Liwistona okrągłolistna (Livistona rotundifolia) problemy
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liwistona okrągłolistna (Livistona rotundifolia) problemy
Cóż..., błędy uprawowe się kłaniają.
1. Brak przesadzenia bezpośrednio po zakupie, dalej kiśnie w podłożu produkcyjnym albo posadziłaś do samej ziemi uniwersalnej bez uprzedniego wymieszania z rozluźniaczem.
2. Doniczka wsadzona do osłonki, co utrudnia dostęp do bryły korzeniowej.
Doniczkę stawiasz na podstawce.
3. Pewnie zbyt regularne podlewanie.
4. Do tego stanowisko za zasłoną/firanką która zabiera cenne światło.
Doszło do (na razie częściowego) uszkodzenia korzeni i roślina zaczyna zdychać wskutek suszy fizjologicznej.
Tutaj nie będzie łatwo ją uratować, palmy dość trudno się regenerują.
Na pewno trzeba sprawdzić stan korzeni. Chore pogniłe odetnij, podobnie z suchymi liśćmi.
Te palmy wymagają podwyższonej wilgotności powietrza, więc wskazany jest nawilżacz.
1. Brak przesadzenia bezpośrednio po zakupie, dalej kiśnie w podłożu produkcyjnym albo posadziłaś do samej ziemi uniwersalnej bez uprzedniego wymieszania z rozluźniaczem.
2. Doniczka wsadzona do osłonki, co utrudnia dostęp do bryły korzeniowej.
Doniczkę stawiasz na podstawce.
3. Pewnie zbyt regularne podlewanie.
4. Do tego stanowisko za zasłoną/firanką która zabiera cenne światło.
Doszło do (na razie częściowego) uszkodzenia korzeni i roślina zaczyna zdychać wskutek suszy fizjologicznej.
Tutaj nie będzie łatwo ją uratować, palmy dość trudno się regenerują.
Na pewno trzeba sprawdzić stan korzeni. Chore pogniłe odetnij, podobnie z suchymi liśćmi.
Te palmy wymagają podwyższonej wilgotności powietrza, więc wskazany jest nawilżacz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
Jeśli chodzi o tę zasłonę - normalnie jest właśnie bardzo słonecznie w tym miejscu, okno od południa, a zaraz obok jest drugie okno od zachodu, więc słońca raczej jej nie brakowało. Właśnie bałam się, że może go było za dużo i zasłoniłam jedno okno. Nic, spróbuję ją ratować, może się uda.
Jeśli chodzi o tę zasłonę - normalnie jest właśnie bardzo słonecznie w tym miejscu, okno od południa, a zaraz obok jest drugie okno od zachodu, więc słońca raczej jej nie brakowało. Właśnie bałam się, że może go było za dużo i zasłoniłam jedno okno. Nic, spróbuję ją ratować, może się uda.
- norbert76
Zasłona zabiera światło. Metr od południa (w lecie poza działaniem promieni słonecznych) może stać, ale bez zasłony.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2023, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Ludzie, jak chcesz pomocy to opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, bo przyczyn żółknięcia liści jest multum...
Jak idziesz do lekarza z czymś poważnym to dostajesz wpierw skierowanie na badania zanim dostaniesz diagnozę, prawda?
Podłoże, podlewanie, szkodniki, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce, stanowisko od okna.
To jest ta sama palma co ta stąd: viewtopic.php?p=6418875#p6418875 ?
Podłoże, podlewanie, szkodniki, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce, stanowisko od okna.
To jest ta sama palma co ta stąd: viewtopic.php?p=6418875#p6418875 ?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w sprawie drugiej roślinki.
Kupiłam w zeszły weekend liwistone w Carrefourze z brązową plamką, a teraz widzę że zrobiły się dwie żółte.
Będę ją przesadzać i teraz tak:
- zostało mi trochę ziemi uniwersalnej po pachirze
- mam perlit
- mam keramzyt
Czy mogę użyć tego zestawu czy mam zakupić koniecznie ziemię do palm?
Podlana oczywiście była, ziemia wciąż wilgotna, mały nawilżacz powietrza ustawiony pod nią.
Czym mogą być spowodowane te plamki? Pytam na zasadzie czy może być to jakaś choroba czy zwyczajnie warunki ziemi produkcyjnej etc.
Zakupiona w doniczce ceramicznej.

