Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw

Post »

Aguss85 Śor w tej fazie nie zrobi Ci krzywdy a wręcz przeciwnie jest bardzo skuteczny. Previcur to najlepszy środek jaki znam i używam, jeśli zachodzi taka potrzeba. Trzeba go zastosować i to już. Ale przy prawidłowej wilgotności podłoża zgorzel siewek nie ma prawa wystąpić, chyba że faktycznie ziemia jest trefna. Czy Twoje rośliny nie mają aby faktycznie nie za mokro? Marzec i problem zgorzeli w fazie siewek to już norma u ogrodników.
dorotas24 W tej chwili najważniejsze dla Twojej pikówki są dwie rzeczy - jak najwięcej światła i obniżenie temperatury w pomieszczeniu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Całą szklarenkę mam w salonie przy oknie balkonowym od strony wschodniej, wydaje mi się że tam jest najwięcej światła dla wszystkich roślinek. Zastanawiam się, czy ich nie przenieść do pokoju na górze na parapet wschodni lub zachodni. Tam by miały chłodniej, mniej wilgotno, ale byłyby bliżej światła (pierwszy rząd przy oknie).
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wersja z pokojem na górze będzie dla nich odpowiedniejsza. I pamiętaj, mniej wilgotno to brak problemu z chorobami i lepszy system korzeniowy z tego względu, że roślina w poszukiwaniu wody buduje część podziemną.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
dorotas24
200p
200p

Post »

A teraz pytanie, które okno? Wschód zimniejszy, zachód cieplejszy pokój. Słońca u nas jak na lekarstwo.
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam dużego doświadczenia w uprawie rozsady, ale siewki wcześniejsze, siane do innego podłoża nie mają objawów zgorzeli, dlatego przypuszczałam, że to podłoże temu winne. Szczególnie, że zgorzel pojawiła się nawet na sałatach wyniesionych w pojemniczku do tunelu i niepodlewanych przez 6 dni :wink: . Może to przypadek i niektóre czasowo miały wody trochę za wiele, spróbuję trochę je przesuszyć.
Dziękuję za odpowiedzi. Podleję previcurem. Czy dobrze zrozumiałam, że nie tylko te, w których wystąpiły objawy? Pomidory i paprykę, które na razie wyglądają w porządku, też lepiej nim podlać?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotas24. A jak już się w końcu ;:3 pojawi, to gdzie będzie dłużej świeciło Ci na rośliny?
Aguss85. Profilaktycznie możesz podlać Previcurem, ale jeśli w pomidorach i papryce nie masz za mokro, to problemów nie powinno być.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
dorotas24
200p
200p

Post »

U mnie w tym momencie jeśli chodzi o ;:3 to podobnie, jedynie temperatura - wschodni pokój zimniejszy, zachodni cieplejszy. Zawsze mogę przenieść :)
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepszy byłby dla Ciebie południowy, ale nie posiadasz pewnie. Dopóki nie ma słońca, przenieś w chłodniejsze miejsce. Zawsze możesz zainstalować im nawet zwykłą lampę i doświetlać, żeby ich nie wyciągało w poszukiwaniu światła.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Popikowałam pierwszą partię pomidorów, odmiany wysokie, druga partia, koktajlówki, powędrowały na chłodny słoneczny parapet. Spędzą tam około tygodnia. Trzeba postymulować dobry rozwój korzeni i gron.
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47

Post »

Co ja żle robię? Pomidory, papryka, zioła - wszystko mi ładnie wschodzi, a nie mogę się dochować rozsady pora i selera. Po prostu nie wschodzą - wzeszło 7 porów marniutkich i ani sztuki selera ;:145
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

U mnie identycznie, dlatego zawszę kupuję na bazarku seler i por, i nie zawracam sobie nimi głowy :)
Pozdrawiam ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może siejecie za głęboko, za mocno ubijacie podłoże, ważna jest też wilgotność, to trudniejsze rozsady, ale trzeba próbować, eksperymentować, na pewno się uda :D
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

aria pisze:Popikowałam pierwszą partię pomidorów, odmiany wysokie, druga partia, koktajlówki, powędrowały na chłodny słoneczny parapet. Spędzą tam około tygodnia. Trzeba postymulować dobry rozwój korzeni i gron.
Ile stopni masz na chłodnym parapecie w nocy?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mierzyłam jej nigdy, kaloryfer zakręciłam i jest tam wyraźnie zimno. Za to słońca nie brakuje, wystawa południowa :D
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Vibana, moim zdaniem to wina podłoża. Ja w zeszłym roku siałam pierwszy raz seler do podłoża K. Pierwszy raz z dwóch różnych rodzajów wzeszło chyba z 5 szt., posiałam kolejny raz i wzeszło już bardzo dużo, ale nic nie rosło, nie pojawił się nawet 3 liść. W tym roku posiałam do podłoża z Tesco i wzeszło 100% i nawet w tym zimnie w foliaku rośnie już popikowany.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”