Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
tak właśnie zrób 

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
A dla mnie one i różnorodne i ładne.
tak somie wmawiaj Henryku
tak somie wmawiaj Henryku

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Eeeech, mnie tak ganiać ;) Kilka na szybko wybranych pozycji - niewątpliwie, napite wyglądają ładniej i bardziej widać różnorodność, ale i teraz nie da się jej zaprzeczyć.

Od lewej M. euanthema v. tilcarensis, trochę podobna do pigmejek, ale jednak inna, potem fischerianka z charakterystycznymi korpusikami i delikatym ociernieniem i M. euanthema v. sarothroides, której widziałem fotki z cierniami dłuuugimi i włosowatymi, tylko nie wiem jak do tego doprowadzić. Potem M pygmaea v. nigrescens rosnąca słupkowato i z charakterystycznym ocierniem (kwiat identyczny jak diersiana, ale ciernie właśnie całkiem inne), następna M. steinmannii v. costata z silnie zaznaczonymi żebrami i kolejna M. steinmannii v. brachyantha która idzie w malutką kupkę odrostów - chyba ma najmniejsze korpusiki ze wszystkich. I na trzecim zdjęciu aureiflorka starsza, która już zaczyna wypuszczać dłuuugie ciernie (błąd oczywiście w nazwówce), z pigmejek M. haagei v. nazarenoensis (choć podejrzewam u tej sztuki domieszkę innej krwii) rosnąca kuliście i z agresywniejszym ociernieniem i na koniec M. malochii.

Znów od lewej M. einsteinii v. gonjianii jeszcze młode, ale już widać, że te einstejniaki idą w słupek, potem przykład innej M. einsteinii z brązowymi cierniami i popularna M. pygmaea v. iscayachensis. M. atrovirens v. yuquinensis, potem forma M. atrovirens v. haefneriana lub wg Knizego euanthemka jak na nazwówce) i M. haagei idąca w troszeczkę podobnne żeberka, jak torquatka. I na trzeciej fotce M. haagei v. elegantulka, czyli pigmejka szybko krzewiąca się i raczej z miejszymi korpusikami, kolejna M. atrovirens i M. pygmaea v. colorea z ładnymi rudymi aureolami i ociernieniem.
Nie ma na fotce wspomnianych M. pygmaea v. torquata ze ślicznym ożebrowaniem, M. nigricans v. carmeniana z ładnymi cierniami, M. leucanthema z czarnawą skórka i cierniami czy ciekawych form einsteinii (które rosną jak krew z nosa). Ale chyba i tak wystarczy ;)

Od lewej M. euanthema v. tilcarensis, trochę podobna do pigmejek, ale jednak inna, potem fischerianka z charakterystycznymi korpusikami i delikatym ociernieniem i M. euanthema v. sarothroides, której widziałem fotki z cierniami dłuuugimi i włosowatymi, tylko nie wiem jak do tego doprowadzić. Potem M pygmaea v. nigrescens rosnąca słupkowato i z charakterystycznym ocierniem (kwiat identyczny jak diersiana, ale ciernie właśnie całkiem inne), następna M. steinmannii v. costata z silnie zaznaczonymi żebrami i kolejna M. steinmannii v. brachyantha która idzie w malutką kupkę odrostów - chyba ma najmniejsze korpusiki ze wszystkich. I na trzecim zdjęciu aureiflorka starsza, która już zaczyna wypuszczać dłuuugie ciernie (błąd oczywiście w nazwówce), z pigmejek M. haagei v. nazarenoensis (choć podejrzewam u tej sztuki domieszkę innej krwii) rosnąca kuliście i z agresywniejszym ociernieniem i na koniec M. malochii.

