Ranniki prześliczne, a jeszcze dojdą nowe odmiany
Ogród Biedronki641cz.4
- slila1
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641cz.4
Przepięknie kwitnące roślinki pokazałaś. Przygrzało chyba u Ciebie  
 że wiosna tak ruszyła. 

- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17

Wiesiu  jak tylko będą nasionka to zbiorę.A te odmianowe to mam z Berlina. Dzięki uprzejmości koleżanki forumowiczki,która tam jest dwa razy do roku.. Inne zamówiłam w wątku sprzedażowym. Jak pojadę na targi to może Ci kupie.Mam ochotę się wybrać ,tylko szukam osoby towarzyszącej.
Soniu to cieszę się,że poprawiłam Ci nastrój. Masz racje wszystko co teraz kwitnie, choć mikroskopowe cieszy chyba najbardziej. Tak długo czekaliśmy na kwiaty. Straty już widzę i ubolewam,bo to nie tanie rośliny wypadły i ciężko do zdobycia..No cóż jest to ryzyko.Zawsze można odbudować kolekcje ,ale potrzeba czasu.
I nowej kaski też. Soniu co do lawendy to były małe siewki ,więc może nie miały szans na przeżycie.Jeszcze je zostaw. A jak nie to może znów będą nowe.
Lidziu fotki może ładniejsze, bo nowym aparatem?Tamtego mi nie naprawili.Musiałam kupić nowy.Ile byłoby za to nowych kwiatuszków?Tylko nie miałabym czym je pokazać.

Wczoraj ponoć było troszkę słoneczka,ale ja 12 godz byłam w pracy,więc go nie widziałam.Dziś za to dostrzegłam różnice w kwiatach. Rozwinęły się te ,które były w pąkach i nowe wychodzą.

Soniu to cieszę się,że poprawiłam Ci nastrój. Masz racje wszystko co teraz kwitnie, choć mikroskopowe cieszy chyba najbardziej. Tak długo czekaliśmy na kwiaty. Straty już widzę i ubolewam,bo to nie tanie rośliny wypadły i ciężko do zdobycia..No cóż jest to ryzyko.Zawsze można odbudować kolekcje ,ale potrzeba czasu.
I nowej kaski też. Soniu co do lawendy to były małe siewki ,więc może nie miały szans na przeżycie.Jeszcze je zostaw. A jak nie to może znów będą nowe.
Lidziu fotki może ładniejsze, bo nowym aparatem?Tamtego mi nie naprawili.Musiałam kupić nowy.Ile byłoby za to nowych kwiatuszków?Tylko nie miałabym czym je pokazać.
Wczoraj ponoć było troszkę słoneczka,ale ja 12 godz byłam w pracy,więc go nie widziałam.Dziś za to dostrzegłam różnice w kwiatach. Rozwinęły się te ,które były w pąkach i nowe wychodzą.

- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

A co to wychodzi na przedostatnim zdjęciu ? liście w paseczki?

- Biedronka641

Dorciu to irys bucharski.

- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38

Alu pięknie roślinki budzą sie do życia  
 .
U mnie dzisiaj rano był mróz jeszcze trzyma ,ale słoneczko pieknie świeci .
Miłego dnia

U mnie dzisiaj rano był mróz jeszcze trzyma ,ale słoneczko pieknie świeci .
Miłego dnia
Pozdrawiam  Alicja

- Biedronka641

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Alu moje prymule ,szczególnie te o pełnych kwitach też marne są dobrze że kilka jest tych zwykłych i troszkę pierwiosnków łyszczaków

- witch
 - 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Alu, ślicznie już u Ciebie  

Coraz bardziej kolorowo.
Cyklameny w pięknym kolorze, takim nasyconym przywołują na myśl kolory lata.

Coraz bardziej kolorowo.
Cyklameny w pięknym kolorze, takim nasyconym przywołują na myśl kolory lata.
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20

A różnią się,moim zdaniem,kształtem liścia.Moje przylaszczki kupione w ubiegłym roku w sadzawce są chyba niewydarzone.Twoje są już
wielkie.Mnie jutro nawiedzi kurier z dwiema przylaszczkami pełnymi.Obie z pączkami.Ellison Spence i Rubra pl.

wielkie.Mnie jutro nawiedzi kurier z dwiema przylaszczkami pełnymi.Obie z pączkami.Ellison Spence i Rubra pl.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21

Alu, jakie piękne przylaszczki  

Dowiedziałam się ostatnio, że te podstawowe niebieski rosną w naszych okolicach w lasach niedaleko Sanoka.. tyle, że one chyba pod ochroną są  
  tak?? Bo nie wiem czy tworzyć jakąś ekspedycję poszukiwawczą  

- Margaret2014
 - 1000p

- Od: 20 maja 2014, o 08:21

Piękne przylaszczki i nie tylko, zresztą już w rozkwicie.
Sama muszę w tym roku powiększyć kolekcję wiosennych o miłki i cyklameny. Te Twoje są piękne, cała kępa. W tym roku sadziłaś?

Sama muszę w tym roku powiększyć kolekcję wiosennych o miłki i cyklameny. Te Twoje są piękne, cała kępa. W tym roku sadziłaś?
- Annar13
 - 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31

Ale widoki!!!!
Cudne przylaszczki, miłek no i cyklameny! Wyjątkowo je uwielbiam
W tym roku będę zbierać nasiona z wszystkich odmian

Cudne przylaszczki, miłek no i cyklameny! Wyjątkowo je uwielbiam
W tym roku będę zbierać nasiona z wszystkich odmian
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52

Cyklameny mają chyba inny kolor liści.  
 Jedne są zielone , a drugie srebrne. 
  A kwiaty jednakowo cudne. 

