siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Na mój chłopski rozum to coś mu nie pasowało, ale się zbiera - potrzebuje czasu i będzie dobrze 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
krr-km
Jest na to rada -Relanium
Wydaje mi się, że to pomidor wysadzony do gruntu. Przy tej wspaniałej aurze jaką mamy nie wymagaj cudów.
Jest na to rada -Relanium

Wydaje mi się, że to pomidor wysadzony do gruntu. Przy tej wspaniałej aurze jaką mamy nie wymagaj cudów.
Cudów nie wymagam ale to mój pierwszy rok z warzywami więc trochę dużo się o nich myśli. No i tak wysadzony został w sobotę, wtedy była piękna pogoda.

Dobrze, że przynajmniej wykazałeś rozsądek i nie zrobiłeś fotek z dolnych lisci tego pomidora
i nie wkleiłeś ich tu z wołaniem o ratunek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam do Was pytanie - skąd wiecie, ktore pomidory należy powadzić w jednym pędzie a które nie, gdzie wyłamywać wilki?
Ja mam kilka odmian i za Chiny Ludowe nie wiem jak je prowadzić, na opakowaniach tego nie ma.
Moje pomidory to: Betalux, Malinowy Henryka (kiepsko przetrwał przepikowanie), Rumba Ożarska, Awizo.
Koktajlowe to: Koralik (jak przeżyje), Yellow Pearshaped, Cytrynek Groniasty.
Ja mam kilka odmian i za Chiny Ludowe nie wiem jak je prowadzić, na opakowaniach tego nie ma.
Moje pomidory to: Betalux, Malinowy Henryka (kiepsko przetrwał przepikowanie), Rumba Ożarska, Awizo.
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz pierwsze jest z dołu
ja wcale zdjęć na razie nierobie
czytam i obserwuje a poza tym 1 rok to obserwacja i uczenie się na błędach najlepiej sąsiada

ja wcale zdjęć na razie nierobie
czytam i obserwuje a poza tym 1 rok to obserwacja i uczenie się na błędach najlepiej sąsiada

pochwalę się
pierwsze w tym sezonie:D
http://imageshack.us/photo/my-images/17 ... 46829.jpg/

-- 15 maja 2012, o 21:47 --
a dla wszystkich miłośników pomidorków najlepiej relanium 5mg
bo 2 do zdecydowanie za mało

pierwsze w tym sezonie:D
http://imageshack.us/photo/my-images/17 ... 46829.jpg/

-- 15 maja 2012, o 21:47 --
a dla wszystkich miłośników pomidorków najlepiej relanium 5mg

bo 2 do zdecydowanie za mało

Hania_wroc , Betalux-a i Koralika proponuję Ci puścić na żywioł
.Betalux jest samo kończący ,więc jemu nic nie obrywaj , bo będziesz miała mało owoców.A jest to bardzo wczesny pomidor , więc szkoda by było. Cytrynek jest wysoki , więc w zależności od ilości miejsca - prowadź go na 2-3 pędy. Reszty nie znam , bądź nie pamiętam jak rosły 

Pozdrawiam,Małgorzata
- czarna_inez
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic nie zrozumiałamHania_wroc pisze:Mam do Was pytanie - skąd wiecie, ktore pomidory należy powadzić w jednym pędzie a które nie, gdzie wyłamywać wilki?

czarna_inez
Dla mnie to też była czarna magia (wilki,pędy itd.),ale siedziałam i czytałam wątki pomidorowe od deski do deski i teraz już jest dużo jaśniej
,czytam teraz na bieżąco codziennie.Także naprawdę polecam lekturę forum-to tylko parę dni czytania 
Dla mnie to też była czarna magia (wilki,pędy itd.),ale siedziałam i czytałam wątki pomidorowe od deski do deski i teraz już jest dużo jaśniej

Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
To wiem że dolne liście mają małe znaczenie bo, po zawiązaniu grona można je oderwać po to, żeby dostarczyć więcej składników pokarmowych do góry sadzonki.forumowicz pisze:Dobrze, że przynajmniej wykazałeś rozsądek i nie zrobiłeś fotek z dolnych lisci tego pomidora
Pozdrawiam
No ja też ciągle po pracy czytam te forum, żeby dowiedzieć się jak najwięcej rzeczy odnośnie pomidorków i nie tylko.Aniusia pisze:czarna_inez
Dla mnie to też była czarna magia (wilki,pędy itd.),ale siedziałam i czytałam wątki pomidorowe od deski do deski i teraz już jest dużo jaśniej,czytam teraz na bieżąco codziennie.Także naprawdę polecam lekturę forum-to tylko parę dni czytania
Ale co zrobić jak się naprawdę nie wie co to jest za odmiana pomidorów. Obrywać wilki we wszystkich, nie obrywać, pół na pół??
Co będzie korzystniejsze? Ja mam koktajlówki, i nie bardzo wiem jak będę miał się zachować.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Haniu co do Betaluxa i Cytrynka, jest tak jak napisała Basow@.Hania_wroc pisze:Mam do Was pytanie - skąd wiecie, ktore pomidory należy powadzić w jednym pędzie a które nie, gdzie wyłamywać wilki?
Ja dodam od siebie, że Rumba jest pomidorem samokończącym, więc wilków nie obrywaj - będzie rósł w formie krzaczka, Yellow Pearshaped,to odmiana koktajlówki ( żółte gruszeczki ), też puszczałam na żywioł, jak koralika.

pozdrawiam, Anita
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja miała zawsze koktajlówki takie najzwyklejsze (koralik, czereśniowy, a części nazw to nawet nie znam) i te prowadziłam tak trochę na żywioł i intuicję, tzn. puszczałam na kilka pędów (w zależności ile miałam miejsca) i ewentualnie korygowałam długość pędu i obrywałam nadmiar wilków.
U mnie podstawą było to, żeby krzak miał w miarę luźno, bo gdy pęd na pędzie, to zaraz choroby i słabsze plony.
U mnie podstawą było to, żeby krzak miał w miarę luźno, bo gdy pęd na pędzie, to zaraz choroby i słabsze plony.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie Rumba rosła pierwszy raz w zeszłym roku (miałam ją w tunelu) i nie zachowywała się bardzo jak samokończąca (ale porównywałam ją z Kmicicem, a to nie koniecznie dobre porównanie
).
Jest to mój ulubiony pomidor, bo z odmian, które uprawiałam najwcześniejszy, kształtny i średniej wielkości no i bardzo smaczny. Puszczałam go na dwa trzy pędy (ale to intuicyjnie z pazerności na pomidory) i owocował do późna.

Jest to mój ulubiony pomidor, bo z odmian, które uprawiałam najwcześniejszy, kształtny i średniej wielkości no i bardzo smaczny. Puszczałam go na dwa trzy pędy (ale to intuicyjnie z pazerności na pomidory) i owocował do późna.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...