Moja działka 4
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 4
Marysiu dobrze, że te mrozy zostały odwołane, może już nas tej zimy nie dopadną.
Ewuś, a skąd u Ciebie na działce woda się wzięła?
Zamówiłam tylko kilka lilii, bo z kasą cienko.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu fiołki alpejskie mają swój rok tak długo i ślicznie kwitną - chyba jak nigdy
a kotek zrobił sobie legowisko w skrzynce (kwiatuszek jeden
)

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lideczko co to za drzewko/krzew na pierwszym zdjęciu?
Mieszkacie z Grażynką-Kogrą w 'cieplutkim' mieście. Tyle kwitnień w połowie stycznia jeszcze nie widziałam
U mnie kwitną tylko pierwiosnki.
Mieszkacie z Grażynką-Kogrą w 'cieplutkim' mieście. Tyle kwitnień w połowie stycznia jeszcze nie widziałam

Pozdrawiam Hala
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Lidziu przypuszczam, że większość sąsiada woda jest bo dachów ma tyle co wielkość mojej działki a jest metr wyżej z terenem ode mnie. Muszę koniecznie pomyśleć nad jakimś większym spadkiem terenu. Nie wiem skąd ziemi tyle nabraćslila1 pisze:

Lidziu jak rozmnaża się pierwiosnki? z nasion czy odrywa kawałki?
Pięknie kwitnąco u Ciebie Lidziu. Czy rozmnażałaś może dziewięćsił z nasion. Sam się raczej nie wysiewa.
Pozdrawiam Krystyna
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu piękny cyklamenik
rośliny nam oszalały, dobrze że chociaż na forum widzę co się dzieje w ogrodach bo ja dalej w areszcie 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Widzę że i u Ciebie wiosna się zaczyna na całego.
Tyle kwitnących roślin w styczniu nie pamiętam.
Nie mówiąc już o tych, które wschodzą i wypuszczają pąki.
Tyle kwitnących roślin w styczniu nie pamiętam.

Nie mówiąc już o tych, które wschodzą i wypuszczają pąki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- slila1
Marysiu cyklamen dyskowaty dopiero niedawno rozpoczął kwitnienie i jeśli będzie łagodna zima, to może kwitnąć do marca.
Wymościłam kotu skrzynkę starym swetrem i jak jestem na działce, to śpi w niej na słonku.
Halinko to pigwowiec, kwitnie już od kilku tygodni. Na zdjęciu poniżej widok całego krzewu.
Wyjątkowo w tym roku Cieszyn można nazwać "cieplutkim miastem", bo przeważnie są u nas dość ostre zimy.

b]Ewuniu[/b] u mnie na razie sucho, bo deszcz nie pada.
Pierwiosnki możesz rozmnożyć z nasion, ale łatwiej i szybciej przez podział.
Krysiu witam Cię i serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Tylko raz się zdarzyło, że dziewięćsił wysiał się sam. Może w tym roku będą jakieś samosiejki, bo jesień była długa i nasiona pewnie dojrzały.
A tak wyglądały moje dziewięćsiły we wrześniu

Marysiu mar ten areszt domowy już niedługo Ci się skończy, bo choroba pójdzie precz.
Dużo zdrówka życzę.
Grażynko witaj.
Nie pamiętam takiego grudnia i stycznia. Rośliny szaleją i oby im tylko którejś nocy mróz nie skasował tych pąków.
Wymościłam kotu skrzynkę starym swetrem i jak jestem na działce, to śpi w niej na słonku.
Halinko to pigwowiec, kwitnie już od kilku tygodni. Na zdjęciu poniżej widok całego krzewu.
Wyjątkowo w tym roku Cieszyn można nazwać "cieplutkim miastem", bo przeważnie są u nas dość ostre zimy.

b]Ewuniu[/b] u mnie na razie sucho, bo deszcz nie pada.
Pierwiosnki możesz rozmnożyć z nasion, ale łatwiej i szybciej przez podział.
Krysiu witam Cię i serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Tylko raz się zdarzyło, że dziewięćsił wysiał się sam. Może w tym roku będą jakieś samosiejki, bo jesień była długa i nasiona pewnie dojrzały.
A tak wyglądały moje dziewięćsiły we wrześniu

