Dzisiaj trochę się wypogodziło więc znowu zrobiłam trochę zdjęć.Na początek widoczki różnych fragmentów ogrodu.
1.północna strona
2 i 3 wschodnia
4. południowo- zachodnia
5.zachodnia
6 i 7 południowo-wschodnia
skalniaki:
Na koniec zdjęcie świerka podjadanego przez ślimaki.Jeszcze dwa tygodnie temu nie miał brązowych igieł,a teraz wygląda tak.
Podlewając dzisiaj ogródek warzywny zauważyłam,że wszystkie warzywa i kwiaty pięknie powschodziły.Julek ma dobrą rękę bo jego aksamitki też zaczynają wschodzić.Martwię się trochę o lilie.Wysadzałam je w marcu i nie wiem czy nie wymarzły bo jak na razie to nie wyszła ani jedna.Nie grzebałam dotychczas w ziemi bo nie chciałam uszkodzić.Podobnie też jest z piwoniami.Tawuły zaczynają wypuszczać pierwsze listki.Wszystkie róże które posadziłam chyba się przyjęły.Cześć bedę musiała tylko trochę przyciąć ale jest ok.
Cześć tulipanów już przekwitła.Proszę doradzić kiedy najlepiej wykopać cebule i jak je przechowywać aby przetrwały do września.Dotychcas nie wykopywałam cebul i dlatego nie wiem jak z nimi postępować aby nie wyschły za bardzo.W tym roku muszę wykopać tulipany ze skarpy bo część nie zakwitła.
Teresko ale u ciebie pięknie i tyle kwiatów kwitnie
Tulipany nie wykopuj wcześniej jak w czerwcu bo cebulki odżywiają się przez liście i trzeba poczekać aż zaczną żółknąć to dopiero wtedy mozna je wykopać.
Potem je obsuszysz i pozostaw w suchym przewiewnym miejscu a we wrześniu lub pażdzierniku można z powrotem wysadzać do gruntu.
Witam Wszystkich po kilkudniowej przerwie.Dziękuję za miłe słowa.
Kilka ostatnich słonecznych dni sprawiło,że rośliny nabrały przyspieszenia.Tulipany już prawie przekwitły,ale skalniaki i byliny sprawiają,że w dalszym ciągu jest bardzo kolorowo.Ogród zmienia się z każdym dniem.Powschodziły już kwiaty i warzywa wysiane z nasion.Powoli wychodzą z ziemi mieczyki,piwonie,tawuły i inne posadzone w tym roku,niestety nie wyszła dotąd ani jedna lilia/wysadziłam 20/.
Na początek kilka zdjęć niektórych rabat:
Teresko, ja cię kręcę. Masz cudownie po prostu cudownie.
Nie dość, że każda rabatka wygląda ślicznie to jeszcze trawniczek piękny.
Na pewno często cię będę odwiedzała
Dzięki Agnieszko i zapraszam.
Wczoraj korzystając z dużych obniżek/ 1 zł za 7 lub 10 szt cebul lub za 100 szt.różnych cebul 5 zł /kupiłam kolejne rośliny ,których dotychczas nie miałam oraz cebule irysów,mieczyków,anemonów,frezji,dalie,tawułki i gipsówkę.Cebule były dobrej jakości.Wcześniej kupowałam je po normalnej cenie i już powschodziły.
Oto moje nowości na razie nic nie wiem na ich temat jak bedę maiła trochę czasu to poszukam informacji dotyczących pielęgnacji
1.Glorioza Rotszylda
2.Bessera Elegans
3.Nerine Bowdenii
4.Leucocoryne
5.Hymenocallis
6.Irys Frans Hals
7.Anemone sylvestris
Oj nawsadzałam się tych cebul ok.350 tym:100 mieczyków,50 anemonów,40 frezji,60 irysów oraz pozostałych /nie pamiętam nazw muszę jutro sprawdzić./
Dzisiaj ,a właściwie to już wczoraj kupiłam u ogrodnika pomidory:5 koralików, po 2:żółte Ożarowskie,Bekaz,Słonka,Tukan,sadzonki bazylii,majeranku,cynii,astrów i lewkonii/po 10 szt/.
Rokrocznie kupuje po kilka sadzonek różnych kwiatów bo zawsze trochę wcześniej kwitną od moich wysianych z nasion .Jak już wcześniej pisałam nasiona kwiatów powschodziły i jak jeszcze trochę podrosną to zabiorę się za rozsadzanie.Mam już swój własny szczypiorek,rzodkiewkę,sałatę,koperek, szczaw i pietruszkę/wysianą jesienią/ no i oczywiście zioła/melisę,miętę,lubczyk,estragon, kolendrę, tymianek,hyzob,oregano/.
Nastawiłam też gnojówki z mniszka i pokrzywy/wg.przepisu Marii/ nie robiłam tego nigdy wcześniej i nie wiem co z tego wyjdzie.
Coś nie idzie mi kompostowanie.Po raz pierwszy w tym roku zdecydowaliśmy się na kompostownik i już na samym początku wpadka.Mąż po dwukrotnym koszeniu trawnika wrzucił świeżą trawę i teraz mam problem z zapachami i dodatkową pracę ponieważ muszę to przewracać bo się bardzo grzeje/a może tak ma być -zupełnie się nie znam/Mam tego pół kompostownika i nie wiem czy powinnam usypać nową pryzmę czy poczekać aż przegnije.Obiecał mi ,że teraz wstępnie będzie osuszał trawę ,a dopiero później wrzucał do kompostu.