Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze:Na dzisiejszym spacerku po ogrodzie okazało się, że mimo złej pogody zaczynają kwitnąć także krzewy. Oczywiście oprócz normalnych kwiatków.

Grażynko bardzo fajne mosz te normalne kwiatki a nawet cudne. :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ciemierniki cudne - takie dorodne :) widać że dobrze o nie dbasz i oby tak dalej sie pięknie prezentowały :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Grażynko, czy otrzymałas ode mnie list? Bo powinien już dotrzeć.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich gości - miło, że wpadliście przy tak słonecznym dzionku. ;:87 Bo u mnie było prześlicznie, aż chciało się żyć.

Izuniu - właśnie z tego samego powodu bardzo je lubię. Wszędzie gdzie tylko widzę samosiejki, wybieram i upycham po kątach. Ale jaka radocha wiosną :!: :!: :!:

Joluś - znie zbieram nasion, ale pozwalam im się wysiać. Nie wiem jednak jak będzie w tym roku, bo w okresie kwitnienia nie było owadów z powodu złej pogody. Ale zobaczymy. Może akurat coś się uchowa i będzie oryginalne ? :wink: :lol:

Małgoś - a bo i jest się wczym zakochać. Inne roślinki to takie malutkie, prawie niewidoczne a ciemierniki są duże i jaka gama kolorów i odmian. Polecam Ci je z czystym sercem, tym bardziej że nie są wymagające i nie chorują. :wink: :roll:

Elizabetko - miło, że wpadłaś. No tak, te normalne a raczej popularne kwiatki też mają dużo uroku. Szczególnie po tak długiej i ponurej zimie. Kiedy jest na czym oko powiesić zaraz robi się cieplej na sercu i duszy. A teraz to już chyba będzie tylko lepiej. :P

Karolku - świetnie, że wpadłeś bo dawno Cię u mnie nie było. Moje ciemierniki samę się o siebie troszczą, więc trudno powiedzieć czy mam do nich dobrą rękę. Ale skoro ciągle ich przybywa, to znaczy, że czują się dobrze. :wink: :lol:

Haneczko - pragnę Ci zameldować, że nie tylko dostałam list, ale to co w nim było już rośnie. :P Miałam Ci wczoraj napisać ale niestety zapomniałam. :oops: Ostatnio sporo mam pracy i ciągle zdarza mi się o czymś zapominać.Ale mam nadzieję że nie weżmiesz mi tego za złe. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze: Karolku - świetnie, że wpadłeś bo dawno Cię u mnie nie było. Moje ciemierniki samę się o siebie troszczą, więc trudno powiedzieć czy mam do nich dobrą rękę. Ale skoro ciągle ich przybywa, to znaczy, że czują się dobrze. :wink: :lol:
tylko przez weekend mnie tu nie było bo ciężko pracowałem ;p a widać bardzo im pasują Twoje warunki - jakie im dajesz bo są pięknymi okazami :) ciekawe kiedy moje i czy takie będą ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, ciemierniki masz zachwycające. Czyżbyś nie miała ciemiernika cuchnącego, nie chce mi sie wierzyć. Jeżeli nie masz to poczekaj może coś sie u mnie wysieje.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Grzegorz B

Post »

Grażynko, czy czasami nie uzyskałaś wiosenki na wyłaczność, bo u mnie jej nie ma a u Ciebie bucha z każdego kąta :shock: :shock: :shock: Ale Ci kwitną rośliny, co za widok... Nawet złotlin a u mnie przyszedł przymrozek i już tylko badyl pozostał, te ciemierniki to faktycznie okazy jakich mało. Mahonia, tylipany, szafirki, zawilce i cała masa różności, tylko hamaczek i wygrzewać się w słońcu, kołysanym wiosennym powiewem. A porzeczkę masz świetną, ma ładną i żywą barwę czerwieni, wiesz może co to za odmiana? Ja też zakupiłem porzeczkę z myślą o takim ubarwieniu, ale się jak zawsze przeliczyłem i barwa jasny róż, która nie jest tak efektowna :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - myślę że przy twojej pracowitości to twoje niedługo przegonią moje. One dość szybko rosną kiedy tylko mają dość wilgoci. Nie trzeba specjalnie o nie dbać. :D

