Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Post »

W F. na wiosnę to cudów nie ma, tylko gołe patyki- wiem bo byłam, raczej polecam telefon do pana Tomka w razie pytań i wątpliwości.
Ich zdjęcia i opisy dobrze oddają rzeczywisty wygląd róż.
Ja do wysiewów jeszcze nie dojrzałam. Boję się zaczynać, bo jak mnie wciągnie jak z ogrodem i różami to zbankrutuję.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie masz, że do Fl...undy nie jest tak od Ciebie daleko. To sama frajda wybierać róże na żywo. Można sobie dokładnie dobrać kolory. A wąchania ile :roll:
Mnie nieraz się zdarza, że różyczka w realu wygląda całkiem inaczej niż na zdjęciach. No ale cóż, buszowanie po szkółkach internetowych też ma swój urok :D
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Testowanie silnej woli ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oj z tą silną wolą to jest ciężko.... ;:224
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Hihih......... i i silnej woli brak. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Mnie już dawno jej zabrakło :twisted: :D
Agata
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Cynia Skabiozowa, cynia kaktusowa Aztec, czy cynia wytworna Polar Bear .. jak dla mnie ;:oj ;:215 no i wiele wiele innych.
Nie wiem jak w tym roku będzie z parapetowym wysiewaniem.. jeszcze się wzbraniam.. wolę prosto do gruntu.

Wandziu wcale nie obiecuję, że internetowe szkółki będę omijać ;:224

Kasiu dziękuję za info o F. Rozumiem, że jesteś tam częstym gościem :uszy
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wygooglowałam sobie te cynie i jak dla mnie wszystkie piękne.
Bardzo przypominają mi dalie ...
Nooo, parapetów może nam braknąć. Cynie to raczej prosto do gruntu sieję, bardzo dobrze wschodzą , tylko uwielbiają je ślimaki. Właśnie kombinuję jak je tu by zabezpieczyć przed tymi szkodnikami.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Częstym to za dużo powiedziane, bo ogródek mam od niespełna 2 lat, ale zaraziłam się różyczką dopiero rok temu. Do F. mam po drodze, większość moich róż pochodzi właśnie z tej szkółki. Wyobraź sobie, że wstępnie planowałam tylko jedną różę i to pnącą ;:306 . Teraz mam 18, a w wiosennym koszyku w F. kilkanaście kolejnych. Moja córcia też złapała bakcyla bo gości bierze za rękę i oprowadza po ogródku ze słowami- "a tu się mamusi kwiatki lozlosły"

Ta Końskowola to bardzo niebezpieczne miejsce dla ogrodowych szaleńców- są i kwasolubne, i hortensje, i byliny, i oczywiście róże. Na co drugim podwórku można stracić majątek.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wstępnie zaplanowałam sobie wiosną wycieczkę do Flori..y, mam ją niedaleko (ok 50km) to różyczki wybiorę na miejscu :)
Dzisiaj w mojej skrzynce znalazłam katalog Florexpolu, a w nim oferty nasion... No nie dam rady nic nie zamówić ;:224
Ha, Agnieszko - nasion to zamawiaj ile bądź, ja Ci pozwalam ;:108 W końcu majątku na to nie stracisz ;:185
Ze mną gorzej, bo ja nasion nakupię, a potem... albo zapomnę wysiać, albo wysieję na rabatę i wyplewię razem z chwastami, albo mi z tych nasion nic nie wschodzi ;:223
Zazdroszczę Ci, że masz tak blisko Flori... Fakt, że najlepiej się do nich wybrać w czerwcu, kiedy mają róże w doniczkach i można zobaczyć już kwitnące okazy ;:170 Tymczasem róże z gołym korzeniem wszystkie wyglądają tak samo (albo prawie tak samo) :wink:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Agusiu, no popatrz - tyle lat nie wiedziałam co tam się dzieje w tej Końskowoli. A gdybym została w rodzinnych stronach, to miałabym tam nawet ciut bliżej niż Ty. Czasami przejeżdżałam tamtędy, jak autobusem wracałam do domu na weekendy z liceum w Puławach.

