Jestem z rewizytą, piękny ogród tworzysz, masz bardzo różnorodne rośliny a to lubie. Tak samo jak ty jestem zakochana w hortensjach bukietowych.
Ogród zielonej
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Jestem z rewizytą, piękny ogród tworzysz, masz bardzo różnorodne rośliny a to lubie. Tak samo jak ty jestem zakochana w hortensjach bukietowych.
- usa1276
- 1000p

- Od: 22 sty 2012, o 19:30
Piękne sasankowe przedszkole
też je miałam po kilku latach same giną ale też same sie rozsiewają
z Artemistów będziesz zadowolona cudowna róża bezproblemowa
też je miałam po kilku latach same giną ale też same sie rozsiewają
z Artemistów będziesz zadowolona cudowna róża bezproblemowa
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu czytałam , że hortensja bukietowa nie lubi kwaśnego podłoża. W innym miejscu ,że lubi. To jak to jest? Moja to nikko blue .
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu z prognozami, to loteria.
Dziś miało padać, a cały dzień słońce, choć chłodno.
Martuś mnie każde zwierzę w ogrodzie cieszy. Wczoraj obserwowałam żabę, jak wędrowała majestatycznie. Kociaka żal, ale może znajdziesz innego przyjaciela.
Coraz więcej kolorów się pojawia. Dziś zakwitł fiołek i tulipany botaniczne, jeszcze marniutkie w nowym miejscu. Szafirki, mają ogromną ilość liści, końcówki zmarzły, więc przycięłam, na razie nie wyglądają najlepiej.

Rafał cieszę się, że zaglądasz.
Mało używam chemii w ogrodzie, to przynajmniej natura trochę mnie wspomoże. Dziś stado szpaków i parę wron pracowało na trawniku i rabatach.
Grażynko witam i zapraszam,
już niedługo będzie co fotografować i pokazywać. Chętnie słucham doświadczonych ogrodniczek, bo trzy rabaty czekają na obsadzenie.
Filemon24 witam.
Dziękuję za info o róży. Bardzo mi się podoba i szukam jakiejś niekłopotliwej z małymi kwiatami, niewysokiej. Lubię hortensje za ich niezawodne kwitnienie i bezobsługowość. Kolory w ogrodzie muszą być, choć z małą determinacją
staram się nie sadzić wszystkiego co mi się podoba.
Ula u mnie jeszcze są miejsca, w tej chwili puste i tam właśnie rosną sasanki. Dziś już większość kwitnie. Za kilka lat, jak drzewa urosną, pewnie sasanki znajdą inne miejsce.
Artemis polecona przez Anię Annes 77 .
Martuś moje hortensje bukietowe rosną razem z rododendronami w kwaśnej glebie. Większość fachowców podaje, że są tolerancyjne, ale najlepiej rosną w lekko kwaśnej ziemi.
Piękny dzień, więc przeszłam po ogrodzie. Nie wykopałam korzeni werbeny patagońskiej i pojawiają się świeże liście od korzenia. Rozchodniki okazałe teraz lubię bardzo. Zanim całkowicie się rozwiną, mają wygląd małych kapustek.

Martuś mnie każde zwierzę w ogrodzie cieszy. Wczoraj obserwowałam żabę, jak wędrowała majestatycznie. Kociaka żal, ale może znajdziesz innego przyjaciela.

Rafał cieszę się, że zaglądasz.
Grażynko witam i zapraszam,
Filemon24 witam.
Ula u mnie jeszcze są miejsca, w tej chwili puste i tam właśnie rosną sasanki. Dziś już większość kwitnie. Za kilka lat, jak drzewa urosną, pewnie sasanki znajdą inne miejsce.
Martuś moje hortensje bukietowe rosną razem z rododendronami w kwaśnej glebie. Większość fachowców podaje, że są tolerancyjne, ale najlepiej rosną w lekko kwaśnej ziemi.
Piękny dzień, więc przeszłam po ogrodzie. Nie wykopałam korzeni werbeny patagońskiej i pojawiają się świeże liście od korzenia. Rozchodniki okazałe teraz lubię bardzo. Zanim całkowicie się rozwiną, mają wygląd małych kapustek.

