Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Na wiosnę dałem obornik bydlęcy potem tylko pogłównie siarczan magnezu bo liście o to prosiły.
Potem pomidory dostały dawki Siarczanu potasu i saletry amonowej. Dawki wynikały z analizy gleby ALE dla ziemi z gruntu a nie z tunelu.
teraz mam trochę problem bo liście mam poskręcane a z tego co tu piszą to wywołane jest brakiem azotu z powodu ciepłej pogody i wypłukania z ziemi tego co było.
czy mogę dodać azot w czystej postaci aby wyprostować liście? jeśli tak to co najlepiej?
Potem pomidory dostały dawki Siarczanu potasu i saletry amonowej. Dawki wynikały z analizy gleby ALE dla ziemi z gruntu a nie z tunelu.
teraz mam trochę problem bo liście mam poskręcane a z tego co tu piszą to wywołane jest brakiem azotu z powodu ciepłej pogody i wypłukania z ziemi tego co było.
czy mogę dodać azot w czystej postaci aby wyprostować liście? jeśli tak to co najlepiej?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W jakim sensie poskręcane bo może to być nadmiar azotu lub niedobór miedzi. Wątpię aby niedobór azotu.
Liście są zawinięte brzegami do góry. Obstawiałem niedobór azotu bo pasuje do zdjęć innych. Jutro postaram się wrzucić jakieś najnowsze zdjęcia.
marmod
Czemu się przejmujesz tymi liśćmi? chyba będziesz jadł owoce a nie liście, pytałem się ciebie dlaczego ich nie ma , nie ma gron, kwiaty nie zapyliły , opadły , co się stało ?
Czemu się przejmujesz tymi liśćmi? chyba będziesz jadł owoce a nie liście, pytałem się ciebie dlaczego ich nie ma , nie ma gron, kwiaty nie zapyliły , opadły , co się stało ?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie.
Moje 4 krzaczki pomidorów (malinowe i bawole serca), które doświadczalnie umieściłam koło domu w skrzyni z uniwersalną ziemią z marketu (weszło tam chyba 7 worów 80 l), mają wielkie krzaki i liście, mało zawiązków kwiatów i chyba tylko 5 - 6 owoców na razie oczywiście zielonych.
Te rosną w półcieniu.
Dlaczego one są takie wybujałe ?? Może to z powodu mniejszej ilości słońca??
Inne 12 krzaków rosną na gorszej ziemi (piach) na działce i wyglądają dużo lepiej. Mają więcej kwiatów, są zwarte, rozrośnięte, bo prowadzę je na 2-3 pędy.
Te rosną w pełnym słońcu.
Z kolei w namiocie foliowym mam kilkanaście krzaków a tam liści niewiele, owoców i kwiatów sporo.
Te również w pełnym słońcu
Wszystkie pomidorki hodowałam sama z nasion.
Wszystkie do wysadzenia na miejsce stałe rosły w identycznych warunkach.
Po przeczytaniu własnego tekstu dochodzę do wniosku, że wpływ na gigantyczność pierwszych ( w półcieniu) ma brak pełnego słońca.
Czy wnioski są poprawne ?
Moje 4 krzaczki pomidorów (malinowe i bawole serca), które doświadczalnie umieściłam koło domu w skrzyni z uniwersalną ziemią z marketu (weszło tam chyba 7 worów 80 l), mają wielkie krzaki i liście, mało zawiązków kwiatów i chyba tylko 5 - 6 owoców na razie oczywiście zielonych.
Te rosną w półcieniu.
Dlaczego one są takie wybujałe ?? Może to z powodu mniejszej ilości słońca??
Inne 12 krzaków rosną na gorszej ziemi (piach) na działce i wyglądają dużo lepiej. Mają więcej kwiatów, są zwarte, rozrośnięte, bo prowadzę je na 2-3 pędy.
Te rosną w pełnym słońcu.
Z kolei w namiocie foliowym mam kilkanaście krzaków a tam liści niewiele, owoców i kwiatów sporo.
Te również w pełnym słońcu
Wszystkie pomidorki hodowałam sama z nasion.
Wszystkie do wysadzenia na miejsce stałe rosły w identycznych warunkach.
Po przeczytaniu własnego tekstu dochodzę do wniosku, że wpływ na gigantyczność pierwszych ( w półcieniu) ma brak pełnego słońca.
Czy wnioski są poprawne ?

Światło też ma znaczenie ale pomidory, przy jego niedoborze byłyby wybiegnięte przede wszystkim. To nadmiar nawozu w podłożu na starcie sprawił, że pomidory rosły wegetatywnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Miały żarełko w nadmiarze, to rosły sobie w krzak i nie w głowie im kwitnienie
Nie podałaś ile nawózu w sobie miała ta ziemia. Dodatkowo nadmiar azotu może być przyczyną opadania kwiatów.

Jeśli z Lidla ,to nawet 1,5 kg/m3
- BobejGS
- Kontakt:
No to jedzenia z tych 7worków mają ładnie

A obstawiam niedobór miedzimarmod pisze:Liście są zawinięte brzegami do góry. Obstawiałem niedobór azotu bo pasuje do zdjęć innych. Jutro postaram się wrzucić jakieś najnowsze zdjęcia.

- grazka100
- 500p
Ziemia z Auchan uniwersalna, ale producenta nie znam. Worki już wyrzucone.
Dzięki za wiedzę w temacie. Będzie na przyszłość.
Dzięki za wiedzę w temacie. Będzie na przyszłość.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
grazka100 ja mam pomidory w gruncie, ale część ogródka jest w cieniu/półcieniu. W zeszłym roku miałam 3 gatunki pomidorów posadzone na całym ogródku. Te w cieniu i półcieniu były zdecydowanie mniej ulistnione, wątłe, mniej owoców. Dlatego w tym jakieś 90% pomidorów dostało słoneczne miejsca.
- grazka100
- 500p
Alyaa dzięki, już wiem, że przedobrzyłam z ziemią.
Trzeba było wymieszać chociaż pół na pół z moją piaszczystą z działki
Trzeba było wymieszać chociaż pół na pół z moją piaszczystą z działki

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja do donic dałam z ogródka ziemię :P Z miejsca, gdzie rosła trawa wcześniej, do tego trochę piaszczystej i nie ma źle. A moja chyba też nie najgorsza, bo mają liściska, że hoho ;)
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Co może być powodem ,że w gronie jeden lub dwa pomidory duże,a reszta praktycznie nie rośnie. Mam tak na kilku krzakach ,może to kwestia odmiany ,bo są i takie ,że grona bardzo ładne ,wyrównane.
Pozdrawiam.