Zielono i kolorowo - będzie cz 4.
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono i kolorowo - będzie cz 4.
Witaj Alu,piękna róża,ostróżki które oczywiście mam. Ostróżki muszę przywiązywać do płotu bo u mnie strasznie wieje i się pokładają.Moja nowa miłość od kilku lat to lilie.Trochę cebulek nakupiłam i kwitną śliczne a jaki zapach.Żeby przedłużyć kwitnienie lili kupuję co roku na giełdzie w czerwcu z 10 cebulek dosadzam i kwitną mi do jesieni.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Dwie Krysie do mnie zawitały
Krysiu ostróżki z różami , będzie nowa kompozycja
Krysiu mam ostróżkę ,która dorasta w pewnym miejscu do trzech metrów ,ale tej nie muszę podwiązywać bo ma naturalne podpory z innych roślin. A pomysł z przedłużeniem kwitnienia lilii z podobał mi się .
jak nie zapomnę to ,też dosadzę w czerwcu cebulki .

Krysiu ostróżki z różami , będzie nowa kompozycja

Krysiu mam ostróżkę ,która dorasta w pewnym miejscu do trzech metrów ,ale tej nie muszę podwiązywać bo ma naturalne podpory z innych roślin. A pomysł z przedłużeniem kwitnienia lilii z podobał mi się .

Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Alu ,te babcine odmiany powalają mnie ,jak ja je lubię i nigdy ich nie mam dość piwonie, ostróżki dalie ,róże,lilie i inne ,no sama powiedz czy coś ich może zastąpić?,pozdrawiam i miłego dnia życzę

- alicjad31
Witaj Marto mas rację nic takich kwiatów nie zastąpi
dziękuję i również pozdrawiam 
Ręce mi dzisiaj drżą astma dokucza i coś nieudolnie mi posty wychodzą ,wię wybaczcie jak coś będzie nie tak

Ręce mi dzisiaj drżą astma dokucza i coś nieudolnie mi posty wychodzą ,wię wybaczcie jak coś będzie nie tak

Pozdrawiam Alicja
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
To chyba taka deszczowa pogoda bo i ja też mam astmę i strasznie mnie dusi a i reumatyzm strasznie rwie mnie w kościach ,, Już wolę mróz niż taką deszczowa pogodę .. A dalie aż się oczy do nich śmieją .. Ja mam gdzie trzymać więc kolekcja też się powiększa ,,
- alicjad31
Janeczko to obie mamy te same choroby, mnie na zmianę pogody też kości bolą mam wrażenie ,że nie mam kości tylko ostre pręty ,które bardzo mnie kaleczą .
Wiem ,że masz gdzie trzymasz dalie, my piwnicę w gospodarczym zasypujemy bo woda bardzo wysoko się pokazała od kilku lat .
Ale zrobimy z niej taką ziemiankę .
Wiem ,że masz gdzie trzymasz dalie, my piwnicę w gospodarczym zasypujemy bo woda bardzo wysoko się pokazała od kilku lat .
Ale zrobimy z niej taką ziemiankę .
Pozdrawiam Alicja
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też kocham dalie. Mieszkam w bloku, posiadam piwnicę, niestety ogrzewaną.Przekonałam się jednak, że karpy tych pięknych roślin nie są zbyt kapryśne. Pakuję je, po wysuszeniu, do dużego kartonu, przesypuję suchym piaskiem i pozostawiam na korytarzu do marca lub kwietnia, po czym przez kilka godzin moczę w letniej wodzie, wsadzam do donic i czekam do dnia, w którym można je wysadzić w ogrodzie.Wszystkie pięknie rosną i kwitną. A żeby nie rosły zbyt wysokie, ścinam im wierzchołki wzrostu. W ten sposób przechowuję moje dalie już trzecią zimę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Nasza jest odwodniona przez sączki , wokół podmurówki są położone a do nich dołączone jeszcze z piwnicy a dalej z górki na trawnik .. Dlatego wody nie ma ale i tak jest strasznie wilgotno i nie wszystkie kwiaty tą wilgoć przetrzymują . Natomiast warzywa nigdy nie więdną a nakrętki na słoiki musimy zmieniać co rok ale nic nie marznie i mamy wygodę z przetrzymywaniem .. ..
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu witaj moja siostrzyczko kochana
Masz śliczny ogródek.Ja w moim raju ostatnio miałam trochę bałaganu, a to z powodu choroby mojej mamy.Serdecznie Cię pozdrawiam. 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aluwidoczki ogrodowe superanckie
Dalie powalające , w ogóle
Pozdrawiam cieplusio! 

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Alu
dalej bedę chwaliła Twoje dalie
piekne są, przepiękne !
Ja też nie mam gdzie przechowywać dalii... podobnie jak koleżanka, mieszkam w bloku,a ztym zimowaniem dalii jest róznie.
Różyczkę masz ładniutką
i za Twoim przykładem dosadzę do swojej róży też ostróżkę - widzę, że to zgrany duet 

Ja też nie mam gdzie przechowywać dalii... podobnie jak koleżanka, mieszkam w bloku,a ztym zimowaniem dalii jest róznie.
Różyczkę masz ładniutką

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- alicjad31
Witam was kochane jutro Wam odpowiem bo nie mam dzisiaj głowy napisała i skasowało mi się .
Przed chwilą wróciłam ze szpitala męża odwiozłam na kardiologię .MIŁEGO WIECZORU
Przed chwilą wróciłam ze szpitala męża odwiozłam na kardiologię .MIŁEGO WIECZORU

Pozdrawiam Alicja
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Alu ,co się stało twojemu mężowi?
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia,a tobie dużo sił i spokoju,dbaj o siebie.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia,a tobie dużo sił i spokoju,dbaj o siebie.