Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Lostris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2013, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

:;230 dobre :D

Kurczę, pokazę to fum moim bliskim, bo się śmieją ze mnie że wali mi od tych kwiatków już, a tu proszę, Wy to dopiero świrki jesteście ;:124

;:306

Jeeeeeezu!!!!! Jakie to wszystko piękne!!!!!!!
Zaraz dostanę palpitacji serca.

Super pomysł, żeby zrobić takie zdjęcia i kompozycje! Odgapiam to!
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kubasia, znam tego kurdupla!! Nie widzialam na zywo, ale widzialam na ebay (glowne zrodlo mojej wiedzy na temat odmian, prosze sie nie smiac!) ale nie wiedzialam ze ona taka malenka.

Lostris, pewnego rodzaju swiropatia jest tu wskazana, z reszta lepsza taka od dlubania w nosie lub glebokiego uczucia do budki z piwem. Nasz sasiad w pewnym momencie zaczal na mnie mowic "lady fuchsia", stwierdzilam ze wole tak niz Mary Poppins, ale widocznie malo to szkodliwe, skoro od tych wlasnie sasiadow dostalam Blue Eyes. Z reszta jeśli popatrzec do ogrodka sasiadki, to on co prawda nie taki monotematyczny, ale kwitnie w nim wszystko.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

A tu zdjęcie ogółu :wink: są to w większości jednoroczne sadzonki :wink: oczywiście pod koniec sezonu ;:108

Obrazek Obrazek

-- 28 cze 2013, o 14:25 --

crazydaisy zerknij sklepu Adriana, 90 % zaopatruje się u niego :wink:
Lostris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

coś wspaniałego. Podoba mi się ten "rzymski" akcent, to chyba służy Ci za ławeczkę:) ten biały piękniś to co to? Kwiatem mi pod hibiskusa zalatuje, ale liśćmi bardziej pod pelargonię, ale pewnie w obu przypadkach pudło.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubasia, ja nie mieszkam w Polsce. Zaczynajac przygode z fuksjami, kupowalam na car bootach, patrzac na pokroj i kolory, potem szukalam na ebay'u i robilam sobie liste odmian, ktore by mi sie podobaly. Odwiedzalam tez regularnie Range'a, B&Q i centrum ogrodnicze i wylapywalam to co mnie interesowalo. Wszystkiego i tak miec nie moge bo nie zmieszcze na zime, ale zakonczylam zakupy odmiana ktora bardzo chcialam - Texas Longhorn - i na razie bedzie dosc.
Kapitalnie masz to urzadzone...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lostris, pelargonia różana :D zaraz trafimy do śmietnika za rozmowy nie na temat w wątku merytorycznym :wink: Zajrzyj do mojego wątku, są gdzieś jej zdjęcia.
crazydaisy czytałam, że z Ciebie wyspiarka. Wiesz ja mam już takiego świra, że i za granicą kupuję :wink: Wszystko przed Tobą.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Kubasia i jak Twoja" Artstokratka" ma już pączki?Ja od dziś zastosowałam się do rady Adriana i będę moją podlewała tylko NPK 10-30-20,przez jakieś 2,3 tygodnie.Na pewno zdam relację czy się powiodło.Dziś oglądałam swoje maluch i starszaki wszystkie ładnie się mają,większość już ma pączki nawet jeden taki tycieńki okruszek a ma już pączka.
Zadowolona jestem,że odnalazłam te notatki,jakie gatunki zamawiałam(a to nie byle jaki wyczyn bo notatki z 2009lub2010r).Z 4 gatunków mam i rozmnażam(na potęgę,każdy uszczyknięty czubek gdzieś siedzi a to przy mamie,a to przy begoni lub gdzie jest troszkę miejsca) oprócz tego Aristocrata,Godelieve Elli i Heri Mochara,mam jeszcze dwa gatunki zakupione na targowisku i tegoroczny zakup u Adriana Erik Koth,sofie michiels,voodoo , jedna z nich nie przeżyła jeszcze nie wiem która.
Boskie bukieciki:)
Zasalałam 100 donic do podlania to nie zły wyczyn,ja mam trochę takich w grunt wsadzone to łatwiej mają o wodę,ale gdy dłużej nie pada to wąż i podlewanko.
crazydaisy i lostris mój mąż też twierdzi,że mi odbiło z tymi badylami jak to on mówi,każdy jeden nowy nabytek muszę przed nim bunkrować a jak już stoi na zewnątrz w donicy to i tak się nie dopatrzy.Późną zimę i wczesną wiosnę moje parapety"zdobią"pomidory,papryki i begonie z cebul,a lato i jesień mają lżej,odpoczywają i nabierają mocy na kolejny sezon,bo z każdym jednym coraz tego więcej,eksperymentuję z odmianami z nasionek,zdobytych i kupionych holenderskich,ale to nie wątek pomidorowy.Tak więc ten "szał"tu się jeszcze mnoży;)
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, zapączkowana :tan myślę, że za kilka dni rozkwitnie ;:224
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubasia, ja sie troche ze srodkami musze liczyc - "kupilismy dom" brzmi dumnie, ale tez oznacza ze go splacamy, tymczasem ja siedze w domu z dzieckiem, ktorego nie chce oddawac do angielskiego zlobka. Raz ze nie wiem czy bym na ten zlobek zarobila, dwa ze teraz maly lapie mowe i zalezy mi zeby to byl polski jezyk. Angielski zacznie miec za rok, jak pojdzie na 15h/tyg. i potem bedzie go mial w szkole non stop. Trudniej mi bedzie zachowac w nim polski, niz nauczyc angielskiego, wiec ten czas chce na to wykorzystac. I tak jeszcze nie gada, a juz gestykuluje w dwoch jezykach. ;:219 Tak wiec na razie zupelnie mnie satysfakcjonuja roslinki w cenach 0,5 - 1,5 funta/szt.
Moj p.o.meza nie ma problemu. Z poczatku marudzil ze bedzie trudniej obrabiac trawnik, ale jak pokazalam ja sie ladnie wyjmuje doniczki z dolkow przed koszeniem, to mu przeszlo. Pozniej zobaczyl jak mnie ciesza pierwsze kwiaty i doszlo do tego, ze jak w Tesco zachwycilam sie (nieco demonstracyjnie) wiednaca Heidi Anne, to ja po prostu wlozyl do koszyka i kupil. ;:215 Facet wie ze o to dbam i ze mnie to cieszy.

