Historia jednego parapetu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Historia jednego parapetu

Post »

Bardzo ładnie ;:138
Wydaje mi się, że cytrynki są już na tyle duże, że można je posadzić osobno, może przy następnym przesadzaniu? One rosną dość szybko.
Dobrze, że beniaminek wypuszcza nowe liście, odrobina cierpliwości i na pewno wkrótce będzie gęsty :wink:
I gratuluję storczyków, nowy ma piękne kwiaty. Trzymam kciuki za miltonię ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Alicja 26
100p
100p
Od: 1 wrz 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cytrynki to moja chluba. Bałam się żeby nie popsuć niczego i przesadziłam je tak jak rosły. Uważasz Wiśnia897 że osobno będą się lepiej rozwijać ?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Cytryny rosną jako drzewa, więc myślę, że będzie lepiej posadzić je osobno. Ja moje cytrynki i mandarynki rozdzieliłam przy pierwszym rozsadzaniu. Im później je rozsadzisz, tym gorzej będzie z rozdzieleniem korzeni. A posadzone osobno będziesz mogła sobie ładnie formować :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Alicja 26
100p
100p

Post »

Widocznie mało wiem o cytrynkach i liczę na dalsze podpowiedzi co do ich uprawy bo tak bym chciała mieć takie piękne jak ty Wiśnio. :D
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zarastasz Alicjo, zarastasz, we wszelkie różności ;:333 . Miltonię też kiedyś ukatrupiłam 8-) i już sobie odpuściłam takie storczyki.
Alicja 26
100p
100p

Post »

Alicja 26 pisze:Widocznie mało wiem o cytrynkach i liczę na dalsze podpowiedzi co do ich uprawy bo tak bym chciała mieć takie piękne jak ty Wiśnio. :D
Mam rozumieć Basiu że Miltonia się u ciebie nie utrzymała.. Ja się skusiłam na nią bo była przeceniona o 70% (znowu ta przecena :wink: ) Odontoglossum sobie jakoś radzi a Miltonia usycha. Próbuję w keramzycie reanimować ale poprawy nie widać. Trudna w uprawie jest po prostu.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie nie wiem, czy trudna, dawno to było, może jeszcze forum nie istniało ;:oj , w każdym bądź razie ja nie umiałam się z nią obchodzić. I jakoś tak odpuściłam sobie storczyki, ale zawsze coś" niechcący" wpadnie. Ale bez emocji. Storczyki to ja lubię tylko oglądać :D . A Tobie może się udać, pewnie są jakieś podstawowe zasady uprawy miltonii. Trzymam kciuki, żeby Ci się udało.
Alicja 26
100p
100p

Post »

barbra13 pisze:Właściwie nie wiem, czy trudna, dawno to było, może jeszcze forum nie istniało ;:oj , w każdym bądź razie ja nie umiałam się z nią obchodzić. I jakoś tak odpuściłam sobie storczyki, ale zawsze coś" niechcący" wpadnie. Ale bez emocji. Storczyki to ja lubię tylko oglądać :D . A Tobie może się udać, pewnie są jakieś podstawowe zasady uprawy miltonii. Trzymam kciuki, żeby Ci się udało.
Czytałam o uprawie Miltoni co nieco ale moja wiedza widocznie nie wystarczyła w tym przypadku bo ten storczyk potrzebuje dużej wilgotności. Możliwe że go przesuszyłam. Nie jest mi aż tak bardzo szkoda bo kosztowała 10 zł a nie 70 więc przekonałam się na tym egzemplarzu że nie kupię już takiego storczyka bo szkoda moich pieniędzy.
Alicja 26
100p
100p

Post »

W końcu na moim parapecie zaczyna się coś dziać. Codziennie odkrywam jakiś korzonek albo listek. Storczyki się rozkręciły. To dzięki keramzytowi i szklanych naczyniach w których siedzą. Wczoraj zauważyłam że mój żółty reanimek zaczyna wypuszczać coś z pomiędzy liści. Na razie to mała kropka ale liczę na pęd kwiatowy.
Reanimowana miniaturka phalaenopsis wypuszcza 2 korzonki na raz i liść. Jestem taka szczęśliwa. Nie mogę się doczekać kiedy ja i moje kwiaty zamieszkamy w nowym domu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, rzeczywiście dużo dzieje się w tym keramzycie, na nowe parapety będzie jak znalazł ;:215
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Wiedziałam, że dasz radę je uratować - teraz tylko czekać na kwiaty :wink:
A dracena dostała świetny koszyk!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Alicja 26
100p
100p

Post »

Malachitek pisze:Wiedziałam, że dasz radę je uratować - teraz tylko czekać na kwiaty :wink:
A dracena dostała świetny koszyk!
Koszyk w spadku po hiacyntach. :wink: Kilka storczyków ukatrupiłam ale może w końcu mnie polubią. Już nie pamiętam jaki kolor mają kwiaty tej miniaturki.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne korzonki pokazał storczyk ;:3 ;:138
Alicja 26
100p
100p

Post »

Nie sądziłam że po tygodniu w keramzycie storczyk tak może się zmobilizować do wypuszczania korzonków ;:oj
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Cieszę się z Twoich sukcesów ;:138 Ja też jednego przełożyłam do keramzytu, bo jakby stał w miejscu no i chyba jest poprawa :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”