A ta różowa piłeczka to może być Loretta...
Kolekcje Floriana cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
A jaka jest wysoka Twoja dalia fioletowa? Zrób jej kilka zdjęć z różnych stron i wrzuć do wątku dyskusyjnego może, pomyślimy.
Ale nie musi...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jadziu, wiem, wiem; często powtarzamy, że już nic się nie zmieści ale "gdy zachodzi taka konieczność"(
), to zmieści się kolejna roślinka, a potem kolejna itd... Z daliami o tyle łatwiej ten proceder ciągnąć, bo częściej niż inne rośliny wypadają.
'Salzburg' może się podobać pod warunkiem, że zaakceptujemy jej pokazywanie środka. Taki stan kwiatu, jaki pokazałem, trwa 1-2 dni, potem jest półpełna. Natomiast z kolejną dalią kulistą nie ma tego problemu. Choć kwiatki nieduże ale jest ich mnóstwo. W dodatku dalia nie do zdarcia!:

Miłko, wysokość fioletowego pompona - 115cm, średnica kwiatu - 9cm. To jakaś stara odmiana. 'Bonny Blue' na razie pasuje. A 'Loretta' do tej jaskrawo różowej raczej nie. Inaczej zakończone płatki (u mojej zaokrąglone). No nic, może się kiedyś wyjaśni, a warto by było, bo wśród pomponów brylowałaby na wystawie. Tak samo jak ta różowo-pomarańczowo kulista, której nazwy też nie znamy. Wczoraj zakwitła mi w innym miejscu i chyba lepiej udało mi się złapać te pomarańczowe smugi:

Pokazywałaś u siebie taką "wypraną" dalię
To u mnie ta odmiana kulista lubi się wybielić
:

ale potrafi też zadziwić urodą i nawet trudno rozpoznać, że jest dalią kulistą:

Iwonka, zgadzam się bez dwóch zdań!
Moja tegoroczna faworyta w tym typie! Ale zakwitają następne kuliste, też niebrzydkie:

'Salzburg' może się podobać pod warunkiem, że zaakceptujemy jej pokazywanie środka. Taki stan kwiatu, jaki pokazałem, trwa 1-2 dni, potem jest półpełna. Natomiast z kolejną dalią kulistą nie ma tego problemu. Choć kwiatki nieduże ale jest ich mnóstwo. W dodatku dalia nie do zdarcia!:

Miłko, wysokość fioletowego pompona - 115cm, średnica kwiatu - 9cm. To jakaś stara odmiana. 'Bonny Blue' na razie pasuje. A 'Loretta' do tej jaskrawo różowej raczej nie. Inaczej zakończone płatki (u mojej zaokrąglone). No nic, może się kiedyś wyjaśni, a warto by było, bo wśród pomponów brylowałaby na wystawie. Tak samo jak ta różowo-pomarańczowo kulista, której nazwy też nie znamy. Wczoraj zakwitła mi w innym miejscu i chyba lepiej udało mi się złapać te pomarańczowe smugi:

Pokazywałaś u siebie taką "wypraną" dalię

ale potrafi też zadziwić urodą i nawet trudno rozpoznać, że jest dalią kulistą:

Iwonka, zgadzam się bez dwóch zdań!

- takasobie

Ja nie byłam przekonana do mojego typu. Tak tylko rzuciłam. Sama mam kilka niezidentyfikowanych i już nie chce mi się drążyć. Cieszę się ich urodą, a może przyjdzie czas, że znajdę przypadkowo
Rundale w tym roku też u mnie piękna. Moja Jamaica (bodajże od Ciebie) w tym roku się zbiesiła i nie wyszła
Panta rei!
Miłka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Florianie.
Masz piękną kolekcję dalii...u mnie ani jednej nie uświadczysz. Jednak kto wie co postanowię wiosną. Może (+) przeważą (-) i choć parę sztuk się u mnie pojawi.
Masz piękną kolekcję dalii...u mnie ani jednej nie uświadczysz. Jednak kto wie co postanowię wiosną. Może (+) przeważą (-) i choć parę sztuk się u mnie pojawi.
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Witaj Florianie
Piękna kolekcja dali,lubię je oglądać u innych...u siebie zrezygnowałam z ich uprawy,bo nie mam miejsca w którym mogła bym je przechowywać więdc swoje rozdałam znajomym.
Z przyjemnością będę podziwiać Twoje kolekcje....fajnie że jesteś
Pozdróweczka
Piękna kolekcja dali,lubię je oglądać u innych...u siebie zrezygnowałam z ich uprawy,bo nie mam miejsca w którym mogła bym je przechowywać więdc swoje rozdałam znajomym.
Z przyjemnością będę podziwiać Twoje kolekcje....fajnie że jesteś
Pozdróweczka
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękne dalie ,moje w tym roku trochę niedopilnowane ale dla mnie wszystkie piękne bo lubię jak kwitną cały czas w ogrodzie . Tylko na moich piaskach nie są tak pięknie rozwinięte .. U ciebie co jedna to ladniejsza ..
- Florian Silesia