A ma ktos pomysla co to jest? Znaczy sie wiem, ze fuksja, wiem, ze wzniesiony pokroj, listki male, ciemne, bardzo zwarta...
Obrazek
Kinga
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p

Post »

kubasia pisze:Magdo, zapączkowana myślę, że za kilka dni rozkwitnie
super,wstaw fotkę jak rozkwitnie.
crazydaisy ile Twój maluch ma?ja mam córkę dwuletnią(06.06 miła urodzinki).
crazydaisy pisze:doszlo do tego, ze jak w Tesco zachwycilam sie (nieco demonstracyjnie) wiednaca Heidi Anne, to ja po prostu wlozyl do koszyka i kupil.
super,sposób masz na męża :D
Wiesz ta Twoja fuksja podobna trtrochę do agnes bernauer,tylko Twoja ma ciemniejsze kwiaty.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda, to dziala w dwie strony.. Kiedy on przychodzi i melduje ze kolezka go na zlocik ciagnie, widze jak sie memu mezu pali w tylku (mnie tez, ale mamy dziecko, ktorego na motocykl nie wsadzimy), to ja moge pomarudzic, zeby wiedzial ze to nie takie lekkie, latwe i przyjemne, ze kolejny weekend przesiedze w domu, ale doceniam fakt ze zapytal czy "go puszcze" i niech jedzie. Odbije to sobie. :twisted:
Karol ma 17 miesiecy, 08.07 skonczy 18. Z tym ze ma parametry wzrostowo-wagowe dorodnego dwulatka, co nam troche daje popalic.
Kinga
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

crazydaisy, nawet się nie podejmuję identyfikacji. Nie jestem pewna, ale hybrydy nazywane są przez producentów i fuksja może się nazywać dowolnie. Jeżeli się mylę, to ktoś mądrzejszy mnie poprawi. 100% jest tylko w przypadku botanicznych, ale to wiadomo.
Jak już będziesz miała aktywną skrzynkę pw to daj znać, podeślę Ci linki do kilku europejskich producentów i tam masz alfabetyczne katalogi ze zdjęciami.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p

Post »

crazydaisy pisze: Z tym ze ma parametry wzrostowo-wagowe dorodnego dwulatka, co nam troche daje popalic.
A moja kluch wygląda na mimimum 3lata :;230 waży 16.5 a wzrost 93 dla porównania jej kuzynka we wrześniu będzie miała 3lata jest 3cm niższa o ile lżejsza to nie wiem ale na pewno jest lżejsza.Zaraz nam się dostanie za pisanie nie na temat :wink:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubasia, ja probowalam patrzec na ebay i szukac identycznych kwiatkow, ale zawsze cos mi nie pasowalo - uklad slupka i precikow, kolory, kolor lodyzki... I tak mi sie nie udalo. To jedna z tych ktorych sprzedawca sam nie wiedzial co ma, ale uznalam ze pol funta nie boli, a rozpoznac sprobuje jak zakwitnie.

Magda, Karol ma 92cm i wazy 15kg. I juz nie gadam na temat tego malego powsinogi. Co do NN, to kombinowalam czy to nie Beacon, ale nie zgadza mi sie kolor lodyzek... Najwyzej pozostanie tajemnicza nieznajoma, moze z innymi pojdzie mi latwiej bo mam jeszcze ze 3 takie bezmetkowe.
Kinga
Lostris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Słuchajcie, mieliście może taki przypadek, że na fuksji wyskoczyło Wam coś brązowego? W przypływie paniki po porostu to oderwałam, nie zrobiłam zdjęcia, tylko popsikałam wodą z czosnkiem i cebulką, którą mam w pogotowiu zawsze, bo zapobiega mszycom, grzybom i czemuś jeszcze. Wyglądało jakby pylek z pręcików rozwiany przez wiatr osiadł mi na pączku i listku. Czy do mojego opisu pasuje jakiś szkodnik, który siada na fuksjach albo hibiskusie? Bo stoi mi koło fuksji hibiskus i właśnie od tej strony był ten jasnobrązowy proszek, pyłek, drobne kuleczki, już nie wiem jak to określić bardziej obrazowo.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”