Chcę, żeby storczykom było u mnie dobrze. Nie wiem, jak ja kiedyś mogłam bez nich żyć, teraz już bym nie potrafiła. Jesienna wystawa kwiatów w 2004 roby bya dla mnie bardzo ważnym momentem w życiu, choć wtedy o tym nie wiedziałam i nawet nie pamiętam dokładnej daty tego niezwykłego dnia, kiedy rozpoczęłam swoją storczykową pasję.
Co do liści Phal. botanicznych, mogą się od siebie różnić, bo pewnie są rózne odmiany bellin, lueddemanian itd. Widziałam na wystawie inne belliny (ta twoja zapewnie też), ich liście były inne od liści mojej. A ta jedna lueddemaniana rzeczywiście pieknie urosła i ma dobre korzenie, tak bym chciała ujrzec jej kwiaty...
Co do liści Phal. botanicznych, mogą się od siebie różnić, bo pewnie są rózne odmiany bellin, lueddemanian itd. Widziałam na wystawie inne belliny (ta twoja zapewnie też), ich liście były inne od liści mojej. A ta jedna lueddemaniana rzeczywiście pieknie urosła i ma dobre korzenie, tak bym chciała ujrzec jej kwiaty...
- Storczykowa

COŚ na tetraspisie rośnie, widać, że to pędzik, mam nadzieję, że nie stanie w miejscu, tylko urosnie i pokaże kwiaty. Oprócz pędu tetraspis puszcza też liczne przedłużenia na korzonkach, rośnie mu liść. Pędziki rosną na Liodoro (tym wielkim), 2 nowe pędziki zaczyna puszczać taki bordowy, który teraz kwitnie, więc będzie miał 3. Znalazłam je dzisiaj przy podlewaniu, to na pewno pędy, choć jeden jest jeszcze zaledwie pęknięciem. Rośnie pęd też na rózowej Vandzie.
Gratuluje pędzików
i życzę owocnych kwitnień 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Dusiu obfotografuj zdjęcia swojego kwitnącego Phal. equestris , bo widzę, że kwitnie Ci 
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Pięknie, pięknie, pięknie nic dodać nic ująć