- Rozana
- 1000p

To tak zrobię i posadzę w lekko kwaśnej jak się dowiem jak jej taką przygotować.
. Zastanawiam się nad kupieniem drugiej hortensji do towarzystwa. A te rozchodniki cudne teraz to prawda.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kapuchy pierwsza klasa.
Szafirki już tak pięknie Ci kwitną. Zastanawiam się czy moje w ogóle będą...
Same liście, zero zapowiedzi jakiegokolwiek kwiatka... 
Szafirki już tak pięknie Ci kwitną. Zastanawiam się czy moje w ogóle będą...
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Może warto się wybrać do jakiejś szkółki po bezproblemową różyczkę. Ja na pewno w tym roku posadzę jeszcze więcej bukietówek
- cyma2704

Martuś myślę, że jak wymieszasz torf kwaśny z rodzimą ziemią, to wystarczy hortensjom. Ja na zimę podsypuję suchym igliwiem sosnowym, które też zakwasza. Najlepiej byłoby zmierzyć pH ziemi w ogrodzie.
Aniu tak namnożyłam rozchodników przez trzy lata, że jeszcze kilka oddam znajomym, a niemało zostanie. Moje szafirki w całości nie nadają się do pokazywania, duża kępa podeschniętych liści i kilkanaście kwiatków.
Może jeszcze za wcześnie, one szybko kwitną, jak rosną na słońcu.
Filemon24 może uda mi się gdzieś blisko dokupić różową o mocnym kolorze.
Popieram pomysł z bukietówkami. Ukorzeniam kilkanaście patyków, choć się zastanawiam, czy jeszcze je sadzić. Mam 10 bukietowych, dwie krzewiaste i jedną malutką ogrodową.
Aniu tak namnożyłam rozchodników przez trzy lata, że jeszcze kilka oddam znajomym, a niemało zostanie. Moje szafirki w całości nie nadają się do pokazywania, duża kępa podeschniętych liści i kilkanaście kwiatków.
Filemon24 może uda mi się gdzieś blisko dokupić różową o mocnym kolorze.
- Rozana
- 1000p

Ja ogólnie muszę pod wszystkie krzewy mieszać. Na początku nie mieszałam ale mam za ciężką glebę . Jak jest mokro to za długo wilgoć trzyma. Muszę kupić ten torf i urządzenie do mierzenia pH.
- cyma2704

Martuś ja też, tylko z przeciwnego powodu. Kupiłam dwa metry sześcienne gliny i mieszam pod rośliny.
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu a ja bym najchętniej kupiła tonę piasku i wymieszała ziemię i od nowa sadziła ;;kwiotki.''
Taka jest ciężka. Też podsypuję trochę kupnej,ale to nie jeden worek by się przydał. A ziemia nie tania.
Byłam W Rzeszowie,ale tam już nie dotarłam. To nawet lepiej,skoro wyboru nie było.
Za to zaliczyłam bazar i kupiłam sobie dwa skrętniki. Duże , bo wybujały Panu w szklarni. Może je już nie utopię. Tulipanki mi jeszcze nie kwitną.
Taka jest ciężka. Też podsypuję trochę kupnej,ale to nie jeden worek by się przydał. A ziemia nie tania.
Byłam W Rzeszowie,ale tam już nie dotarłam. To nawet lepiej,skoro wyboru nie było.
Za to zaliczyłam bazar i kupiłam sobie dwa skrętniki. Duże , bo wybujały Panu w szklarni. Może je już nie utopię. Tulipanki mi jeszcze nie kwitną.
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Soniu przyszłam z rewizytą
na razie pobieżnie przejrzałam twój watek ale jak tylko czas pozwoli przestudiuje go dokładnie
Śliczne tulipany turkiestańskie
Śliczne tulipany turkiestańskie
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Rozchodnik piękny, mnie pokusiło w zeszłym roku podzielić jednego dużego i mam teraz maleńkie pojedyńcze kapustki, które nie urosły za bardzo
Zobaczymy w tym roku
Zobaczymy w tym roku
- cyma2704

Alu trudno nam dogodzić.
Każda gleba ma zalety i wady, ale glina chyba jest żyźniejsza. Chciałam dokupić lilii orientalnych na różankę, ale wybór był mały, wszystko sprzedane. Skrętniki podziwiam, ale mam obsesję otwierania okien i to nie służy parapetowcom.
Aniu witam, miło gościć doświadczoną ogrodniczkę
Lubię botaniczne, bo wcześnie kwitną i mają taką skromną urodę.
Kasiu nie martw się, jeżeli miejsce im będzie odpowiadać, to podwoją objętość.
Na moim piasku świetnie sobie radzą.
Aniu witam, miło gościć doświadczoną ogrodniczkę
Kasiu nie martw się, jeżeli miejsce im będzie odpowiadać, to podwoją objętość.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu, czy Twoje Rozchodniki okazałe tez jak są już duże mają tendencję do pokładania się?
Widziałam w kilku ogrodach, że ładnie "sterczą" a moje pokładają się w rozetę na ziemi. Wiesz może co może być przyczyną?
Widziałam w kilku ogrodach, że ładnie "sterczą" a moje pokładają się w rozetę na ziemi. Wiesz może co może być przyczyną?