Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Dorotko śliczne kwiatki aż oczu nie można oderwać , super poprawiają humor w ten pochmurny dzień.
W ten ziąb nie ma co pracować w ogródku , od przyszłego tygodnia ma się zrobić ciepło więc warto poczekać :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Śliczne zdjęcia, piękne kolory - oby do wiosny. ;:3
U mnie kocury już się odkochały od mojej kotki i poszły śpiewać gdzie indziej. ;:224 Mam spokój. ;:306
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko,przepiękne te niziutkie irysy ,mam parę kolorków od Ciebie od tamtego roku,może i u mnie zrobią takie kępki ,świetnie to wygląda.cesarskie korony zawsze u Ciebie takie piękne ,a u mnie nie będą ciągle ich coś zjada,chociaż podobno trujące,pozdrawiam i milego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beato właśnie po to je przypomniałam, humor w taką kapryśną pogodę jest od razu lepszy. Miałam takie chęci popracować dziś w ogrodzie bo słoneczko od ranka ładnie świeciło. Przycięłam trochę krzewy i zabrałam się za regulację brzegów jednej rabatki. W momencie się zachmurzyło, śnieg walił, myślę nie poddam się skończę. No i cała mokra wróciłam do domu, ale skończyłam ;:215

Magda już coraz bliżej, oby tylko pogoda nam dopisała i można będzie ostro ruszyć do ogrodu.
To u mnie chyba kocurowe nasilenie co rusz widzę innego kawalera, są tacy namolni, że ani pies nie odstraszy.

Marto pamiętam, dawałam Ci kilka odmian, tego roku na pewno będą kwitły. Moje kępki w zeszłym roku odnawiałam, iryski dzieliłam, na pewno tak obficie nie zakwitną. Cesarskie korony były ładne w pierwszym roku po posadzeniu, zeszłego sezonu kwitły gorzej, było ich mniej. Co będzie tego sezonu nie wiem, ale na pewno je przesadzę w inne miejsce.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Nie wiem od czego zależy, że cesarskie korony kwitną? miałam kępkę i coś mnie podkusiło żeby ją przesadzić, bo wszyscy pisali że należy zmieniać im miejsce. Wypatrzyłam u kogoś żółte i dostałam w prezencie. Wsadziłam nawiozłam i efekt wiosną znakomity, ale tylko raz. Następnej wiosny chyba jedna marnota pokazała kwiat i to pomarańczowa. Żółte, które dostałam w ogóle nie wyszły ;:185
I coś straciłam do nich serce. Dorotko u mnie też kwitły irysy od Ciebie ;:167
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko :wit ależ te szpiczaste tulipany piękne a korony ;:oj aż brak słów takie wypasione ;:215 Moje też kwitną jak chcą, nie wiem o co im chodzi ;:306
Iryski jak cukierki, śliczne i słodkie ;:167
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Oj coraz bardziej podobają mi się iryski takie niskie. :wit :heja
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu i u mnie żółte cesarskie korony okazały się jednoroczne. Próbowałam z nimi dwukrotnie i efekt taki sam. Stwierdziłam, że szkoda wydawać kasy na nie, bo cena cebulki nie mała, a za to kupię roślinki pewniaki.
Jak ja się cieszę, że jesteś zadowolona w tym roku na pewno iryskowych kwiatów będzie więcej.
Marysiu tak się zapracowałam w ogrodzie, chciałam wykorzystać ładna pogodę, że czasu na forum mniej. Proszę wypatruj listonosza, wczoraj paczka wysłana.

Aniu tulipanki były ładne dwa lata temu, zeszłego sezonu pojedyncze cebulki zakwitły, jesienią posadziłam w inne miejsce, może znowu będę kwitły i cieszyły swoim pięknem. Niskie iryski uwielbiam.

Kasiu naprawdę mają wiele uroku, warto je mieć w ogrodzie, polecam.

Wykorzystując piękną pogodę ostro ruszyłam do prac ogrodowych. Dziś rąk nie czuję pęcherze, kolce powbijane, co z tego że pracowałam w rękawiczkach, nic nie pomogło, żadna ochrona. Przycięłam hortensje, berberysy, wygrabiłam trawniki, obcięłam trawy, nawet wczoraj udało mi się z jednej grządki truskawkowej uprzątnąć suche liście i ją wyplewić ;:215 Dziś pogoda nieciekawa, to i dobrze odpoczynek wskazany, więc wyruszam do sklepu po nawozy i ziemię.

