Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Wando, jestem oczarowana tulipanami ;:oj Nawet ta pomylona odmiana wygląda jak cukiereczek... Dodam jeszcze, że susza dotkliwie odbija się i na moim ogrodzie. Rano jeszcze jakoś to wszystko wygląda, przez południe rośliny wyglądają jak przepuszczone przez wyżymaczkę, a na opady przyjdzie mi czekać aż do środy..
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu,dzięki Tobie ,a może przez Ciebie marzy mi się takie nieduża rabata w kształcie koła na trawniku oczywiście z różami i obsadzona niskim bukszpanem .Chciałabym tam posadzić Braci Grim ,ale nie bardzo wiem jakie do tego dobrać pozostałe,mogłabyś coś zasugerować ?

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brunnery mam dopiero od ubiegłego roku, ale już widzę, że są naprawdę bezproblemowe, dużo przyrosły i pięknie zaczynają kwitnąć. Dzielić ich jednak nie będę, chyba, ze to konieczny zabieg, jak przy żurawkach.
Cudne tulipany Wandziu. ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jode, Elwi, cyma, dorcia, Madziagos, Pulpa, Tajka, otóż po naszych dyskusjach wzięłam zsumowałam wszystkie sugestie i Wasze doświadczenia dotyczące brunnery i doszłam do wniosku, że właściwie można ją dzielić, kiedy się chce, bo i tak dobrze się przyjmuje. Poszłam na rabatę, obmacałam delikwentkę i wyczułam, że da się co nieco oddzielić i to z korzeniami. Oderwałam więc dwie sadzonki i PRZESADZIŁAM. No nic, najwyżej się nie przyjmą, ale mateczna na pewno przeżyje, bo jeszcze jej sporo zostało.
takasobie, nie kupowałam Mileczko narcyzów, tylko dostałam je od forumki Justi, gdy była u mnie z wizytą. Dała mi dwie odmiany. Jedna ledwo wyszła, to już czubki jej zmarzły i padła, a druga tak pięknie kwitnie aż do dzisiaj. Tym oto sposobem znowu przeprosiłam się z narcyzami i będę je co roku dokupować, podobnie jak tulipany.
Nifredil, no niestety, u mnie co prawda troszkę padało, ale od razu cała woda znikła i znowu jest sucho i gorąco. Podlałam konewką róże, bo na inne nie mam siły, choć pewnie też by się przydało. Niby fajnie, że taka piękna pogoda, ale...
Tencia, oj dałaś mi zadanie nie lada. Gebruder to odmiana trudna do połączenia, bo jest niezwykle wyrazista sama w sobie. To wszystko jest oczywiście kwestią gustu, ale ja bym ją posadziła z czymś, co stonuje jej jaskrawą barwę. Chyba jednak podsadziłabym ją białą okrywówką Aspiryn Rose, a więc byłby to zestaw patriotyczny, ale dodałabym do tego lawendę lub niebieską szałwię. Dużo lawendy. Tak by mnie się podobało, lecz zrób tak, jak ty czujesz, bo będziesz sama patrzyć na tę różaną rabatkę i nic nie powinno Cię uwierać :D

U mnie na razie znowu tulipany. Codziennie otwiera się nowa odmiana, a ja chodzę jak oczarowana i nie mogę się napatrzyć na te piękne kwiatuszki. Objawiła się kolejna pomyłka. Na pewno sama bym takich żółtasków nie kupiła. A pamiętam, że właśnie przy tarasie wsadzałam jakąś ładną odmianę, żeby mieć blisko do oglądania. No i pierwszego i drugiego dnia byłam nieco rozczarowana, gdy otwieały się pąki, ale szczerze mówiąc, te tulipanki zaczynają mi się mimo wszystko coraz badziej podobać, szczególnie w zestawieniu z trawami. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne już w drodze ;:167
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Urocze zdjęcia Wandeczko, to ostatnie bardzo patriotyczne :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Dziękuję Ci bardzo za podpowiedż,to jeśli możesz to napisz jakimi różami Ty byś obsadziła taką rabatę ,mi podobają się też takie pastelowe ,ale w łączeniu kolorów to jestem cienka.U mnie tulipany też w pełnym rozkwicie ,ale teraz będę sadziła tak jak radzisz w większych grupach .
Pozdrawiam Teresa ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czasem pomyłki są nawet udane, ale rzadko na początku nam się podobają.
Zwłaszcza że wkurza nas to, że płacimy za coś innego a całkiem coś innego nam wyrasta.
Ale z tymi trawami wyglądają całkiem ładnie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Wandziu podziwiam Twoje kolorowe królestwo. Tulipany ;:215
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, dobrze zrobiłaś z brunnerą ;:215 Życzę, żeby sadzonki Ci się przyjęły i ładnie rosły ;:108
Tulipanów nigdy dosyć ;:167 Pomyłkowe na szczęście nie są "kurczakowo" żółte, tylko zielono-żółte i przez to wyglądają ładnie ;:333 Z trawami komponują się rzeczywiście udanie :D
Ha - gdzie kupowałaś cebulki? Pytam proforma, bo wypróbowałam już wszystkich dostawców z netu ;:222
U mnie też co najmniej 3 pomyłki, a te niepomylone coś małe ;:145
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Twoje pomyłkowe tulipany są ładne, a moje mają zgodność odmianową, ale w realu są czerwone, a nie różowe. Oglądałam je w necie po zakupie i chciałam widzieć róż, więc widziałam, one jak są zamknięte sprawiają takie wrażenie.
Łany szafirków ;:167 , tym pozwalam się rozsiewać, gdzie chcą.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wandziu.....u ciebie przepiękne tulipany, jest co podziwiać. ;:215 . U mnie odwrotność, mało i nie te co sadziłam. Tak więc ta wiosna u mnie uboga w te piękne cebulowe. :wink: . Czy sadzisz w koszyczkach. :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

A mi się wydawało, że ma dużo tulipanów, gdy jednak patrzę na te Twoje łany to stwierdzam, że znów muszę jesienią coś dosadzić, piękne te żółte a właściwie cytrynowe posadzone przy tarasie, mają na prawdę śliczny kolorek, pewnie nie znasz ich nazwy skoro są pomyłkowe, czasami taka pomyłka grzechu jest warta ;:224
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Też mam trochę 'pomyłek' tulipanowych, ale już na to nie reaguję, bo one wszystkie są ładne, tylko czasem w zestawieniu "zęby bolą" od patrzenia :;230 .
O brunerę się nie martw, będzie dobrze ;:108 . Dla mnie one są 'nie do zabicia' :wink:.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, biały tulipan na ostatnim zdjęciu cudny ;:333 Znasz może nazwę?
A do ogrodu, to Ty mnie nie zapraszaj, bo Ci wszystkie kule poznikają... ;:224 ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Trzymajcie mnie.. sesja żółtych tulipanów obok latarenki obłędna. Świetnie światło operuje pod twoim "dębowym okapem" jest miękkie i rozproszone, przez co rośliny wyglądają jak z bajki ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”