Gymniaki widać nie tylko u mnie stoją w miejscu, ale miejmy nadzieję, że jednak za parę dni pokażą nam to co teraz tak skrywają
Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Witaj Halinko
Gymniaki widać nie tylko u mnie stoją w miejscu, ale miejmy nadzieję, że jednak za parę dni pokażą nam to co teraz tak skrywają
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Tak więc tego bajkowego ogrodu życzę z całego serca! Ja też jestem na etapie miłości do różnych epi, więc rozumiem Cię doskonale. Pokazuj zdjęcia 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tyle epi.... Ile to będzie cięcia... a ile kwiecia! 
Naprawdę będzie jak w bajce, czego również z całego serca życzę
- brombiel

Żanetko dziękuję bardzo za zrozumienie, a za życzenia nie dziękuję bo bardzo chcę by się spełniły i wierzę w ten ogród bajkowypiasek pustyni pisze:Tak więc tego bajkowego ogrodu życzę z całego serca! Ja też jestem na etapie miłości do różnych epi, więc rozumiem Cię doskonale. Pokazuj zdjęcia
Lucynko faktycznie jak już podrosną to będzie cięcia sporo, ale kwiatów ...mam nadzieję że spodoba im się u mnie i będą kwitnąć tak ja to moje czerwone, ale będzie superonectica pisze:Tyle epi.... Ile to będzie cięcia... a ile kwiecia!
Kochani dziękuję wszystkim, za to że jesteście ze mną i cieszycie się moim szczęściem, oczywiście będą zdjęcia....ale jeszcze nie dziś...od trzech dni jestem u mamy.
Pokażę więc dziś zdjęcia części kwiatów mojej mamy....szkoda, że nie zrobiłam zdjęć w pełni lata...moja mama ma w ogrodzie tak kolorowo....teraz większość roślin już przekwitła....i do tego wciąż leje...
Na początek agawa americana....130szer. 75wys. oczywiście bez doniczki....

i cała reszta....

Piękne rośliny
.Ja mam małe mieszkanie i chociaż kombinuję jak mogę to nie mam zbyt dużych możliwości
Zauważyłam grudnika..Zastanawiam się czy nie wywiesić swojego na balkon żeby miał różnicę temperatur
Ty cały czas trzymasz w środku ?
- brombiel

Halinko dziękuję bardzo w imieniu mamy za pochwałę roślinek... po krótkiej konsultacji - grudnik nie jest wynoszony, na zewnątrz, cały rok siedzi w domu...mama mówi, że wystarczy potrzymać go parę dni w ciemności i po wyniesieniu do światła (na okno np.) zakwitnie nawet latem.
Ja otrzymałam kilka liści grudnika za liście Epi czerwonego...końcówka tego lata jest u mnie pod znakiem ukorzeniania wielu nowych roślin....
Ja otrzymałam kilka liści grudnika za liście Epi czerwonego...końcówka tego lata jest u mnie pod znakiem ukorzeniania wielu nowych roślin....
- brombiel

Jeszcze kilka zdjęć powojnika...na chwilkę wyszło
i kwiatki otworzyły się...nie zdążyłam zrobić fotki jak to wygląda w pełnym słoneczku, gdy wszystkie kwiaty fioletowe, niebieskie i różowe otwierają się...i praktycznie nie widać siatki tylko kwiatki
słoneczko zaczęło się chować jak tylko zdążyłam wyjść na zewnątrz...a kwiatki zamykać

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Już wiadomo po kim odziedziczyłaś miłość do roślin, tym bardziej że i kaktusy tu widzę.
Pozdrów koniecznie Mamę i powiedz, że wszystkie rośliny ma ładnie i wszystkie się podobają bo dorodne i zadbane - tak parapetowe jak i ogrodowe!
Pozdrów koniecznie Mamę i powiedz, że wszystkie rośliny ma ładnie i wszystkie się podobają bo dorodne i zadbane - tak parapetowe jak i ogrodowe!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- brombiel

