Borówka amerykańska - 7 cz
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Ok dzięki
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepszym środkiem chwastobójczym jest zasypanie drobną korą sosnową, zero plewienia i chemii.gosiunia32122 pisze:Cześć, mam problem z chwastami jednoliściennymi i dwuliściennymi w borówce. Jedynym wyjściem jest zwalczenie ich poprzez oprysk. Czy ktoś mógłby polecić jakiś środek chwastobójczy który mogę teraz użyć żeby zwalczyć chwasty?
Jednorazowy wysiłek i niewielki koszt, przejechać się do najbliższego tartaku i posprzątać korę.
Ja w osobówkę ładowałem po 10 worków z których każdy był co najmniej dwukrotnie większy od kupowanych w sklepie, przesiewałem na siatce o oczkach 5x5 cm, drobną dawałem pod borówkę a grubą pod maliny i problemu z plewieniem pozbyłem się raz na zawsze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
U mnie w tym też zanosi się na redukcje owoców ,nie bardzo wiem ,dlaczego mam tak mało liści?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Mam nadzieję że nic się borówkom nie stanie, bo dzisiaj kochana mamusia posypała mi je azofoską i granulowanym obornikiem bydlęcym (w sumie jak prawie wszystko w ogródku
, oby nie popaliło siewek).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak nie przesadziła z dawkami to nic się stać nie powinno poza podwyższeniem poziomu pH gleby.
- Ginka
Właśnie o to się martwię, nie po to 2x w roku dodaje kwaśnego aby mi teraz wyskoczyło wyższe pH, obornika z pół garści na krzak i lekko posypane azofoską (na szczęście nie tak sowicie jak grządki warzywne...a chciałam bez chemii
).

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
G... też chemia 

- Ginka
Ale nie z torebki przez maszyny robiona 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nauka kończy się tam gdzie się zaczyna ideologia . 

- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Kochani mam pytanie. Chce posadzic ok 10 krzaczków borówek amerykańskich.
Mam nawieziona gline. Ściągnęłam na głębokość 30 cm i planuje wymieszać ziemie z gliną, z ziemią spod pieczarek i rozłożyć na wysokość ok 40-50 cm, czyli zrobić takie poletko podwyższone nad poziom gruntu o te 20 cm. Kopiąc dołek dodam 80l torfu pod kazdą roślinę i wymieszam część z przygotowana ziemia. Podsypie igliwiem, czy będzie dobrze? Słyszałam, że borówka ma płytki system korzeniowy i chyba 40-50cm gruntu przepuszczalnego, żyznego starczy?
Ostatnie pytanie
gdzie najlepiej kupić borówkę?
Mam nawieziona gline. Ściągnęłam na głębokość 30 cm i planuje wymieszać ziemie z gliną, z ziemią spod pieczarek i rozłożyć na wysokość ok 40-50 cm, czyli zrobić takie poletko podwyższone nad poziom gruntu o te 20 cm. Kopiąc dołek dodam 80l torfu pod kazdą roślinę i wymieszam część z przygotowana ziemia. Podsypie igliwiem, czy będzie dobrze? Słyszałam, że borówka ma płytki system korzeniowy i chyba 40-50cm gruntu przepuszczalnego, żyznego starczy?
Ostatnie pytanie
gdzie najlepiej kupić borówkę?
Ja to widzę średnio. Ale może cię zainspiruje przykład na zdjęciu. Ja bym na glinie podwyższał korzystając z kostek prasowanego torfu litewskiego - taka obwódka i wewnątrz wypełnienie z dużą ilościa torfu z dodatkami. No i sadził wszystkie krzaki w jednym miejscu. Policz koszty, ale raczej wyszłoby dużo taniej niż torf w woreczkach, no i stanowiska na lata
Coś w tym stylu

http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=5&art=936
Coś w tym stylu

http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=5&art=936
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Ja jak sadziłem w glinie to wykopałem doły na głębokość chyba z 80cm żeby się dokopać do warstwy przepuszczalnego piachu żeby nie zalegała woda jak to w glinie. Przy takich wielkich dołach musiałem kilka taczek ziemi dać w każdy dołek i było mnóstwo roboty ale jak podwyższysz teren to chyba woda nie będzie zalegać. Nie musisz dawać w dołek samej ziemi do borówek czy torfu ale ważne żeby był jakiś bufor oddzielający od gliny dlatego lepiej zrobić większy dołek i uzupełnić zwykłą ziemią czy piachem a wokół sadzonki dać torf, przekompostowane trociny itp.
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Jednak slusze sie na dołek 50cm głęboki i średnicy 1m wypełniony torfem z ziemia i troszke gliny. Moje poletko ma wymiary 4mx8m i całe będzie podwyzszone o 40-50cm od gliny. Zrobie jeszcze lekki spad, by w razie czego woda spływała.
Chciałabym odmiany:
Bluecrop
Chandler
Patriot
Spartan
I moje pytanie, gdzie najlepiej kupic te odmiany? Oraz jak kupuje w sklepie ogrodniczym to patrze na ilość i grubość gałązek tak? Jak powinien wyglądać zdrowy krzaczek?
Na co zwrócić uwagę i czy warto kupować przez neta. Boje sie, ze wyślą słabe krzaczki i marne... ale z drugiej strony nie wiem, czy znajde taką odmiane w szkółce koło siebie.
Chciałabym odmiany:
Bluecrop
Chandler
Patriot
Spartan
I moje pytanie, gdzie najlepiej kupic te odmiany? Oraz jak kupuje w sklepie ogrodniczym to patrze na ilość i grubość gałązek tak? Jak powinien wyglądać zdrowy krzaczek?
Na co zwrócić uwagę i czy warto kupować przez neta. Boje sie, ze wyślą słabe krzaczki i marne... ale z drugiej strony nie wiem, czy znajde taką odmiane w szkółce koło siebie.
Zanim posadzisz zrób proste doświadczenie - nalej do dołka wody i zobacz po jakim czasie woda wsiąknie. To prosty test czy nie utopisz korzeni borówek, szczerze namawiam.Iryseq pisze:skuszę się na dołek 50cm głęboki i średnicy 1m