Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

tak właśnie zrób ;:333
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

A dla mnie one i różnorodne i ładne.

tak somie wmawiaj Henryku ;:306
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Eeeech, mnie tak ganiać ;) Kilka na szybko wybranych pozycji - niewątpliwie, napite wyglądają ładniej i bardziej widać różnorodność, ale i teraz nie da się jej zaprzeczyć.

ObrazekObrazekObrazek
Od lewej M. euanthema v. tilcarensis, trochę podobna do pigmejek, ale jednak inna, potem fischerianka z charakterystycznymi korpusikami i delikatym ociernieniem i M. euanthema v. sarothroides, której widziałem fotki z cierniami dłuuugimi i włosowatymi, tylko nie wiem jak do tego doprowadzić. Potem M pygmaea v. nigrescens rosnąca słupkowato i z charakterystycznym ocierniem (kwiat identyczny jak diersiana, ale ciernie właśnie całkiem inne), następna M. steinmannii v. costata z silnie zaznaczonymi żebrami i kolejna M. steinmannii v. brachyantha która idzie w malutką kupkę odrostów - chyba ma najmniejsze korpusiki ze wszystkich. I na trzecim zdjęciu aureiflorka starsza, która już zaczyna wypuszczać dłuuugie ciernie (błąd oczywiście w nazwówce), z pigmejek M. haagei v. nazarenoensis (choć podejrzewam u tej sztuki domieszkę innej krwii) rosnąca kuliście i z agresywniejszym ociernieniem i na koniec M. malochii.
ObrazekObrazekObrazek
Znów od lewej M. einsteinii v. gonjianii jeszcze młode, ale już widać, że te einstejniaki idą w słupek, potem przykład innej M. einsteinii z brązowymi cierniami i popularna M. pygmaea v. iscayachensis. M. atrovirens v. yuquinensis, potem forma M. atrovirens v. haefneriana lub wg Knizego euanthemka jak na nazwówce) i M. haagei idąca w troszeczkę podobnne żeberka, jak torquatka. I na trzeciej fotce M. haagei v. elegantulka, czyli pigmejka szybko krzewiąca się i raczej z miejszymi korpusikami, kolejna M. atrovirens i M. pygmaea v. colorea z ładnymi rudymi aureolami i ociernieniem.

Nie ma na fotce wspomnianych M. pygmaea v. torquata ze ślicznym ożebrowaniem, M. nigricans v. carmeniana z ładnymi cierniami, M. leucanthema z czarnawą skórka i cierniami czy ciekawych form einsteinii (które rosną jak krew z nosa). Ale chyba i tak wystarczy ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie... To jest przyczynek do tego, że rzeczywiście mediolobivie mają różne korpusy i ciernie. Nawet Jacek nie może tego nie zauważyć. ;:306

Brawo Marku, dzięki za pracowitość bo robić fotki w środku zimy wyciągając je z zimowiska nie jest ani łatwe ani proste. ;:180

Ale efekt - super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

O żesz Ty... propaganda szalenie skuteczna!
To tak dziwnie się dzieje, że tak się ogląda, ogląda, niby nic, ładne, aż tu nagle bach: kwiaty, drugie bach: korpusy, trzecie bach: warunki ich utrzymania - i człowiek (czytaj: ja) nagle zaczyna podziwiać bardziej, szczegółowiej niż wcześniej, i tak w ogóle... ;:24 Sensu w mojej wypowiedzi może niewiele, ale jakbym tak ładnie poprosiła, byś jeszcze tak polatał do tej piwnicy ze dwa razy, to bym była wdzięczna... ;:7
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

kwestia odpowiedniego poustawiania, jak w każdej reklamie ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Nawet Jacek nie może tego nie zauważyć.
oczywiscie że widzę, jest to taka różnorodność jak kwiaty u gymnoli, jakby niebyło jest to jeden z najmniej różnorodnych, porównując do sulek to cierniami biją medio na głowę. na pewno lofki sa mniej różnorodne ;:306 . Ogólnie nie ma co się okłamywać , medio trzyma się dla kwitaków i tu nawet nie mam zamiaru dyskutować bo jedne z najładniejszych
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

A może czas oczy przetrzeć? Albo... okulary zmienić? Bo upierać się dakeh przy ewidentnych i naocznych dowodach które nam zapodał Marek naprawdę trudno. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Sulki to może, ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają, ot zawsze półkula (jak kto głodzi to placek) i czasem trochę inne ciernie doczepione, hehe ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marko,ale musisz przyznać,że w tej większej doniczce jest trochę lepszy efekt niż w piąteczkach oczywiście chodzi o kwiaty,
wiem ,że to maluszki i muszą być w małych doniczkach,aby się lepiej prezentowały zanim się rozrosną ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękne,może i ja doczekam się takich bukiecików na tych moich kilku sztukach.
A tak w ogóle to się ciesze ,że się rozwijacie w tym kierunku :D może uda mi się nabyć jeszcze kilka odrostów, które sobie upatrzyłam ;:oj
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze:ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają
dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazzinii
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

banditoo pisze:
czarny pisze:ale takie gymnaki to ani kwiatem, ani korpusem się różnorodnością nie wyróżniają
dobre, weź byle jaką osobę z ulicy i postaw 10 różnych gymno i medio to usłyszysz odpowiedź które bardziej różnorodne. Weźmy np prochazkianum i spegazzinii
ale bronisz te gymnole
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stwierdzam fakty, niby gymno nieźle zbadane a co chwila jakieś rotacje przerzucanie z jednego rodzaju do drugiego
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czarny pisze: ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Obrazek
Po takich zdjęciach to pierwsza myśl- pal sześć korpusy(podobne czy inne :roll: ) i tak ich nie widać :D
Za to pięknieee kwitną ;:138

Ale ;:180 wielkie za naukę i wysiłek włożony w objaśnienie podobieństw i różnic w budowie roślinek tego rodzaju. Tylko... to już trzeba osiągnąć inny stopień wtajemniczenia żeby te subtelne czasem różnice wychwycić i wiedzieć co jest co- na razie poza moim zasięgiem.
Marku Twoja wiedza w tym temacie... wprost onieśmiela ale... nie dam się i postaram przyswoić ;:108 skoro już te kilka sztuk mam mieć to durnowato byłoby nic nie wiedzieć :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”