Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
HenrykZZarzecza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lut 2019, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy - porady ogólne

Post »

To trochę komplikuje sprawę, ale myślę, że spróbuję z pestek i w międzyczasie zapoluję na Skierniewicką.
Jeszcze mam takie pytanie- jeżeli chodzi o glebę to podłoże do kaktusów i sukulentów zapewne nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla cytrusów?
Przesadziłem ostatnio do takiego miętę bo podobno lubi przepuszczalne podłoże i było to najbardziej zasadowe podłoże jakie znalazłem. Zasadniczo na początku doznała szoku, ale z czasem się przyzwyczaiła i nawet bardzo ładnie zakorzeniła. No, ale słabo rosła więc przesadziłem.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cytrusy muszą mieć ziemię kwaśną o pH ok. 6-6,5 Można kupić w sklepach gotowe podłoże przeznaczone dla cytrusów. Ja stosuję zwykłą ziemię uniwersalną, lecz nikomu tego nie doradzam. Na bieżąco ją zakwaszam (robię pomiary pH), a co dwa lata wymieniam.
Ziemia do sukulentów nie nadaje się.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jak to jest z pomelo, czy zawsze liście muszą mieć 2 skrzydełka?
Bo tak zaczęłam oglądać dwa moje pomela i dopiero teraz załapałam,że 2 sadzonki z tych samych nasion mają zupełnie inne liście - pierwsze są standardowe z 2 skrzydełkami,natomiast te drugie zwykłe, zapach też jest nieco inny, zastanawiam się teraz czy czegoś nie pokopałam przy sadzeniu...
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomelo powinno mieć petiolę na liściach. Być może że na tym drugim pojawi się ona później. Istnieje jeszcze jedna opcja - kwiat mógł być zapylony pyłkiem innego cytrusa, lecz jest to mało prawdopodobne.
Anka11012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2019, o 14:46

Post »

Witam. Potrzebuje porady od was. Mam cytrynę wychodowana z pestki już około 4 lata lecz po ostatnim lecie zaczęła usychac. Zrzuciła wszystkie liście. Zaczęlo się to po przesadzeniu do większej doniczki. Myślałam że wina jest ziemia dlatego w listopadzie wymienilam jej ziemię na uniwersalną. Dodatkowo parę tygodni temu zauwazylam muszki które siedzą w jej ziemi, na początku myślałam "owocowki" ale teraz zglebilam temat u wujka google i mysle ze to ziemiorki. W związku z tym czy jeśli przesadze cytrynę do innej nowej gleby to pomoże mi to ja uratować? Chciałabym uniknac chemii. Dodatkowo dodam że ma nowe zalążki na listki ale rosną do takiego etapu jak na zdj i później gałązka usycha, już było tak wczesniej:(

Obrazek
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Kup ziemię do cytrusów i żółte tabliczki lepowe. Usuń aktualną ziemię i dokładnie oglądnij korzenie. Może jedzą je ziemiórki, może gniją.
Wypłucz do czysta jeśli zobaczysz jakieś zmiany i obetnij wszystko co martwe. Później posadź do odpowiedniej ziemi i nie przesadzaj z podlewaniem, a do doniczki wstaw żółty lep. Później trzymaj kciuki.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz jej nie przesadzaj, roślina jest ledwo żywa i może tego nie przeżyć. Będzie to dla niej zbyt duży stres. Przypuszczam, że jest przelana. W stanie bezlistnym potrzebuje ona minimalne ilości wody. Przesusz ją trochę, a gałązki zaczną rosnąć.
Nic nie piszesz o warunkach w jakich rośnie, interesuje mnie temperatura i wystawa.
Anka11012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rosnie na oknie poludniowo-zachodnim. Teraz w mieszkaniu mamy około 20/21 stopnie. W lecie na balkonie z ta sama wystawa. Zimuje ja zawsze tak samo. Jeśli chodzi o przelanie to ma wilgotno cały czas ale nie mokro.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temperatura trochę za wysoka jak na aktualną długość dnia, lecz cytrus powinien to wytrzymać. Jeżeli masz przezroczysty worek foliowy to załóż go na cytrusa i zawiąż szczelnie na pniu ok. 3-5 cm nad ziemią. Przed nałożeniem pryśnij do niego z dwie krople wody. Po kilku minutach wilgotność względna w nim zwiększy się do 100%
I rzecz najważniejsza - na razie nie podlewaj, musisz przesuszyć ziemię. Na odległość trudno mi powiedzieć jak długo go nie podlewać, lecz przynajmniej dwa tygodnie.
Ziemiórkami zajmiesz się po uratowaniu cytrusa. Ja stosuję na nie chemię, lecz lepy też są skuteczne. Ziemiórki uwielbiają mokrą ziemię i stąd moje przypuszczenie o ciągłym przelewaniu cytrusa.
Anka11012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za radę na pewno skorzystam.
Raz w tygodniu wlewam około 200ml w podstawce nigdy woda nie stoi, ale może ma Pan rację że ma za mokro. Nie będę podlewać tyle aż ziemia przy korzeniach nie będzie sucha. Jeszcze raz dziękuję za radę. :)

senior jaka chemię stosuje Pan na ziemiorki?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na forum nie ma pań i panów :D tutaj wszyscy mówimy sobie na ty. Ja stosuję Polysect 005 SL do podlewania. A stosuję go dlatego ponieważ mam go dużo i stosuję go np. do zwalczania mszyc, tarczników, miseczników, a nawet stosuję go na przędziorki. Wpisz w wyszukiwarce "środki chemiczne na ziemiórki" a pojawi się kilka tych środków.
Jeszcze jedna ważna rzecz - roślinę podlewaj tak, aby woda wypłynęła na podstawkę, mamy wtedy pewność że większość korzeni została podlana. Wodę z podstawki oczywiście usuwamy.
Podlewając małą ilością wody możemy niektóre korzenie wysuszyć.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Anka11012
Polysect jest za słaby, lepszy Mospilan który jest i wiele silniejszy, ale jeśli nie chcesz chemii to spróbuj z preparatem Nemycel, jest na bazie Nicieni. Nicienie zjadają larwy ziemiórek

Ps. Używaj wszystkich polskich liter w całym tekście, a nie wybiórczo.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbert mnie polysekt pomaga na ziemiórki. Zresztą mospilan i polysect mają tą samą substancję czynną czyli acetamipryd i podczas rozpuszczania można manipulować jego składem procentowym. Oczywiście mospilan zawiera o wiele więcej substancji czynnej, lecz i tak trzeba zrobić z niego roztwór ok. 0,02 - 0,05%
Anka11012 tylko nie przesusz cytrusa, kontroluj na bieżąco wilgotność ziemi.
kubik26
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lut 2019, o 11:12

Post »

Witam :)
Dziś zakupiłem mandarynke, podobno roczną. Moje pytanie: Jak teraz powinienem się z nią obchodzić i czy powinienem ją przyciąć? Z tego co widze była przycinana.
Sprzedawca na allegro napisał że w tym roku zakwitnie i będzie owocować - coś mi się nie chce wierzyć... Może tak być?
Obrazek
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55

Post »

kubik26 pisze: napisał że w tym roku zakwitnie i będzie owocować - coś mi się nie chce wierzyć... Może tak być?
Może.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”