Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Czy młode siewki lithopsów powinny przechodzić zimowanie czy raczej nie? Wyczytałem na jakieś stronie internetowej, że dorosłe lithopsy nie za dobrze znoszą bezpośrednie mocne nasłonecznienie. Było napisane, że raczej powinny mieć stanowisko południowe ale osłonięte od mocnych promieni słonecznych, bezpośrednie operowanie słońca na kamyczki może je przypalić. Czy te informacje mają jakiś sens czy raczej są oddalone od prawdy?
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli litops jest zdrowy, dobrze zimowany i przystosowany do operacji słonecznych (czyli stopniowo przyzwyczajany do pełnego słońca) to absolutnie mu nie przeszkadza pełnie nasłonecznienie, ba, wprost przeciwnie - potrzebuje go aby dobrze rosnąć i kwitnąć.

Pewne, wypraktykowane. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-k-ka

Post »

A młode 2 miesięczne kamyki można wystawiać już na pełne słońce ? czy lepiej aby były w cieniu?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Takie maluchy na razie w pełnym słońcu nie dadzą rady - w pierwszym roku trzeba je delikatnie cieniować.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-k-ka

Post »

ok dzięki, też tak myślałam ;:333
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje kamyczki mają już 3 miesiące. Ponieważ ostatnimi czasy były upały, i pod przykryciem zapewne przez to się gotowały, odsłoniłam je. Ostatni tydzień był chłodny, więc na powrót je przykryłam, ale znów na parapecie jest upał, więc znów je odkryłam. Jak często mam je zraszać :?: A może już wogólę zrezygnować z przykrywania :?:
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

żywe kamienie>>> podłoże jak samemu zrobić i poprawnie wysi

Post »

Hej, otóż chcę wysiać nasionka żywych kamieni ale nie posiadam podłoża do kaktusów, jakiej mieszanki użyć 1:1 ziemia uniwersalna + piasek drobnoziarnisty czy sam piach?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jeśli nie masz doświadczenia w wysiewach to sugeruję czysty piach. Jeśli koniecznie chcesz dodać coś ziemi to w proporcjach 1:10 czyli 1 część ziemi na 10 części piachu. Ziemia musi być przesiana, nie może być w niej dużych grud.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Post »

po 4 miesiącach już nie wiele mi ich zostało ;:174 W jednym zaobserwowałam coś, jakby chciał się rozdzielać ze środka :shock: Ze środeczka, wychodzi taki już w przebarwionym kolorze, na zewnątrz jest zielony, a w środku bąbelek taki jakby brązowy :shock: A niektóre to widzę że za jakiś czas się ze mną pożegnają ;:145 Bo od spodu robią się pomarszczone ;:145 Nie wiem za sucho, za mokro, ale ja je bardzo skąpo podlewam, więc raczej nie za mokro ;:185 A przez ten ostatni miesiąc to były odkryte, więc może za sucho :?:
x-k-ka

Post »

Moje mają przeszło 3 miesiące. Ja ich w ogóle nie zraszam tylko podlewam co 2 tyg. pobierają wodę od spodeczka z dołu , zostawiam je tak na 30 min . Na razie się trzymają. Wyczytałam gdzieś w necie że w okresie letnim podlewa się właśnie tak a okres jesieni i wiosny zmniejszyć wodę , zimą wcale. Próbuję i zobaczę czy mi przetrwają.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Mój już dawno po wylince. Nadal nie prosił o wodę. To znaczy, że już prawie rok o "suchej buzi". Jestem w szoku ;:oj
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Moich kilka też już do końca wyliniało i niedawno lekutko je podlałam - pierwszy raz od zeszłej jesieni!
Nawet ich nie spryskiwałam. Stały na zewnątrz, osłonięte od deszczu, ale dostęp do wilgoci z powietrza miały i chyba im to wystarczyło.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
_Luna_
100p
100p
Od: 19 lip 2014, o 19:38

Post »

Mógł by mi ktoś napisać wszytko o wysiewie nasion kamyków ?
jestem początkująca i obecnie mam jednego z Obi ale zamierzam spróbować z nasionami
Obrazek
x-k-ka

Post »

wszystko jest opisane na forum , wystarczy przejrzeć wątek od początku a na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Awatar użytkownika
_Luna_
100p
100p
Od: 19 lip 2014, o 19:38

Post »

Wielkie dzięki :?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”