Ech, było, minęło.

A Fl...xpol to pamiętam jeszcze z czasów, jak wchodzili na rynek, byłam w podstawówce, mój śp. dziadek zamawiał u nich nasiona i rośliny - ale wtedy mnóstwo pomyłek odmianowych się zdarzało. Nie wiem, czy się poprawili pod tym względem?
Ja podpatrywałam ogrodowe działania dziadka i czasami mu pomagałam, jak pozwolił mi coś zrobić. Pamiętam, że namówiłam go wtedy, żeby tamaryszek kupił.

Ooo, tamaryszek to by chyba u Ciebie dobrze rósł, w podłożu przepuszczalnym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ty to masz katalog, a ja z rozdziawioną paszczą sterczę potem w sklepie przed regałami z wiszącymi już torebkami.
Tam to dopiero silnej woli trzeba... ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Witajcie :wit
choć to dzisiaj nie trzynastego.... to u mnie jakiś taki okropny dzień.. chandra.., że nic tylko się zaszyć w ciemnym kącie i nie wychodzić..
No tak by było najprościej, ale postanowiłam z tym powalczyć bo samo jakoś przejść nie chce! Na początek pachnąca kawa i czekoladka ;:108 i maluszek wreszcie słodko zasnął, chwila dla siebie i poprawiania nastroju ;)

Tak mnie nastroiły te rozmowy o F...e, że pomyślałam by zrobić rekonesans tego co mam z różanych i tego co planuję nabyć.. ale już tak konkretniej zacząć precyzować nowe zakupy.
No i się zaczęło!
Zaczęłam ponownie sprawdzać jesienne zakupy (te z Centrum Ogrodniczego) wnikliwiej czytać w necie, poza tym co na etykiecie było i się zdżaźniłam delikatnie mówiąc..., że ja taka trąba jestem i nie sprawdziłam od razu przed posadzeniem ;:223

Ena Harknes pięknie wymalowana na opakowaniu jako pnąca różyca.. to niestety nie pnąca.. a ma miejscówkę przy pergoli (oczywiście wiosną pójdzie do eksmisji) do spółki z Pinc Cloud.
Teraz muszę pomyśleć jaką nową sąsiadkę jej posadzić.

Abraxas miała być parkowa.. a większość czytam, że pnąca (miejscówkę też jej dałam obszerną i eksponowaną jak na parkową przystało).. znowu przeprowadzka ;:223
Dame de Coeur, Virgo, Sylvia chyba są zgodne.. choć okaże się wszystko jak pojawią się kwiaty :?

Zakupy z FO mam nadzieję, że będą bezbłędne. Nie no nawet nie biorę pod uwagę, że mogą być pomyłki.. nie tutaj. A kupiłam sobie New Dawn, The Pilgrim, Vanilla, Falstaff, Mirandina, Eden Rose, Maria Curie, Bonica,.

Dorotko, jak raz u nich zamówisz, to już Cię mają :twisted: katalogi będą przysyłać dwa razy w roku. Jeden z nasionami a drugi z sadzonkami. Nie ma mowy o testowaniu silnej..

Ola, Agata no co Wy... chyba tu na FO nikt w tych kwestiach nie ma silnej woli ;:306

_oleander_, cynie kupię z pewnością, jak i wiele innych nasionek..
U mnie ślimaków jeszcze nie ma, ale znam to "dobrodziejstwo", jest u mojej mamci. Ona codziennie skoro świt robi im solanki ;:224 Koniec końców jest ich troszkę mniej.. ale i wapno rozsiewała wokół rabat... efekty takie sobie. Mówiła, że kupne niebieskie granulki są dobre (pełzakol?).