Miłko, ja czasem drążę, bo pojawiają się jakieś nowe tropy (jak w śledztwie
) więc co mi szkodzi. Dalie to w większości nie kwestia samoistnych krzyżówek jak u liliowców, tylko świadomego działania człowieka więc i nazwy z reguły posiadają. Tylko trzeba je wytropić
Ty masz duże zasługi w nazwaniu moich nn-ek
'Rundale' mam pierwszy rok więc siłą rzeczy zachwyca! 'Jamaica' Ci padła? Aż trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie nawet posadzona w trudnych warunkach radziła sobie. Ale takie rzeczy się zdarzają. Miałem taką plenną dalię kaktusową nn przez wiele lat i nie wiem kiedy i jak wypadła. Mam nadzieję, że kolejna, jaką pokażę, nie wypadnie, bo rozrasta się na potęgę
:

Elżbietko, witaj w moich kolekcjach i akurat trafiłaś na tę najważniejszą - daliową. Jak Ci się podobają dalie, to może na próbę posadź? Potem sama zadecydujesz, czy warto kontynuować zabawę z tymi kwiatami. A zastanawiając się, polecam zaglądanie do mnie, bo będzie jeszcze bardzo dużo dalii!
Skoro zacząłem "wiatraczkiem", to jeszcze jeden, który pięknie urozmaica "monotonię"
wielkich dalii:

Grażynko, ja też się cieszę, że zawitałaś do mnie i masz ochotę oglądać dalie
"Wiatraczków" już więcej nie mam więc dalia kołnierzykowa, która bije rekordy wysokości! Osiągnęła 2m i z góry patrzy na wszystkie inne. A patrzy obficie, bo kwiatów nie żałuje:

Janeczko, jesteś dzielna, że w ogóle sadzisz dalie. Raz że to nielekka praca, a dwa, że na piaskach pewnie nie raz musisz dalie podlewać czy dokarmiać, bo one jednak żarłoczne są.
Wracam do dalii kulistych i jedna taka nieprzewidywalna (duża zmienność kolorów):

'Rundale' mam pierwszy rok więc siłą rzeczy zachwyca! 'Jamaica' Ci padła? Aż trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie nawet posadzona w trudnych warunkach radziła sobie. Ale takie rzeczy się zdarzają. Miałem taką plenną dalię kaktusową nn przez wiele lat i nie wiem kiedy i jak wypadła. Mam nadzieję, że kolejna, jaką pokażę, nie wypadnie, bo rozrasta się na potęgę

Elżbietko, witaj w moich kolekcjach i akurat trafiłaś na tę najważniejszą - daliową. Jak Ci się podobają dalie, to może na próbę posadź? Potem sama zadecydujesz, czy warto kontynuować zabawę z tymi kwiatami. A zastanawiając się, polecam zaglądanie do mnie, bo będzie jeszcze bardzo dużo dalii!
Skoro zacząłem "wiatraczkiem", to jeszcze jeden, który pięknie urozmaica "monotonię"

Grażynko, ja też się cieszę, że zawitałaś do mnie i masz ochotę oglądać dalie
"Wiatraczków" już więcej nie mam więc dalia kołnierzykowa, która bije rekordy wysokości! Osiągnęła 2m i z góry patrzy na wszystkie inne. A patrzy obficie, bo kwiatów nie żałuje:

Janeczko, jesteś dzielna, że w ogóle sadzisz dalie. Raz że to nielekka praca, a dwa, że na piaskach pewnie nie raz musisz dalie podlewać czy dokarmiać, bo one jednak żarłoczne są.
Wracam do dalii kulistych i jedna taka nieprzewidywalna (duża zmienność kolorów):