Maria motyczką dziabnięta 
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;

Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05

Tak jak napisała powyżej Marysia, z lewej strony jest cyklamen dyskowaty srebrnolistny, prawdopodobnie odmiana  'Silver Leaf'.
Nie pochwaliłam jeszcze Twojego maleństwa Colchicum Jolantha, jest prześliczny. U mnie irys bucharyjski już też na wierzchu.

Nie pochwaliłam jeszcze Twojego maleństwa Colchicum Jolantha, jest prześliczny. U mnie irys bucharyjski już też na wierzchu.
- Biedronka641

Gieniu z wszystkich starych pierwiosnków to łyszaki w tej chwili mam najładniejsze. 
Aga troszkę jest kolorków,ale jak dla mnie to zbyt mało jeszcze.
Janku nabyłam dwie odmiany.Są to cyclanemy coceum '' Rubrum''i ''Silver Leaf Alba. Kwiaty mają identyczne a różnica jest w liściach,ale w ich kolorze . Janku moja biała przylaszczka też pochodzi i z Sadzawki i nawet ładnie rośnie. W zeszłym roku,po stracie wielu przylaszczek zrobiłam im nową rabatę. Ziemię rozpulchniłam,wymieszałam z kompostem i dolomitem i wszystkie nowe posadziłam w głębokim cieniu. Nie przenosiłam tylko starej niebieskiej. Żyją i mają się dobrze. Szkoda ,że wcześniejszym tak nie dogodziłam i dużo straciłam. Fajnie,że zdobyłeś te przylaszczki. Tylko znajdź im dobre miejsce, by ich nie stracić.

Sabinko pewnie są pod ochroną. Ja w swoich okolicach jeszcze nie spotkałam przylaszczki rosnącej w naturze.
Małgosiu na punkcie miłków mam bzika. Bardzo mi się podobają i jeszcze mi się wiele odmian podoba i marzy. Szczerze polecam, bo to pierwsze kwitnące kwiatuszki. Ten rok dla moich ulubieńców nie jest łaskawy. Jeden nie zakwitł, u drugiego pąk kwiatowy zgnił albo umarzł. Jeszcze inne zobaczę czy zakwitną. A cyklanemy to tegoroczne nabytki. Ja miałam tylko te kwitnące od lata do jesieni.
Aniu a z czego będziesz zbierać nasionka
 . Z miłków zbierałam i wysiewałam.Klapa.W innym roku nasionka rozrzuciłam wokół rośliny. Była jedna siewka. Jutro popatrzę czy jeszcze jest.
Marysiu delosperma
  za dobre oko. Różnica w  kolorach liści, bo kwiaty mają identyczne, choć w sklepie jedna odmiana miała jasno różowe. Muszę jeszcze sprawdzić u wujka Googla.
Lidziu dla Ciebie też
  Tak to ta odmiana.  Dzięki ,że colchicum dostrzegłaś, bo mąż żeby go zobaczyć to okulary ubrał.Malutki ale śliczny.  
  Może się rozrośnie.
Dziś nowych fotek nie mam. Pomimo,że nie miałam zamiaru pokazywać wspominkowych fotek.
Jestem kobietą,a kobieta zmienną jest, to pokaże co straciłam i ubolewam nad nimi.. A kwitło to tak.

Ta rosła w słońcu.Jak Pani nie zadbała to i ją straciła.

A ta zgniła w tym roku. Takich śliczności w stratach mam więcej.
Niech już nie pada. Wszystkim życzę na jutrzejszy dzień
  Dobranoc.

Aga troszkę jest kolorków,ale jak dla mnie to zbyt mało jeszcze.
Janku nabyłam dwie odmiany.Są to cyclanemy coceum '' Rubrum''i ''Silver Leaf Alba. Kwiaty mają identyczne a różnica jest w liściach,ale w ich kolorze . Janku moja biała przylaszczka też pochodzi i z Sadzawki i nawet ładnie rośnie. W zeszłym roku,po stracie wielu przylaszczek zrobiłam im nową rabatę. Ziemię rozpulchniłam,wymieszałam z kompostem i dolomitem i wszystkie nowe posadziłam w głębokim cieniu. Nie przenosiłam tylko starej niebieskiej. Żyją i mają się dobrze. Szkoda ,że wcześniejszym tak nie dogodziłam i dużo straciłam. Fajnie,że zdobyłeś te przylaszczki. Tylko znajdź im dobre miejsce, by ich nie stracić.
Sabinko pewnie są pod ochroną. Ja w swoich okolicach jeszcze nie spotkałam przylaszczki rosnącej w naturze.
Małgosiu na punkcie miłków mam bzika. Bardzo mi się podobają i jeszcze mi się wiele odmian podoba i marzy. Szczerze polecam, bo to pierwsze kwitnące kwiatuszki. Ten rok dla moich ulubieńców nie jest łaskawy. Jeden nie zakwitł, u drugiego pąk kwiatowy zgnił albo umarzł. Jeszcze inne zobaczę czy zakwitną. A cyklanemy to tegoroczne nabytki. Ja miałam tylko te kwitnące od lata do jesieni.
Aniu a z czego będziesz zbierać nasionka
Marysiu delosperma
Lidziu dla Ciebie też
Dziś nowych fotek nie mam. Pomimo,że nie miałam zamiaru pokazywać wspominkowych fotek.
Jestem kobietą,a kobieta zmienną jest, to pokaże co straciłam i ubolewam nad nimi.. A kwitło to tak.

Ta rosła w słońcu.Jak Pani nie zadbała to i ją straciła.

A ta zgniła w tym roku. Takich śliczności w stratach mam więcej.
Niech już nie pada. Wszystkim życzę na jutrzejszy dzień