HahahahaEwelina pisze: Nazwa " Sępolia" jakoś dziwnie kojarzy mi się z " sępieniem"...Wszystko wskazuje na to, że to dobre skojarzenie
Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ech, Kari , bo z polskich nazw bardziej podoba mi się "FIOŁEK AFRYKAŃSKI" , ta "SĘPOLIA" jest jakaś niesympatyczna , a przecież roślinki urocze. A jeśli już o nich mowa - oto ostatnie "nabytki" które spowodowały ,że mam obecnie ...18 odmian! Ale to naprawdę niewiele , biorąc pod uwagę ,że na świecie zarejestrowano ponad 7 tys. odmian (sic!)

To dwubarwne fiołeczki z grupy " Chimera"

Fiołki , które nie wiedzieć czemu na zdjęciach są niebieskie mają tak naprawdę trzy odcienie: niebieski, liliowy i bardzo ciemny-fioletowy ( aparat oszukuje !) A te trzy maluch na zdj. razem to fiołki miniaturowe, mają nieco mniejsze i listki i kwiaty.

Właściwa nazwa : SAINTPAULIA IONATHA czyli Sępolia fiołkowa lub Fiołek afrykański.
Rzeczywiście odkrył tę roślinkę i opisał Walter von Saint Paul. Jest to bylinka z afrykańskiej dżunglii.Wartościowa , bo ma niewielkie wymagania i pięknie kwitnie przez cały rok ( z przerwami , rzecz jasna ). Ja trzymam niekwitnące rośliny na parapetach okiennych , a gdy kwitną przenoszę w bardziej eksponowane miejsca, np. na stół lub ławę .

To dwubarwne fiołeczki z grupy " Chimera"

Fiołki , które nie wiedzieć czemu na zdjęciach są niebieskie mają tak naprawdę trzy odcienie: niebieski, liliowy i bardzo ciemny-fioletowy ( aparat oszukuje !) A te trzy maluch na zdj. razem to fiołki miniaturowe, mają nieco mniejsze i listki i kwiaty.

Właściwa nazwa : SAINTPAULIA IONATHA czyli Sępolia fiołkowa lub Fiołek afrykański.
Rzeczywiście odkrył tę roślinkę i opisał Walter von Saint Paul. Jest to bylinka z afrykańskiej dżunglii.Wartościowa , bo ma niewielkie wymagania i pięknie kwitnie przez cały rok ( z przerwami , rzecz jasna ). Ja trzymam niekwitnące rośliny na parapetach okiennych , a gdy kwitną przenoszę w bardziej eksponowane miejsca, np. na stół lub ławę .
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
W moich zielonych zakątkach rośnie jeszcze wiele dotąd nie pokazanych roślin ( bo ja mam wiele zakątków w domu
).
Oto kolejny dziwny typek, afrykański sukulent - odmiana STARCA HERREIANA zwanego potocznie SZNUREM PEREŁ lub ŻYWYM RÓŻAŃCEM
Pełna nazwa : SENECIO HERREIANUS

Zwisające "sznury" mogą podobno osiągnąć długość do 2 m.!

Te ostro zakończone niby- kulki to liście. Roślina potrzebuje dużo światła, niewiele wody i niewiele nawozu. mam nadzieję ,że jej się u mnie spodoba
Oto kolejny dziwny typek, afrykański sukulent - odmiana STARCA HERREIANA zwanego potocznie SZNUREM PEREŁ lub ŻYWYM RÓŻAŃCEM
Pełna nazwa : SENECIO HERREIANUS

Zwisające "sznury" mogą podobno osiągnąć długość do 2 m.!

Te ostro zakończone niby- kulki to liście. Roślina potrzebuje dużo światła, niewiele wody i niewiele nawozu. mam nadzieję ,że jej się u mnie spodoba
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
A teraz dalszy ciąg mieszkańców moich zielonych zakątków...

Oto moje Zamiokulkasy (Zamiokulkas zamiolistny/ Zamioculcas zamiifolia) mogą rosnąć nawet w słabo nasłonecznionych, ciemnawych kątkach

Tutaj bluszczyk domowy - Hedera i Szeflera (Schefflera arborikola)

i dwubarwna Schefflera arborikola " Green Gold"

Na kolejnym zdj. raz jeszcze szeflera i Kalanchoe porphyrocalyx- w czerwcu pięknie kwitło (pomarańczowo- czerwone dzwoneczki)

Oto moje Zamiokulkasy (Zamiokulkas zamiolistny/ Zamioculcas zamiifolia) mogą rosnąć nawet w słabo nasłonecznionych, ciemnawych kątkach

Tutaj bluszczyk domowy - Hedera i Szeflera (Schefflera arborikola)

i dwubarwna Schefflera arborikola " Green Gold"

Na kolejnym zdj. raz jeszcze szeflera i Kalanchoe porphyrocalyx- w czerwcu pięknie kwitło (pomarańczowo- czerwone dzwoneczki)