Aniu, zazdroszczę ci tych jaskrów. u mnie póki co nigdzie nie można ich dostać..podobno za wcześnie
Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...
Po ostatniej wycieczce do lasu u mnie też dziwnym trafem zakwitły trzy kępki pierwiosnków lekarskich, a także przebiśniegi i miodunki
Aniu, zazdroszczę ci tych jaskrów. u mnie póki co nigdzie nie można ich dostać..podobno za wcześnie
Pisałaś, że przezimowały ci ubiegłoroczne?? Okrywałaś je czymś??
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rano wiało i pokropiło. Teraz solidnie pada. Szkoda tylko, że choroba nie pozwala mi na wyjście na zewnątrz i rozrzucenie nawozów. Ale ryzykować nie będę, a że jest dopiero połowa marca - zdążę
Majeczko (edulkot)! Masz rację. Jak chodzę do pracy, to ewentualnie wieczorem coś do wątku, a tak - hulaj duszo, piekła nie ma
Tylko, że wątek nieco galopuje i muszę zastanowić się nad wstępem do nowej części, bo moderatorzy za minutkę będą mnie gonić
Swoje krokusy najczęściej kupuję w B. i na razie nie trafiłam na niebieskie. Ale będę się rozglądać, bo niezmiennie będę dosadzać jesienią cebulowe. Plan nadal jest aktualny, tyle, że powoli w ogrodzie widać skutki tych jesiennych nasadzeń. Efekt już cieszy 

Aguniu (AgaNet)! Sasanki kwitną w marcu i kwietniu, ale potem maja takie fajne miotełki. Wiele miejsca nie potrzebują. Na pewno gdzie ś zmieścisz sadzonkę lub ... parę

Andrzeju! Na wczorajszej pogodzie nie ryzykowaliśmy. dziś bym się nie odważyła... Katar mi zelżał. Jeszcze gardło i będę jak nowa

Ewo (ewamaj66)! U nas w nocy także są przymrozki i to porównywalne do tych u Ciebie. Ale po pierwsze śnieg leżał u nas znacznie krócej, a poza tym wszystko, co pokazuje rośnie od południowej strony, w pełnym słonku. Za domem rośliny także się ociągają... Po dzisiejszym deszczu, jak tylko przyjdzie ciepło, to dopiero buchnie zielenią

Moniko! Katar już mnie tak nie męczy. Za to zaczęło mnie lekko boleć gardło, ale z tym sobie poradzę, a na pewno jest to mniej uciążliwe. U nas powiało, a teraz leje. I wcale mnie to nie martwi. lepiej bym w takim stanie została w domu, a przy tym u nas było już na prawdę sucho... Faktycznie w tygodniu piękna pogodę oglądam głownie z okien samochodu, choć zawsze z 30 minut staram się wykroić po południu. Ale za jakiś czas, jak moje dziecię skończy edukację (w tym roku ma 4 miesiące laby), zrobić się cieplej - będę jeść śniadania na zewnątrz. Nie ma nic piękniejszego jak ogród w kroplach rosy, oświetlony promieniami wschodzącego słońca i ptaki, które drą się w niebogłosy. Rozmarzyłam się...

Jurku! Moim założeniem było, by w ogrodzie znalazły się te rośliny, jakie miała moja ukochana Babcia w swoim ogródku. I dlatego mam: irysy, narcyzy, goździki kamienne, pierwiosnki lekarskie, kuklika, czy kroksomię. U nas w lasach nie znajdziesz pierwiosnków. Niestety...

Sabinko (nifredil)! Zazdroszczę, że u Ciebie w lesie można znaleźć takie cuda. U mnie są wrzosy, bywają naparstnice czy goryczki (nazywane u nas świecznik), ewentualnie fiołki. Ale udało mi się z powodzeniem przenieść Podrzeń żebrowiec, na prawdę słodką paproć.

Majeczko (edulkot)! Masz rację. Jak chodzę do pracy, to ewentualnie wieczorem coś do wątku, a tak - hulaj duszo, piekła nie ma

Aguniu (AgaNet)! Sasanki kwitną w marcu i kwietniu, ale potem maja takie fajne miotełki. Wiele miejsca nie potrzebują. Na pewno gdzie ś zmieścisz sadzonkę lub ... parę

Andrzeju! Na wczorajszej pogodzie nie ryzykowaliśmy. dziś bym się nie odważyła... Katar mi zelżał. Jeszcze gardło i będę jak nowa

Ewo (ewamaj66)! U nas w nocy także są przymrozki i to porównywalne do tych u Ciebie. Ale po pierwsze śnieg leżał u nas znacznie krócej, a poza tym wszystko, co pokazuje rośnie od południowej strony, w pełnym słonku. Za domem rośliny także się ociągają... Po dzisiejszym deszczu, jak tylko przyjdzie ciepło, to dopiero buchnie zielenią