Rundale cudna
Trochę mi przypomina moją ukochaną El Paso, którą straciłam tej zimy
Rothesay Reveller wygląda niesamowicie - naprawdę tak wygląda czy tylko takie artystyczne zdjęcie Ci wyszło?
A ja dla odmiany Jamaicę dostałam od Miłki i nawet wyszła, ale stanęła na wysokości 10 cm i nie wiem czy coś z niej będzie. Za to kupiłam w jednym z e-sklepów Honey i ta okazała się Jamaicą
A ja dla odmiany Jamaicę dostałam od Miłki i nawet wyszła, ale stanęła na wysokości 10 cm i nie wiem czy coś z niej będzie. Za to kupiłam w jednym z e-sklepów Honey i ta okazała się Jamaicą
- takasobie

Jamaica nie miała zbyt dużej karpy po zeszłorocznym suchym lecie. Ktoś ode mnie chciał, a potem zrezygnowała, ale zdążyłam podzielić. Wydałam ładniejszą część koleżance, ale moja wyglądała dość przyzwoicie. Niestety odeszła na wieczne łąki, a koleżanka podzieliła się daliami z kimś jeszcze i pewnie moja Jamaica poszła w świat 
Miłka
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Sobie listę chciejstw piszę. Na razie mam same....fioletowe i różowe :lol Taka monotematyczna jestem. Ale to błąd, duży błąd. Widziałam niedawno w przydomowym ogrodzie pole daliowe. Cudowny widok. Wszystkie kolory świata. I tak sobie zafunduję za rok, muszę tylko wybrać odpowiednie miejsce i je przygotować. Te obecne u mnie rosną na złocie końskim przekopanym jesienią. Niesamowicie im się to podoba.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dziękuję za zaproszenie.
Chętnie będę zaglądać bo bardzo lubię dalie i może któraś sprawi, że nie straszne mi będzie jesienne wykopywanie, przechowywanie i wiosenne sadzenie.
Chętnie będę zaglądać bo bardzo lubię dalie i może któraś sprawi, że nie straszne mi będzie jesienne wykopywanie, przechowywanie i wiosenne sadzenie.
- Florian Silesia

Kasiu, 'Rothesay' rzeczywiście tak wygląda (artystyczne są tylko rameczka i napis
), choć tak jak pisałem - jest mocno zmienna w ubarwieniu i zazwyczaj ma więcej purpury.
Co do 'Jamaica' to wydaje mi się, że moja i Twoja są inne
Kolejna kula; tym razem ząbkowana. Jedyna, jaka mi została z serii Fubuki:

Miłko, jeśli będziesz chciała- 'Jamaica' wróci do Ciebie
Podobna do poprzedniej dalia z ząbkami ale nieco bardziej napakowana:

Małgosiu, na "złocie końskim" rosną wyśmienicie dalie! Wiem coś o tym
Zdecydowanie jestem za kolorowym mixem dalii! Kontrastowo zestawione są jeszcze piękniejsze! Dlatego i ja czym prędzej przełamię biały kolor czerwienią ale w tym samym charakterze - dalie ząbkowane kuliste ale dekoracyjne zarazem. Ta dalia wzbudzała mój zachwyt urodą ale i obfitością kwitnienia w ub. roku. W tym jest bardzo oszczędna w kwiaty:

Elu, to i mi będzie miło, jeśli któraś z moich dalii sprawi, że kwiaty te znajdą się w Twoim ogrodzie
Kolejna dalia zdecydowanie dekoracyjna ale potrafi tak "zaczesać" płatki, że tworzą piękne kule!

Co do 'Jamaica' to wydaje mi się, że moja i Twoja są inne
Kolejna kula; tym razem ząbkowana. Jedyna, jaka mi została z serii Fubuki:

Miłko, jeśli będziesz chciała- 'Jamaica' wróci do Ciebie
Podobna do poprzedniej dalia z ząbkami ale nieco bardziej napakowana:

Małgosiu, na "złocie końskim" rosną wyśmienicie dalie! Wiem coś o tym
Zdecydowanie jestem za kolorowym mixem dalii! Kontrastowo zestawione są jeszcze piękniejsze! Dlatego i ja czym prędzej przełamię biały kolor czerwienią ale w tym samym charakterze - dalie ząbkowane kuliste ale dekoracyjne zarazem. Ta dalia wzbudzała mój zachwyt urodą ale i obfitością kwitnienia w ub. roku. W tym jest bardzo oszczędna w kwiaty:

Elu, to i mi będzie miło, jeśli któraś z moich dalii sprawi, że kwiaty te znajdą się w Twoim ogrodzie
Kolejna dalia zdecydowanie dekoracyjna ale potrafi tak "zaczesać" płatki, że tworzą piękne kule!

- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Śliczne są te białe pompony !
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Mnie też się podobają białe ,może dlatego że ich nie mam , inne też są piękne .