Na rabatkach robi się kolorowo, oczywiście krokusy królują

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

iryski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zmykam jadę po nawozy, Wasze wątki odwiedzę później.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O widzę :roll: że jesteś Dorotko w swoim żywiole! ;:63 Ja też porobiłam sporo w tych dniach, ale starałam się nie przeginać, zresztą kondycja taka sobie ;:222 Już nie będę pisać że u mnie wszystko później bo to wiesz, a jak odwiedzisz nasze ogrody to sama sprawdzisz :D Bardzo się cieszę na niespodziankę i z góry dziękuję ;:196
Cesarskich koron też już nie kupuję ...coraz mnie kupuję ;:oj tulipany i krokusy zjadają nornice, cesarskie nie chcą róść...no niewiele wiosennych zostaje w zasadzie żonkile i koniecznie muszę dokupić irysków żyłkowanych ;:333 udanych zakupów!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu tak zaczęłam szaleństwo ogrodowe, chyba jak na początek za szybko wystartowałam bo mnie wszystko boli, najgorzej dłonie. Za energicznie pracowałam.
Zakupy były udane, ale teraz zaczęłam poszukiwać jednego nawozu do róż, myślałam że został w aucie, mąż sprawdził a tu nie ma. Stwierdził, że zostawiłam nawóz 3 kg za 20 zł przy kasie ;:145 niemożliwe. Sprawdziłam paragon, nie wiem jak to się stało, ale tam nawozu do róż nie ma policzonego ( na moje szczęście). Taka jestem roztrzepana ;:223
Ponieważ jutro ma padać więc po powrocie do domu szybko dolomit rozsypałam na trawniki, aby się wchłonął.
Teraz nadrabiam zaległości forumowe.

Nie pochwaliłam się, dostałam od mamy takie cuda, jutro wszystko posadzę do donic

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko lilie śliczne (ta biała z piegami ;:333 ), niezapominajki też ale orliki boskie ;:167
Patyczki już u mnie ;:196 ;:196 i zielone maleństwa też. Ja jeszcze nie cięłam Hortensji :D Teraz tylko trzymam kciuki, żeby krzaczki puściły korzonki a będę zadowolona :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

No i mnie powaliło, jednak zakupię te niskie iryski, ślicznotki. Superowy prezent dostałaś , pozdrawiam i życzę ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Piękne wiosenne zdjęcia. ;:333
Prezenty super - lilie cudowne a orliki bajeczne. ;:108
Dobrze, że nie zapłaciłaś za ten nawóz bo szkoda by było. ;:306
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu i mnie ta biała -piegowata najbardziej się podoba, mam nadzieję że zakwitnie taką ilością kwiatów jak na zdjęciu.
Poczta spisała się na medal, na pewno wszystkich patyczków nie uda się ukorzenić, ale jak by 90% pokazało korzonki to byłby sukces. Hortensję Annabelle znalazłam ukorzenioną więc wysłałam. Życzę powodzenia :!:

Kasiu cebulki takich irysków można kupić jesienią, nie są drogie, a kolorków wiele jest w czym wybierać. Z takich prezentów i ja się bardzo cieszę.

Magda zabrałam się za sadzenie tych prezentów, chyba z dwóch orlików nic nie będzie takie suche korzonki wyjęłam, dałam do donic może uda się je wskrzesić.
Sama zastanawiam się co się stało z nawozem, miałam w ręce, wkładałam do wózka i znikł ;:306 to wszystko przez moje roztrzepanie ;:223

Dostałam dzisiaj paczkę z cebulami lilii z Lilypol- jak zawsze piękne duże cebule, wszystko posadziłam do donic, na razie trzymam w garażu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko jest jedna z korzeniem i wszystko na razie siedzi w doniczkach razem. Potem pójdzie do tunelu, bo kiedyś jak ukorzeniałam w domu i potem wyniosłam do ogrodu, to niektóre (nie wszystkie) padły więc teraz inny sposób zastosuję.
Ja już będę się cieszyć jak w połowie się uda. Skrzydlinkę muszę posadzić samą i dać odpowiednią glebę, bo ona jest chyba wrażliwa ;:131 Nawóz do róż jeszcze kupisz, bo u nas on najdłużej jest do kupienia, a czasem nawet przeceniają :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”