Moniko! Katar już mnie tak nie męczy. Za to zaczęło mnie lekko boleć gardło, ale z tym sobie poradzę, a na pewno jest to mniej uciążliwe. U nas powiało, a teraz leje. I wcale mnie to nie martwi. lepiej bym w takim stanie została w domu, a przy tym u nas było już na prawdę sucho... Faktycznie w tygodniu piękna pogodę oglądam głownie z okien samochodu, choć zawsze z 30 minut staram się wykroić po południu. Ale za jakiś czas, jak moje dziecię skończy edukację (w tym roku ma 4 miesiące laby), zrobić się cieplej - będę jeść śniadania na zewnątrz. Nie ma nic piękniejszego jak ogród w kroplach rosy, oświetlony promieniami wschodzącego słońca i ptaki, które drą się w niebogłosy. Rozmarzyłam się...

Jurku! Moim założeniem było, by w ogrodzie znalazły się te rośliny, jakie miała moja ukochana Babcia w swoim ogródku. I dlatego mam: irysy, narcyzy, goździki kamienne, pierwiosnki lekarskie, kuklika, czy kroksomię. U nas w lasach nie znajdziesz pierwiosnków. Niestety...

Sabinko (nifredil)! Zazdroszczę, że u Ciebie w lesie można znaleźć takie cuda. U mnie są wrzosy, bywają naparstnice czy goryczki (nazywane u nas świecznik), ewentualnie fiołki. Ale udało mi się z powodzeniem przenieść Podrzeń żebrowiec, na prawdę słodką paproć.

- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Piękna ta wiosna w Twoim ogrodzie Aniu. Moje sasanki jeszcze w pąkach, za kilka dni powinny już rozkwitnąć, czekam na nie niecierpliwie 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu ale zrobiłaś super zdjęcia krokusów ,aż mam ochotę wyjść i spróbować zrobić takie zdjęcia .
- sweety

- a_nie

- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to i zasługa światła, ale myślę że nie tylko zdjęcia piękne jak zwykle. Ja też dosadzam co roku wiosenne one najbardziej cieszą.
- sweety

-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Krokusy już przeżyłam, że u mnie nie rosną, ale muszę koniecznie kupić irysa, takiego jak ten z ostatniego zdjęcia.
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
No widzisz Aniu, w B. nie kupuję bo nie lubię nosić przy sobie gotówki a i mam bliżej do K.
zresztą jestem uzależniona od kierowców więc wielkiego wyboru nie mam
Ale koniecznie muszę dokupić i to sporo tych wiosennych bo jak patrzę na nowe rabaty to tak bardzo pusto i smutno wyglądają bez kolorowych kwiatuszków, ale już za rok musi tam coś kwitnąć.
Sasanek też ciągle nie mam, siałam już parę razy i nigdy nic nie wyrosło
a bardzo mi się podobają
U nas przestało padać tylko okrutnie wieje
Ale koniecznie muszę dokupić i to sporo tych wiosennych bo jak patrzę na nowe rabaty to tak bardzo pusto i smutno wyglądają bez kolorowych kwiatuszków, ale już za rok musi tam coś kwitnąć.
Sasanek też ciągle nie mam, siałam już parę razy i nigdy nic nie wyrosło
U nas przestało padać tylko okrutnie wieje
- sweety

Majeczko! W B. są po prostu tańsze, a wybór jest niezły. U nas też jest bankomat więc jak nie mam gotówki
Zawsze wychodzę choćby z jedną paczką i się nazbiera... Sasanki będę jeszcze siała. Nie miałam takiego planu, ale dostałam nasiona od forum, więc... O tej porze roku każdy kwiat cieszy, jak nigdy potem, więc sadzę i będę sadzić

-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Kusisz następnym pierwiosnkiem 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Aniu - jestem pełna podziwu dla Twojej samodyscyplinysweety pisze:........... Co do makro-robię 150 zdjęć i wybieram 30. Różne ujęcia, pod różnym kątem. Lubię się pobawić. Ćwiczenie ćwiczy mistrza.......
Grzebanie w zdjęciach jest też moim ulubionym sposobem na relaks. W zimowe wieczory porządkuję zdjęcia z lata. Mamy już prawie wiosnę a ja dopiero skończyłam lipiec..Cieszę się, że już lepiej się czujesz i pozdrawiam Maria
-------------------------------
Zapomniałam - przepiękne zbliżenie żółtego jaskra!
- sweety

Marysiu (amba19)! Generalnie jestem niezwykle zdyscyplinowana. Tak zostałam wychowana. Bardzo lubię wracać do starych zdjęć, bo dopiero wtedy człowiek uświadamia sobie zmiany, a i przypomina, w jakich cudnych miejscach był. A zdjęcia zwyczajnie lubię robić. Ale nie ludziom
To dla mnie świetny odpoczynek.