Ogród H 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród H 11

Post »

Asiu, to nie chichot :D to ja mam odwieczne problemy, żeby było równo ;:173 A u Ciebie jest.
O co chodzi z luztyanami? To jakaś powtórka z historii?
Zazdroszczę spacerku po Hortulusie. O tej porze jeszcze nie byłam.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Yyyy ja też nie wiem co to są "luzytany".
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Małgosiu, Doroto[/b] [/b] Luzytany czyli Śliniki luzytańskie (Arion lusitanicus) to bolesna rzeczywistość naszego ogrodu ;:145 Potworne ślimaki ;:oj Kochają moje warzywa, kwiaty, zwłaszcza młode liście sałaty oraz funkie. Dwa lata temu było ich mnóstwo, nienawidzę ich i nienawidzę procesu zbierania i eksterminacji luzytanów !

Obrazek

Zamieszczam zdjęcie w miarę ładnego osobnika.. :wink:
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A fuj! U mnie tych bezdomnych ślimaków nie ma. Całe szczęście. Kup sobie kaczki, załatwią sprawę. ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To mnie rozbawiłaś przed snem :lol: Ja takich nie widuję u siebie, więc śpię spokojnie. Myślałam, że pisząc o luzytanach masz na myśli starożytne plemię :;230a\
A na ślimaki jest chyba jakiś środek? Może w miarę mało chemiczny....
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

No pięknie :wit Kaczki zjedzą luzytany a kaczki zje dziki sąsiad mieszkający na działkach :lol: - mam takowego osobnika za miedzą, mieszka w małej chatce, ciągle naburmuszony i na cały regulator słucha muzyki disco / Boże daj siłę!/.
Oj Doroto, nie takie to proste jak widzisz, na razie zakupiłam kolejne pudełko niebieskich granulek i czekam....a właściwie nie czekam.
Małgosiu miło było wprawić Cię w dobry nastrój ;:138
Co do Luzytan ludu, wyczytałam szybko co nieco i powiem, że łączy go z moimi Luzytanami podobnie paskudna natura...bo składali ofiary z jeńców a ich wnętrzności wykorzystywali do wróżenia. :wink:

Migawki z Hortulusa, wersja dla wytrwałych ;:138

Piękne miejsce, warto mu poświęcić kilka godzin. Niestety jeszcze nie kwitną w pełni róże, szkoda, bo zapach i widok oszołomi. Ceny biletów do labiryntu i tematycznych ogrodów znośne. Poza tym w centrum ogrodniczym znajduje się mnóstwo roślin i wiele pięknych akcesoriów do domu i ogrodu. Nabyłam rustykalną tacę - ma fajne uchwyty. Tłumów nie ma, o tej porze roku, przed wakacjami, zwiedzają ogrody głównie seniorzy, kuracjusze :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ogrody w stylu Gaudiego, bardzo mi bliska kolorystyka...

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Cudowne stołeczki do mojej kolekcji... :)

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Znów chwyciłam za pędzel ;:138 Co było w zasięgu machnęłam na niebiesko i jeszcze mi mało.
W tle dziecina, która zajechała do domku na chwilę i przy okazji "wsuwa" polską fasolkę szparagową i czereśnie z polskich drzew :wink: / mieszka w kraju szparagowym ale nie gustuje. Cieszą rosnące kabaczki, potworek lada dzień zakryje fasola, rosną słoneczniki. Rosną i chwasty. ;:174

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadrobiłam :)

Bardzo ładne niebieskie wisiadełko masz na drzewie :) Zresztą wszystkie niebieskie elementy niby przypadkowo umieszczone świetnie wyglądają.
Do Hortulusa od dłuższego czasu chciałabym pojechać, ale póki co nie wyszło. Mam na co czekać :) Dobrze, że trafiłaś tam poza sezonem bo przyjemniej się spaceruje bez asysty tłumu ludzi. Część ogrodu z "Gaudim" rzeczywiście piękna. Dla mnie Gaudi to mistrz, uwielbiam jego stylistykę.