Henryku moja mama bardzo dzękuje za pozdrowienia, a ja od siebie również bardzo dziękuję. Namówiłam już swą rodzicielkę by zarejestrejestrowała się na forum, z czasem pewnie założy swój wątek...czy to będze wątek ogrodowy czy doniczkowy czy inny sama zdecyduje
Co do dziedziczenia miłości do roślin oczywiście masz rację. W naszym domu zawsze były kwiaty, równiż kaktusy i sukulenty, część z nich była w moim pokoju np. drzewko szczęścia...rok temu ukradli je, z ogrodu mamy...było już tak olbrzymie że chyba taczką je wywieźli...agawe jak ukradli to po zgłoszeniu na policję i wywieszeniu informacji na okolicznych słupach, zwrócili w nocy...crasulla nie wróciła
Tegoroczne moje ścinki posłużyły do ukorzenienia i już rośnie u mamy drzewko
Tegoroczne moje ścinki posłużyły do ukorzenienia i już rośnie u mamy drzewko
Koniecznie daj znać gdy mama się zapisze .Skoro posiada taaaakie egzemplarze to będzie raj dla oczu 
- brombiel

Oczywiście dam znać Halinko.
Jestem już u siebie w domu i już zrobiłam zaległe zdjęcia
Oficjalnie przedstawiam więc:
Epiphyllum maientraum

Epiphyllum lovely melody

Epiphyllum myrah

Epiphyllum Adam....temu rosną już malutkie korzonki....

Epiphyllum żółte ...jeśli ktoś potrafi je rozpoznać i podać nazwę to poproszę.....

Grudnik...od mamy....

a to moje gymno...które mnie ćwiczy w cierpliwości....przywitał mnie dziś w taki sposób....nie wiem czy to pczątek kwitnienia czy zamyka się na wieczór....

Jestem już u siebie w domu i już zrobiłam zaległe zdjęcia
Oficjalnie przedstawiam więc:
Epiphyllum maientraum

Epiphyllum lovely melody

Epiphyllum myrah

Epiphyllum Adam....temu rosną już malutkie korzonki....

Epiphyllum żółte ...jeśli ktoś potrafi je rozpoznać i podać nazwę to poproszę.....

Grudnik...od mamy....

a to moje gymno...które mnie ćwiczy w cierpliwości....przywitał mnie dziś w taki sposób....nie wiem czy to pczątek kwitnienia czy zamyka się na wieczór....

- hen_s

Oj będzie się działo u Ciebie jak te sadzonki się ukorzenią i zakwitną!
Obiecujące!
Obiecujące!
Nie wierzę że jest gdzieś spec który bez kwiatów potrafi powiedzieć co to za epies. Po prostu liście są do siebie bardzo podobne, też kwiaty nie gwarantują 100% rozpoznania bo mając dopuszczalną zmienność stają się przez to często podobne do innych... A jest hybryd epiphyllum naprawdę duża ilość.Epiphyllum żółte ...jeśli ktoś potrafi je rozpoznać i podać nazwę to poproszę.....
- brombiel

Och Henryku, dziękuję za dobre słowo... ja nawet nie potrafię sobie wyobrazić co to będzie jak zaczną rosnąć, a później kwitnąć....wiem tylko, że będzie cudnie
Epi żółte będzie żółte...póki się nie zmieni
Powiedz lepiej jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem

Epi żółte będzie żółte...póki się nie zmieni
Powiedz lepiej jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem
- hen_s

Jeszcze rok temu moje fotki były dużo gorsze. Jednak od czego Forum? Tutaj raz, że napatrzyłem się na ładne zdjęcia ładnych roślin i pozazdrościłem takowych a dwa, że zasięgnąłem porad ludzi którzy na fotografii się znają.jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem![]()
No i zainwestowałem w dobry (nie najlepszy bo to kosmos!) aparat...
Też poczytałem w necie o tłach, czasach naświetlenia oraz o programach graficznych które poprawiają jakość zdjęć....
Sumując: dużo bardziej się staram i czasem coś mi się uda ładniejszego niż standardowe zdjęcie zrobić. Najczęściej mi się "chce" (bo to dużo czasu pochłania) przy naprawdę ładnych i dużych kwiatach epikaktusów czy echinopsis hybr. Tu warto się postarać bo efekt jest naprawdę wart wysiłku.
A w ogóle to dziękuję za uznanie.
- Bogsaf
- 500p

- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Tyle epi na raz..., będziesz miała pociechę jak się przyjmą i zaczną kwitnąć