Znów od lewej M. einsteinii v. gonjianii jeszcze młode, ale już widać, że te einstejniaki idą w słupek, potem przykład innej M. einsteinii z brązowymi cierniami i popularna M. pygmaea v. iscayachensis. M. atrovirens v. yuquinensis, potem forma M. atrovirens v. haefneriana lub wg Knizego euanthemka jak na nazwówce) i M. haagei idąca w troszeczkę podobnne żeberka, jak torquatka. I na trzeciej fotce M. haagei v. elegantulka, czyli pigmejka szybko krzewiąca się i raczej z miejszymi korpusikami, kolejna M. atrovirens i M. pygmaea v. colorea z ładnymi rudymi aureolami i ociernieniem.
Nie ma na fotce wspomnianych M. pygmaea v. torquata ze ślicznym ożebrowaniem, M. nigricans v. carmeniana z ładnymi cierniami, M. leucanthema z czarnawą skórka i cierniami czy ciekawych form einsteinii (które rosną jak krew z nosa). Ale chyba i tak wystarczy ;)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie... To jest przyczynek do tego, że rzeczywiście mediolobivie mają różne korpusy i ciernie. Nawet Jacek nie może tego nie zauważyć.
Brawo Marku, dzięki za pracowitość bo robić fotki w środku zimy wyciągając je z zimowiska nie jest ani łatwe ani proste.
Ale efekt - super!

Brawo Marku, dzięki za pracowitość bo robić fotki w środku zimy wyciągając je z zimowiska nie jest ani łatwe ani proste.

Ale efekt - super!

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O żesz Ty... propaganda szalenie skuteczna!
To tak dziwnie się dzieje, że tak się ogląda, ogląda, niby nic, ładne, aż tu nagle bach: kwiaty, drugie bach: korpusy, trzecie bach: warunki ich utrzymania - i człowiek (czytaj: ja) nagle zaczyna podziwiać bardziej, szczegółowiej niż wcześniej, i tak w ogóle...
Sensu w mojej wypowiedzi może niewiele, ale jakbym tak ładnie poprosiła, byś jeszcze tak polatał do tej piwnicy ze dwa razy, to bym była wdzięczna... 
To tak dziwnie się dzieje, że tak się ogląda, ogląda, niby nic, ładne, aż tu nagle bach: kwiaty, drugie bach: korpusy, trzecie bach: warunki ich utrzymania - i człowiek (czytaj: ja) nagle zaczyna podziwiać bardziej, szczegółowiej niż wcześniej, i tak w ogóle...

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
kwestia odpowiedniego poustawiania, jak w każdej reklamie ;)
- banditoo
oczywiscie że widzę, jest to taka różnorodność jak kwiaty u gymnoli, jakby niebyło jest to jeden z najmniej różnorodnych, porównując do sulek to cierniami biją medio na głowę. na pewno lofki sa mniej różnorodnehen_s pisze:Nawet Jacek nie może tego nie zauważyć.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A może czas oczy przetrzeć? Albo... okulary zmienić? Bo upierać się dakeh przy ewidentnych i naocznych dowodach które nam zapodał Marek naprawdę trudno. 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Sulki to może, ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają, ot zawsze półkula (jak kto głodzi to placek) i czasem trochę inne ciernie doczepione, hehe ;)
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marko,ale musisz przyznać,że w tej większej doniczce jest trochę lepszy efekt niż w piąteczkach oczywiście chodzi o kwiaty,
wiem ,że to maluszki i muszą być w małych doniczkach,aby się lepiej prezentowały zanim się rozrosną
wiem ,że to maluszki i muszą być w małych doniczkach,aby się lepiej prezentowały zanim się rozrosną

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Piękne,może i ja doczekam się takich bukiecików na tych moich kilku sztukach.
A tak w ogóle to się ciesze ,że się rozwijacie w tym kierunku
może uda mi się nabyć jeszcze kilka odrostów, które sobie upatrzyłam 
A tak w ogóle to się ciesze ,że się rozwijacie w tym kierunku

- banditoo
dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazziniiczarny pisze:ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ale bronisz te gymnolebanditoo pisze:dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazziniiczarny pisze:ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają
- banditoo
stwierdzam fakty, niby gymno nieźle zbadane a co chwila jakieś rotacje przerzucanie z jednego rodzaju do drugiego
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po takich zdjęciach to pierwsza myśl- pal sześć korpusy(podobne czy inne

Za to pięknieee kwitną

Ale

Marku Twoja wiedza w tym temacie... wprost onieśmiela ale... nie dam się i postaram przyswoić