Podziwiam Twoje warzywa, jest ich taka różnorodność i ilość. No i zdrowo wyglądają. Rewelacja! Trzymam kciuki za dalszy brak ślimaków. Brr...
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Lemonko dziękuję za tak wiele miłych słów. Faktycznie, warzywa wyglądają zdrowo, zwłaszcza na zdjęciach co mnie samą dziwi. Ale nie pierwszy raz widzę , że rzeczywistość obserwowana okiem aparatu wydaje się ciekawsza :)
Niestety czarna godzina nastała ;:223 Przybyły i żrą !
Sezon walki z Luzytanami rozpoczęty ;:134 Potwory wyłażą z zakamarków gdy zachodzi słońce, jest ciemno i oczywiście wilgotnie. Padając deszcz je uaktywnił ...
Dziś zajechaliśmy do ogrodu w porze ślinikom niemiłej :wink: Było słonecznie. Małżonek reperował huśtawkę- montował łańcuchy w miejsce skorodowanych prętów, ja piłam kawę ignorując wszechobecne chaszczory w warzywniaku.

Obrazek Obrazek

Tu jeszcze nie dotarłam z pędzlem...

Obrazek

Pomału zarastam ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ale dziś odpoczywam... ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odpoczynek dla każdego wskazany. A jeszcze w tak pięknym miejscu .... Bajka.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, odpocząć trzeba :)

A jak walczysz ze ślimorami? U mnie są te w skorupkach. Teraz zbieram , ale moja działka dopiero w fazie urządzania więc póki co daję ślimakom względny spokój. Nie wiem jednak co potem z nimi robić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Lemonko moja walka z potwornymi Luzytanami sprowadza się do :
1.zbierania i wyrzucania precz.../ szpikulec i czynność odrażająca ale nieodwracalna dla Luzytana :wink:
2. posypywania okolic chronionych roślin np. dalii, kann, aksamitek, warzyw..niebieskimi granulkami Bros.
Slimak "nastąpi" na granulki i się wyślimacza, zostaje z niego sucha skorupka a na ziemi ślad srebrzystego śluzu. Granulki są nieekologiczne, nieco kosztowne ale skuteczne i najważniejsze -nie muszę ręcznie zbierać :(
Przy naszych buszujących, gołych ślimakach wszystkie inne z domkami na plecach wydają się słodkie i nieszkodliwe :wink:

Dorotko, chyba źle organizuję pobyt w ogrodzie bo coraz mniej czasu odpoczywam i jeno rwę, rwę... ;:223 aby miejsce było piękne ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź w sprawie ślimaków. Wiem, że takie granulki są i miałam nadzieję, że ja nie będę takich stosować, ale czytam i czytam i coraz bardziej się boję, że ekologiczna walka ze ślimakami u mnie może się nie udać. Widzę jak objadły hosty i wiele innych roślin. Jak już uporządkuję wszystko to wtedy będę miała problem :?

A u Ciebie pięknie wszystko rośnie. Warzywa takie dorodne, pomidory już duże a moje na balkonie dopiero pojedyncze kwiatki zawiązały.
Bardz lubię Twój ogród :)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Błękit, soczysta zieleń liści i fioletowe kwiaty- Twój ogród jest maksymalnie w moim guście! ;:oj Chętnie zajrzę ponownie.
A na zdjęciu nad malwą- to topinambur?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Agnieszko, miło Cię gościć u siebie. :wit . Roślina , o którą pytasz nie jest topinamburem jeno zwykłym wiejskim słonecznikiem. Przyznam, że liście i jakość zdjęć mogą mylić...Dzięki Twojemu pytaniu poczytałam sobie o topinamburze,juz wiem, że to smakowita i stosowana w lecznictwie rośłina ;:138
Lemonko, chyba nie masz wyboru: albo chosty albo Luzytany ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”