Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw
Aguss85 Śor w tej fazie nie zrobi Ci krzywdy a wręcz przeciwnie jest bardzo skuteczny. Previcur to najlepszy środek jaki znam i używam, jeśli zachodzi taka potrzeba. Trzeba go zastosować i to już. Ale przy prawidłowej wilgotności podłoża zgorzel siewek nie ma prawa wystąpić, chyba że faktycznie ziemia jest trefna. Czy Twoje rośliny nie mają aby faktycznie nie za mokro? Marzec i problem zgorzeli w fazie siewek to już norma u ogrodników.
dorotas24 W tej chwili najważniejsze dla Twojej pikówki są dwie rzeczy - jak najwięcej światła i obniżenie temperatury w pomieszczeniu.
dorotas24 W tej chwili najważniejsze dla Twojej pikówki są dwie rzeczy - jak najwięcej światła i obniżenie temperatury w pomieszczeniu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całą szklarenkę mam w salonie przy oknie balkonowym od strony wschodniej, wydaje mi się że tam jest najwięcej światła dla wszystkich roślinek. Zastanawiam się, czy ich nie przenieść do pokoju na górze na parapet wschodni lub zachodni. Tam by miały chłodniej, mniej wilgotno, ale byłyby bliżej światła (pierwszy rząd przy oknie).
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Faworyt
Wersja z pokojem na górze będzie dla nich odpowiedniejsza. I pamiętaj, mniej wilgotno to brak problemu z chorobami i lepszy system korzeniowy z tego względu, że roślina w poszukiwaniu wody buduje część podziemną.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
A teraz pytanie, które okno? Wschód zimniejszy, zachód cieplejszy pokój. Słońca u nas jak na lekarstwo.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie rozsady, ale siewki wcześniejsze, siane do innego podłoża nie mają objawów zgorzeli, dlatego przypuszczałam, że to podłoże temu winne. Szczególnie, że zgorzel pojawiła się nawet na sałatach wyniesionych w pojemniczku do tunelu i niepodlewanych przez 6 dni
. Może to przypadek i niektóre czasowo miały wody trochę za wiele, spróbuję trochę je przesuszyć.
Dziękuję za odpowiedzi. Podleję previcurem. Czy dobrze zrozumiałam, że nie tylko te, w których wystąpiły objawy? Pomidory i paprykę, które na razie wyglądają w porządku, też lepiej nim podlać?

Dziękuję za odpowiedzi. Podleję previcurem. Czy dobrze zrozumiałam, że nie tylko te, w których wystąpiły objawy? Pomidory i paprykę, które na razie wyglądają w porządku, też lepiej nim podlać?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Faworyt
dorotas24. A jak już się w końcu
pojawi, to gdzie będzie dłużej świeciło Ci na rośliny?
Aguss85. Profilaktycznie możesz podlać Previcurem, ale jeśli w pomidorach i papryce nie masz za mokro, to problemów nie powinno być.

Aguss85. Profilaktycznie możesz podlać Previcurem, ale jeśli w pomidorach i papryce nie masz za mokro, to problemów nie powinno być.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
U mnie w tym momencie jeśli chodzi o
to podobnie, jedynie temperatura - wschodni pokój zimniejszy, zachodni cieplejszy. Zawsze mogę przenieść 

Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Faworyt
Najlepszy byłby dla Ciebie południowy, ale nie posiadasz pewnie. Dopóki nie ma słońca, przenieś w chłodniejsze miejsce. Zawsze możesz zainstalować im nawet zwykłą lampę i doświetlać, żeby ich nie wyciągało w poszukiwaniu światła.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Popikowałam pierwszą partię pomidorów, odmiany wysokie, druga partia, koktajlówki, powędrowały na chłodny słoneczny parapet. Spędzą tam około tygodnia. Trzeba postymulować dobry rozwój korzeni i gron.
Co ja żle robię? Pomidory, papryka, zioła - wszystko mi ładnie wschodzi, a nie mogę się dochować rozsady pora i selera. Po prostu nie wschodzą - wzeszło 7 porów marniutkich i ani sztuki selera 

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
U mnie identycznie, dlatego zawszę kupuję na bazarku seler i por, i nie zawracam sobie nimi głowy 

Pozdrawiam ;)
Może siejecie za głęboko, za mocno ubijacie podłoże, ważna jest też wilgotność, to trudniejsze rozsady, ale trzeba próbować, eksperymentować, na pewno się uda 

- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ile stopni masz na chłodnym parapecie w nocy?aria pisze:Popikowałam pierwszą partię pomidorów, odmiany wysokie, druga partia, koktajlówki, powędrowały na chłodny słoneczny parapet. Spędzą tam około tygodnia. Trzeba postymulować dobry rozwój korzeni i gron.
Nie mierzyłam jej nigdy, kaloryfer zakręciłam i jest tam wyraźnie zimno. Za to słońca nie brakuje, wystawa południowa 

Vibana, moim zdaniem to wina podłoża. Ja w zeszłym roku siałam pierwszy raz seler do podłoża K. Pierwszy raz z dwóch różnych rodzajów wzeszło chyba z 5 szt., posiałam kolejny raz i wzeszło już bardzo dużo, ale nic nie rosło, nie pojawił się nawet 3 liść. W tym roku posiałam do podłoża z Tesco i wzeszło 100% i nawet w tym zimnie w foliaku rośnie już popikowany.