Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Czy młode siewki lithopsów powinny przechodzić zimowanie czy raczej nie? Wyczytałem na jakieś stronie internetowej, że dorosłe lithopsy nie za dobrze znoszą bezpośrednie mocne nasłonecznienie. Było napisane, że raczej powinny mieć stanowisko południowe ale osłonięte od mocnych promieni słonecznych, bezpośrednie operowanie słońca na kamyczki może je przypalić. Czy te informacje mają jakiś sens czy raczej są oddalone od prawdy?
Pozdrawiam, Kuba
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli litops jest zdrowy, dobrze zimowany i przystosowany do operacji słonecznych (czyli stopniowo przyzwyczajany do pełnego słońca) to absolutnie mu nie przeszkadza pełnie nasłonecznienie, ba, wprost przeciwnie - potrzebuje go aby dobrze rosnąć i kwitnąć.
Pewne, wypraktykowane.
Pewne, wypraktykowane.

A młode 2 miesięczne kamyki można wystawiać już na pełne słońce ? czy lepiej aby były w cieniu?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Takie maluchy na razie w pełnym słońcu nie dadzą rady - w pierwszym roku trzeba je delikatnie cieniować.
Moje kamyczki mają już 3 miesiące. Ponieważ ostatnimi czasy były upały, i pod przykryciem zapewne przez to się gotowały, odsłoniłam je. Ostatni tydzień był chłodny, więc na powrót je przykryłam, ale znów na parapecie jest upał, więc znów je odkryłam. Jak często mam je zraszać
A może już wogólę zrezygnować z przykrywania 

- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
żywe kamienie>>> podłoże jak samemu zrobić i poprawnie wysi
Hej, otóż chcę wysiać nasionka żywych kamieni ale nie posiadam podłoża do kaktusów, jakiej mieszanki użyć 1:1 ziemia uniwersalna + piasek drobnoziarnisty czy sam piach?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jeśli nie masz doświadczenia w wysiewach to sugeruję czysty piach. Jeśli koniecznie chcesz dodać coś ziemi to w proporcjach 1:10 czyli 1 część ziemi na 10 części piachu. Ziemia musi być przesiana, nie może być w niej dużych grud.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
po 4 miesiącach już nie wiele mi ich zostało
W jednym zaobserwowałam coś, jakby chciał się rozdzielać ze środka
Ze środeczka, wychodzi taki już w przebarwionym kolorze, na zewnątrz jest zielony, a w środku bąbelek taki jakby brązowy
A niektóre to widzę że za jakiś czas się ze mną pożegnają
Bo od spodu robią się pomarszczone
Nie wiem za sucho, za mokro, ale ja je bardzo skąpo podlewam, więc raczej nie za mokro
A przez ten ostatni miesiąc to były odkryte, więc może za sucho 

Moje mają przeszło 3 miesiące. Ja ich w ogóle nie zraszam tylko podlewam co 2 tyg. pobierają wodę od spodeczka z dołu , zostawiam je tak na 30 min . Na razie się trzymają. Wyczytałam gdzieś w necie że w okresie letnim podlewa się właśnie tak a okres jesieni i wiosny zmniejszyć wodę , zimą wcale. Próbuję i zobaczę czy mi przetrwają.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój już dawno po wylince. Nadal nie prosił o wodę. To znaczy, że już prawie rok o "suchej buzi". Jestem w szoku 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Moich kilka też już do końca wyliniało i niedawno lekutko je podlałam - pierwszy raz od zeszłej jesieni!
Nawet ich nie spryskiwałam. Stały na zewnątrz, osłonięte od deszczu, ale dostęp do wilgoci z powietrza miały i chyba im to wystarczyło.
Nawet ich nie spryskiwałam. Stały na zewnątrz, osłonięte od deszczu, ale dostęp do wilgoci z powietrza miały i chyba im to wystarczyło.
Mógł by mi ktoś napisać wszytko o wysiewie nasion kamyków ?
jestem początkująca i obecnie mam jednego z Obi ale zamierzam spróbować z nasionami
jestem początkująca i obecnie mam jednego z Obi ale zamierzam spróbować z nasionami

wszystko jest opisane na forum , wystarczy przejrzeć wątek od początku a na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.