Przysypani tęczą kwiatów...
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przysypani tęczą kwiatów...
Datura taka u mnie przezimowała, nakryłam jej system korzeniowy i ślicznie teraz rośnie...Wiec warto ją nakryć, może odbić.Ja też wykopuje jej korzenie i wsadzam do donicy i trzymam w chłodnym. 

Kasiulka, czy mogłabyś przetłumaczyć z polskiego na nasze, bo czegoś nie rozumiemy
Chowasz korzenie datury na zimę, czy tylko przykrywasz, a może stosujesz obie te metody?
I co to znaczy "odbić"?
Czasem nawet lubię moją pracę, szczególnie jak dane mi jest poruszać się po mieście i zaglądnąć tu i ówdzie /czyt. do szkółki/

Tym sposobem nasz ogród wzbogacił się m.in. o obwojnika greckiego, irgę i kilka innych roślinek, dostałam też różniaste hosty i żurawki od koleżanki, teraz szukamy przepraszam za wyrażenie "łosia", który nam to jutro posadzi
, bo przyznam, że chwilowo nasadzania mam powyżej kokardy 
Przy tej okazji chciałabym podziękować Violi K, za wszystkie cudeńka którymi nas obdarowała
Nie widać tego jeszcze specjalnie w wątku, ale codziennie ciężko pracujemy, powstaje całe mnóstwo nowych rabat, jednak ujrzą światło dzienne, dopiero jak przestaną straszyć, chwilowo nasza zielona oaza przypomina krajobraz po bitwie

Chowasz korzenie datury na zimę, czy tylko przykrywasz, a może stosujesz obie te metody?
I co to znaczy "odbić"?
Czasem nawet lubię moją pracę, szczególnie jak dane mi jest poruszać się po mieście i zaglądnąć tu i ówdzie /czyt. do szkółki/

Tym sposobem nasz ogród wzbogacił się m.in. o obwojnika greckiego, irgę i kilka innych roślinek, dostałam też różniaste hosty i żurawki od koleżanki, teraz szukamy przepraszam za wyrażenie "łosia", który nam to jutro posadzi

Przy tej okazji chciałabym podziękować Violi K, za wszystkie cudeńka którymi nas obdarowała

Nie widać tego jeszcze specjalnie w wątku, ale codziennie ciężko pracujemy, powstaje całe mnóstwo nowych rabat, jednak ujrzą światło dzienne, dopiero jak przestaną straszyć, chwilowo nasza zielona oaza przypomina krajobraz po bitwie

Kawał dobrej roboty,piszę z przywidzeniem

- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
Piękne okazy do ogrodu przytargałaś ... to na tym kółku to irga? Będziesz ją w doniczce trzymała czy do gruntu ze stelażem?
Dzięki Mateo
Bożenko, to jest irga, ale wyobraź sobie, że nie ma tam żadnego kółka, splecione są ze sobą jej własne pędy i w ten sposób nadany widoczny kształt
Zamierzam ją wysadzić do gruntu, pani ze szkółki /jak na mój gust osoba kompetentna, z ogromną wiedzą/ stwierdziła, że wystarczy ją lekko zabezpieczyć i powinna bez problemu przezimować

Bożenko, to jest irga, ale wyobraź sobie, że nie ma tam żadnego kółka, splecione są ze sobą jej własne pędy i w ten sposób nadany widoczny kształt

Zamierzam ją wysadzić do gruntu, pani ze szkółki /jak na mój gust osoba kompetentna, z ogromną wiedzą/ stwierdziła, że wystarczy ją lekko zabezpieczyć i powinna bez problemu przezimować

- anezob69
- 200p
Jestem pod ogromnym wrażeniem tej irgi. Aż wierzyć się nie chce, że tak pięknie zapleciono jej pędy. Znasz może odmianę tej irgi?
Bożenko, to jest irga błyszcząca 

- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Kasiu
Piękna datura
Bardzo mi się podoba ta doniczka z kory oraz ten kwietnik - wózeczek
Clematisy sliczne
I to dużo ich masz 

Piękna datura

- anezob69
- 200p
Dzięki Kasiu
Będę szukała irgi błyszczącej i spróbuję zrobić swoje kółeczko
... no chyba, że mi jajo wyjdzie 
Będę szukała irgi błyszczącej i spróbuję zrobić swoje kółeczko

Nikt nie powiedział, że jajo nie będzie się prezentowało równie dobrze Bożenko
Irga ma dość plastyczne pędy, przynajmniej te nie do końca zdrewniałe, więc masz duże szanse na sukces, trzymam kciuki

Irga ma dość plastyczne pędy, przynajmniej te nie do końca zdrewniałe, więc masz duże szanse na sukces, trzymam kciuki

- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Kasiu piękne roślinki .. irga ciekawa ... ja siałam irgę dammera , posadzone już w gruncie .
Bardzo jestem ciekawa Twoich prac w ogrodzie ... co tam tworzysz pięknego
Cieszę się ,że jesteś zadowolona z cudeniek
Życzę Wam udanego wekeendu ,,,
chciałabym życzyć Ci chłodu ale to nie będzie możliwe ... bo ma być straaszny upał !
będziemy się smażyć
Bardzo jestem ciekawa Twoich prac w ogrodzie ... co tam tworzysz pięknego

Cieszę się ,że jesteś zadowolona z cudeniek

Życzę Wam udanego wekeendu ,,,
chciałabym życzyć Ci chłodu ale to nie będzie możliwe ... bo ma być straaszny upał !
będziemy się smażyć

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Faktycznie, trochę nowości przywiozłaś
. Podróż służbowa nie była bezowocna
. Mam nadzieję, że dzisiaj nie wybierasz się w 'moje okolice', bo, jak sama piszesz, nie ma komu tego, co jest posadzić. Chyba, że już byłaś, ale gorąc okropny
. Podoba mi się ten obwojnik grecki; szybko może stworzyć jakąś zasłonę.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Violuś, weekendy byłby zapewne piękny, gdyby nie temperatura, jest istna tragedia, tak dla nas, jak i dla roślinek
Aniu, właśnie wróciliśmy z "naszego" sklepu, chociaż patrząc na mnie, można odnieść wrażenie, że przed chwilą wyszłam z basenu
, jeżu kolczasty, niech ktoś już zgasi to wściekłe
!
Na szczęście udało nam się zdobyć kielichowca wonnego, ostatnia sztuka, ewidentnie na nas czekał

Co do obwojnika greckiego roczny jego przyrost to nawet 3m
, poza tym ma śliczne kwiatuszki 

Aniu, właśnie wróciliśmy z "naszego" sklepu, chociaż patrząc na mnie, można odnieść wrażenie, że przed chwilą wyszłam z basenu

Na szczęście udało nam się zdobyć kielichowca wonnego, ostatnia sztuka, ewidentnie na nas czekał

Co do obwojnika greckiego roczny jego przyrost to nawet 3m

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Przeczytałam już trochę o obwojniku i dlatego też mi się spodobał. Same plusy, mówiąc w skrócie
.
Masz Ty 'parę' dziewczyno, robić zakupy w taki gorąc!. Ale, jak przeżyłaś, to będziesz żyć
. Tempo masz iście ekspresowe, ale może to i dobrze.
A teraz LB
.

Masz Ty 'parę' dziewczyno, robić zakupy w taki gorąc!. Ale, jak przeżyłaś, to będziesz żyć

A teraz LB

Pozdrawiam Ania
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Tez podziwiam, ja sobie na razie odpuściłam zakupy.