No cóż, w keikach moja nadzieja
Micha storczyków Kahim
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim
O, Aniu, ciekawe co piszesz. Nie wiedziałam o tym. Ono do mnie trafiło stosunkowo późno więc nie miałam okazji go porządnie schłodzić w terminie....
Na prawdę jest szansa, że te małe keiki już za rok będą zdolne do kwitnienia? 
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Sama nie mam dużego doświadczenia z dendrobiami, ale patrząc na moje malutkie, które zakwitło, to myślę, że tak ;) Poza tym na starych pseudobulwach też Ci może zakwitnąć ale w węźle, w którym nie było kwiatów ani keiki choć to się rzadziej zdarza.
A co do kwitnięcia to wielokrotnie się spotkałam z taką informacją, że dendrobia wymagają w lecie werandowania aby zapewnić im odpowiednią różnice temp. , bo gdy się to przechładzanie pominie to one zamiast w kwiaty idą w keiki, także myślę, można tą informacje uznać za prawdziwą
Tutaj dowiedziałam się także, że zbyt hojne nawożenie dendrobiów w okresie zimowym może przyczynić się do tego, że będą one zbyt chętnie wypuszczać później keiki zamiast kwiatów. Dendrobia powinno się nawozić od czerwca do września/października ale nie wiem jak to powinno wyglądać w przypadku takiej ilości keiki, bo one z czegoś też muszą rosnąć
Tak samo w zimie powinno się je bardzo rzadko podlewać, czytałam, że nawet raz na miesiąc, ale mi w ten sposób jeden młody przyrost zżółkł, więc chyba zasada ta tyczy się przyrostów dojrzałych i zdolnych do kwitnięcia w przyszłym sezonie.
Trochę to trudne bo na dendrobiach zwykle każdy przyrost jest w innej fazie wzrostu, więc sama się już gubię
A co do kwitnięcia to wielokrotnie się spotkałam z taką informacją, że dendrobia wymagają w lecie werandowania aby zapewnić im odpowiednią różnice temp. , bo gdy się to przechładzanie pominie to one zamiast w kwiaty idą w keiki, także myślę, można tą informacje uznać za prawdziwą
Trochę to trudne bo na dendrobiach zwykle każdy przyrost jest w innej fazie wzrostu, więc sama się już gubię
- kahim

Że do kwitnienia potrzebne jest werandowanie, to wiedziałam. Nie doczytałam tylko, że się keikują jak mają za ciepło
Nie nawoziłam go, 2 razy tylko podlałam destylką, więc to pewnie echo po poprzedniej opiece. Z resztą nie ma co narzekać, keiki też mnie cieszą
Nie nawoziłam go, 2 razy tylko podlałam destylką, więc to pewnie echo po poprzedniej opiece. Z resztą nie ma co narzekać, keiki też mnie cieszą
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
no pewnie, zwłaszcza w takiej ilości
będziesz mogła mieć kilka roślinek rozsianych po mieszkaniu albo stworzyć takie dendrobiowe drzewko sadząc więcej przyrostów do jednej doniczki 
- kahim

Albo się z kimś podzielę 
- kahim

Zaraz poszukam w jej wątku 
- kahim

Hehe, nie zauważyłam i sama znalazłam. Obejrzałam cały jej wątek i muszę powiedzieć, że chyba mnie wkręciłaś w pomysł lasu dendrobiowego 
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Jak ładnie Ci przyrasta
myślę że, pomysł dendrobiowego lasu by się tu sprawdził a do tego cudnie wyglądał jak zakwitnie 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kahim

A ja chciałam być dobrą ciocią i się podzielić
Ale kurcze, już to widzę... Posadzę je w takiej płaskiej glinianej misie swojej produkcji ... Muszę tylko wydrapać/ wywiercić otworki
Ale kurcze, już to widzę... Posadzę je w takiej płaskiej glinianej misie swojej produkcji ... Muszę tylko wydrapać/ wywiercić otworki
kahim pisze:A ja chciałam być dobrą ciocią i się podzielić![]()
Gliniana wlasnej roboty misa ?
Koniecznie musisz się pochwalić jak kompozycja będzie wyglądać
- kahim

Pokażę pokażę, ale dopiero za jakiś czas, bo keiki nie mają jeszcze nawet zaczątków korzonków 
Patrzę sobie przed chwilą na instagrama i co widzę - Dawid Woliński wrzucił fotę storczyków w misce 
http://distilleryimage6.s3.amazonaws.co ... b103_8.jpg
Meiss pisze:Patrzę sobie przed chwilą na instagrama i co widzę - Dawid Woliński wrzucił fotę storczyków w misce
Mógłby się trochę postarać, bo mu nie wyszło zdjęcie