Marysiu mar ten areszt domowy już niedługo Ci się skończy, bo choroba pójdzie precz.
Dużo zdrówka życzę.
Grażynko witaj.
Nie pamiętam takiego grudnia i stycznia. Rośliny szaleją i oby im tylko którejś nocy mróz nie skasował tych pąków.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tak, tak........przydałby się śnieg i chociaż blisko zera na termometrze.
Trochę by to przyhamowało zapędy roślin do kwitnienia.
Trochę by to przyhamowało zapędy roślin do kwitnienia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Dziękuję Lidziu za odpowiedź, czyli pewnie nie dojrzewają nasionka.
Pozdrawiam Krystyna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Lideczko , mój pigwowiec jeszcze nie zakwitł , ma pączki i wcale mnie to nie cieszy.
Mrozik już jest, niedaleko ode mnie spadło nieco śniegu. Może i u mnie coś spadnie. 

- slila1
Grażynko ostatnia noc była chłodniejsza niż poprzednie, z okna widzę góry trochę oprószone śniegiem więc może chociaż jakaś niewielka zima nam się zdarzy.
Krysiu nie wiem od czego to zależy, ale znam osoby u których dziewięćsił wysiewa się jak szalony.
Czy masz swój nowy wątek, bo nie umiem znaleźć, a chciałam zobaczyć co nowego u Ciebie na działce.
Tadziu to przynajmniej masz szansę na owoce, bo u mnie ich raczej w tym roku nie będzie.
Krysiu nie wiem od czego to zależy, ale znam osoby u których dziewięćsił wysiewa się jak szalony.
Czy masz swój nowy wątek, bo nie umiem znaleźć, a chciałam zobaczyć co nowego u Ciebie na działce.
Tadziu to przynajmniej masz szansę na owoce, bo u mnie ich raczej w tym roku nie będzie.
Nie mam Lidziu wątku, jakoś nic ciekawego poza budową drogi nie było. Działka została i ma się dobrze, nic na niej się nie zmieni ponieważ teren tzn. trawnik przeznaczam dla wnuczek. Nornice zjadają nie tylko cebulowe więc nie inwestuję. Mój dziewięćsił był niski, a w ubiegłym roku zakwitł na wysokich łodygach. Są na nim nasionka i myślę je może wysiać.
Pozdrawiam Krystyna
- slila1
Krysiu mam nadzieję, że wiosną otworzysz wątek.
A co się tyczy Twojego dziewięćsiła, jest to prawdopodobnie Carlina acaulis subsp. caulescens, którego kwiatostany mają niezbyt wysokie łodygi. Jeżeli chcesz rozmnożyć go z nasion, to wysiej je najlepiej do koszyczka i zadołuj w ziemi już teraz, bo nasiona potrzebują przemrożenia. Przy wyborze miejsca uważaj, aby nie było to miejsce podmakające. Dobrze też byłoby nakryć koszyk kawałkiem szyby. Wiosną koszyk wyjmij z ziemi, włóż do doniczki i postaw w słonecznym, ciepłym miejscu, nasiona wtedy szybciej wykiełkują.
A co się tyczy Twojego dziewięćsiła, jest to prawdopodobnie Carlina acaulis subsp. caulescens, którego kwiatostany mają niezbyt wysokie łodygi. Jeżeli chcesz rozmnożyć go z nasion, to wysiej je najlepiej do koszyczka i zadołuj w ziemi już teraz, bo nasiona potrzebują przemrożenia. Przy wyborze miejsca uważaj, aby nie było to miejsce podmakające. Dobrze też byłoby nakryć koszyk kawałkiem szyby. Wiosną koszyk wyjmij z ziemi, włóż do doniczki i postaw w słonecznym, ciepłym miejscu, nasiona wtedy szybciej wykiełkują.