Krysiu - dobrze zauważyłaś. Nie mam innych odmian ciemierników. Jakoś tak wyszło. Kiedyś miałam biały ale ziemia u mnie ma zbyt dużą kwasowość i nie podobało mu się. Marniał, marniał aż zginął. :oops: Mogłam go przesadzić w inne miejsce, ale ciągle brakowało czasu no i tak go wykończyłam. :cry:
Jesteś kochana - pewno, że poczekam, może coś się wysieje samo i uchowa nie tylko dla mnie ? :wink: :lol:

Grzesiu - wyłączności to z pewnością nie mam. Ale mam osłonę od zimnych wiatrów w postaci tui. To one stwarzają tą wyłączność na wiosnę. Roślinki bardzo lubią taką osłonę.
Złotlinem się nie przejmuj - puści nowe badylki od korzenia. Odbija bardzo łatwo i ze zdwojoną siłą.
Porzeczka natomist pamięta czasy mojej babci - tym samym niestety nie wiem co to za odmiana. Może twojej brakuje jakiegoś nawozu ?

A teraz jeszcze kilka wiosennych kompozycji, bo to już wiosna wreszcie. ;:87

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

O, wiosna, wiosna u Ciebie i to jaka piękna :lol:
Pocieszam się, bo i u mnie pomału robi się cieplej, dzisiaj po południu było + 17 stopni, w porównaniu do dnia wczorajszego, to wierzyć się nie chce, że aż tyle :roll:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Grzegorz B

Post »

Właśnie osłona z tui, ale ja muszę poczekać aż moje urosną, a to dobrych kilka lat zajmnie :roll:
kogra pisze:Porzeczka natomist pamięta czasy mojej babci - tym samym niestety nie wiem co to za odmiana. Może twojej brakuje jakiegoś nawozu ?
Grażynko, nawozu jej nie brakuje, bo widziałem takie w Szczecinie, więc to taka licha odmiana. Ale już tak jest jak w niektórych ogrodniczych nie dają karteczek identyfikacyjnych :evil:

A wiosna piękna tego roku, oczywiście u Ciebie, bo nie u mnie :( , ale u mnie żąkile też będą wkrótce kwitnąć, jak da pogoda, bo są już spore pąki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu - od wczorej nareszcie się ociepliło i można już popracowaćw ogródku. Dzisiaj było aż 18 stopni i słoneczko świeciło cały dzień. Jak przyjemnie było siedzieć na ławeczce i patrzeć jak wszystko rozkwita. :wink: :lol:

Grzesiu - u Ciebie też niedługo będzie pięknie. Już idzie ocieplenie i lada moment wszędzie będzie ciepło i zrobi się zielono. Tuje rosną bardzo szybko, jeśli tylko będą podlewane. Moje urosły co roku po 30 do 40 cm. Więc za 4 lata będziesz miał całkiem fajny żywopłot. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Cudne kompozycje Grazynko! Aż się ciepło koło serca robi :D
A co się tak niebieszczy w tle na 6 zdjęciu? Czy to cebulica?
Jak tak patrzę na te cudownie kolorowe wiosenne rabaty, to dochodze do wniosku, ze wciąż mam jeszcze za mało wiosennych kwiatów. U mnie tak wiosna nie bywa :? Jeszcze...;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Izo, to scilla. Mam kilka kępek i bardzo je lubię. Przede wszystkim ze względu na kolor. Przyciągają wzrok szczególnie w otoczeniu żółci. A Ty masz cebulicę ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mam Grazynko, ale nieduzo, bo jakoś nie chce mi sie rozsiewac :? A kupiłam jej nasiona jako goryczke :lol: W tym roku spróbuje zebrac jej nasionka i sama wysieję! Tez bardzo ją lubię, bo niebieski to chyba mój ulubiony kolor w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To tak jak u mnie. Ale postanowiłam, że zmieniam trochę charakter ogrodu, bo niebieski to zimny kolor. Dlatego zainteresowałam się liliowcami, żeby ogrodowe kolory trochę ożywić i nadać im bardziej ciepły charakter. W mojej mrocznej sytuacji trochę ciepła się przyda. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”