Kasiu pewnie rośniesz jak słyszysz takie słowa u córeczki ;:215 ja swoją też od początku "oswajam" z zielenią, kwiatuchami.
Zakupy różane nie mają końca jak już się zacznie. Mam tak samo! Jakoś się jeszcze nie wzbraniam przed tym.. no chyba, że zacznie mi brakować miejsca ;:224 Do F pojadę z pewnością i to wiosną z konkretną listą.. nie wytrzymam do czerwca ;:219 Majątku nie mam, bo niestety jest jeszcze inna skarbonka.. ;:14

Elwi ja też nie jestem taka pilna w tych nasionkach, dwa lata temu zamówiłam z Flor..u całkiem dużo (z babcią wybierałyśmy.. no i wszystko ładne) do tej pory mam jeszcze kilkanaście torebek.. ale co roku kupuję następne ;:224
Do różanej F.. pojadę wcześniej z listą jak pisałam Kasi i nie będzie mnie kusić nic bo nie będzie kwiatów ;:224 , a w czerwcu pewnie pojadę znowu ale to już chyba bez listy. Po prostu dla przyjemności.. wybiorę to, co mi się będzie podobać w rzeczywistości.

Daria ja do Końskowoli to trafiłam pierwszy raz na festyn ogrodniczy w czerwcu i od tamtej pory dopiero kojarzę to miejsce.
Florex od wielu wielu lat przychodzi do mojej babci i zawsze wspólnie wybieramy. Kiedyś do niej, teraz do mnie.. nie zdarzyły się żadne pomyłki. Jestem zadowolona z zakupów u nich.
A tamaryszek mam :tan w ubiegłym roku w maju dostałam od mojej p. Basi. Bardzo ładnie mi się przyjął i nawet nowe gałązki wypuścił :)

Zuzia i jak mam katalog to myślisz, że stojaki w sklepach omijam?? Wolne żarty... zawsze coś jeszcze przywlekę do domu... to niewyleczalny.. wręcz beznadziejny przypadek ;:219

A żeby mi się dzisiaj nastrój troszkę poprawił (może i Wam troszeczkę) opstrykałam storczyki w domu.. wstawię niebawem. :uszy
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Aguś, z tą Ena Harkness to pewnie sprawdzałaś informacje na polskiej stronce, a ja zerknęłam na stronę Austina i powiem Ci, że jak najbardziej to jest róża pnąca:
http://www.davidaustinroses.co.uk/ena-harkness

Widziałam ją u mojej koleżanki, jest wieeelka i ma potężne pędy jak już sobie rośnie te kilka sezonów.
Więc dobrze ją posadziłaś, przy pergoli, ale nie wiem, czy będzie Ci pasować razem z tą piękną różową Pink Cloud. W sensie czy taka mocna czerwień będzie Ci się podobała w zestawieniu z różem?
Może zaplanuj jeszcze jedną pergolę? :wink:

--- edycja ---
A nie, u mojej koleżanki to jednak nie jest Ena H., bo u Austina piszą, że Ena mocno pachnie, a tamta nie ma zapachu.
Aguś, Ena rośnie nawet do 5,5 m! Chociaż nie wiem, jak w naszym klimacie?

A z tymi parkowymi to jest tak, że często są opisywane również jako pnące, ze względu na to, że mają długie pędy i można je w ten sposób prowadzić. Od Ciebie zależy, czy to będzie wielki krzew, czy bardziej forma pnąca.

A teraz o kolorowych etykietkach na pudełkach: czasem można mieć niezłą niespodziankę. Ja kupiłam - według etykietki - kaliny koralowe, a okazało się, że to kaliny hordowiny. Ale nic to, bo ładnie sobie u mnie rosną i w tym roku wreszcie ta największa chyba zakwitnie. :tan
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Aguś , pogoda za oknem byle jaka to i doła mamy...Ale.... kawka laptop i rzut okiem na FO , a od razu czujemy się lepiej.
Do różanej F.. pojadę wcześniej z listą jak pisałam Kasi i nie będzie mnie kusić nic bo nie będzie kwiatów ;:224 , a w czerwcu pewnie pojadę znowu ale to już chyba bez listy. Po prostu dla przyjemności.. wybiorę to, co mi się będzie podobać w rzeczywistości.
No potem to na pewno wybierzesz o wiele więcej niż tylko przyjemność.... Zaopatrz się w dobrego sponsora.
Zresztą my wszystkie musimy takowych poszukać... ;:306 Mój osobisty jakoś rozrzutny nie jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”