Kupiłam w zeszły weekend liwistone w Carrefourze z brązową plamką, a teraz widzę że zrobiły się dwie żółte.
Będę ją przesadzać i teraz tak:
- zostało mi trochę ziemi uniwersalnej po pachirze
- mam perlit
- mam keramzyt
Czy mogę użyć tego zestawu czy mam zakupić koniecznie ziemię do palm?
Podlana oczywiście była, ziemia wciąż wilgotna, mały nawilżacz powietrza ustawiony pod nią.
Czym mogą być spowodowane te plamki? Pytam na zasadzie czy może być to jakaś choroba czy zwyczajnie warunki ziemi produkcyjnej etc.
Zakupiona w doniczce ceramicznej.

- norbert76
W kwestii podłoża napisałem przecież w wątku o Pachirze... 
Jeśli chodzi o zmiany, plamki mogą wskazywać na przelanie. Trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdź stan korzeni. Pamiętaj, że palmy sadzisz do wysokich doniczek, np. takie z terakoty - dostaniesz w marketach budowlanych, dział ogród.
Rośliny zwłaszcza z marketów najlepiej przesadzać bezpośrednio po zakupie.
Sprawdź też dokładnie roślinę pod kątem szkodników.
Strumień pary z nawilżacza nie może być skierowany bezpośrednio na roślinę.
Stanowisko przy samym oknie.
Jeśli chodzi o zmiany, plamki mogą wskazywać na przelanie. Trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdź stan korzeni. Pamiętaj, że palmy sadzisz do wysokich doniczek, np. takie z terakoty - dostaniesz w marketach budowlanych, dział ogród.
Rośliny zwłaszcza z marketów najlepiej przesadzać bezpośrednio po zakupie.
Sprawdź też dokładnie roślinę pod kątem szkodników.
Strumień pary z nawilżacza nie może być skierowany bezpośrednio na roślinę.
Stanowisko przy samym oknie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak, ale miałam też inne pytania np. o keramzyt czy na coś się nada i jej stan bo być może to co się z nią dzieje zmusiłoby jednak do zmiany podłoża bądź stosunku ziemi do perlitu
Wyciągnę zatem z doniczki i podeślę zdjęcia korzeni do wglądu.
Doniczkę zmienię, stoi na parapecie więc naświetlona jest.
Strumień pary z nawilżacza był pod nią, ale nie dochodził do jej liści bo jak wspomniałam jest to bardzo mały nawilżacz, czy zatem może on zostać czy też zrezygnować?

Wyciągnę zatem z doniczki i podeślę zdjęcia korzeni do wglądu.
Doniczkę zmienię, stoi na parapecie więc naświetlona jest.
Strumień pary z nawilżacza był pod nią, ale nie dochodził do jej liści bo jak wspomniałam jest to bardzo mały nawilżacz, czy zatem może on zostać czy też zrezygnować?
- norbert76
Nawilżacz w okresie późna wiosna - lato jest w zasadzie zbędny, gdyż często otwiera się okna, albo w ogóle ma się przynajmniej uchylone i wtedy poziom wilgotności spada do poziomu tego na zewnątrz. Ale jeśli chcesz żeby był, to żeby miało to sens żeby podnieść wilgotność powietrza to kupić taki większy ze zbiornikiem 4 - 5l
Co do keramzytu to nie dawać go drenaż, a z kolei do podłoża to w zasadzie można.
Co do keramzytu to nie dawać go drenaż, a z kolei do podłoża to w zasadzie można.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Jak na dwie palmy korzeni jest zbyt mało, jak w przypadku Pachiry albo część pogniła, albo podlewanie było nieprawidłowe I korzenie nie mogły się prawidłowo rozrosnąć.
Posadź do właściwej dobranej na średnicy doniczki i tyle.
Posadź do właściwej dobranej na średnicy doniczki i tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jasne, rozumiem. Ona była w doniczce bez żadnych dziurek na dole e supermarkecie więc jakoś mnie to nie dziwi ehh.
Dziękuję za wskazówki.
Czy liczymy tak samo jak w przypadku pachiry? 2cm więcej od bryły korzeniowej?
Dziękuję za wskazówki.
Czy liczymy tak samo jak w przypadku pachiry? 2cm więcej od bryły korzeniowej?
- norbert76
Dokładnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wracam się znów z prośbą o pomoc w sprawie palmy.
Zauważyłam dziś, że ma dwa uschnięte liście.
Co nadal może być nie tak i jak mogę jej pomóc?
Stanowisko przy oknie ma, podlewam jak górna warstwa przeschnie, raz na kilka dni zraszam, ziemia z perlitem wymieszana, troszkę keramzytu na spodzie, doniczka z podstawką.

Zauważyłam dziś, że ma dwa uschnięte liście.
Co nadal może być nie tak i jak mogę jej pomóc?
Stanowisko przy oknie ma, podlewam jak górna warstwa przeschnie, raz na kilka dni zraszam, ziemia z perlitem wymieszana, troszkę keramzytu na spodzie, doniczka z podstawką.