Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Przędziorki :evil:
U mojej mamy zeżarły 3 rośliny (2 Obesum i Thai Socotranum),ale walczymy... ;:134
Obrazek Obrazek
AleksandraBdg

Post »

Były pajęczynki, jaja i pajączki.
Wszystko najpierw obmyłam, i spryskałam już 2x Magnusem. Mam nadzieję,że sobie poradzą :)
Najbardziej ucierpiała właśnie ta pokazana na zdjęciu.
Reszta jest w lepszym stanie.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tym roku założyłem w szklarni cieniówkę na stałe bo w zeszłym roku słońce paliło listki adenium a korzenie prawie się gotowały w doniczkach.

Obrazek

Moje kwitnące drzewko ma kwiat pięciopłatkowy, płatki mają nieregularny kształt. Kolor jest niejednolity, miejscami przebija różowy, środek jest żółty z różowym pręcikiem. Pierwszy kwiat bardzo długo trzyma się na roślinie.

Obrazek
Stan na dzisiaj.

Obrazek

Moje obesum z mixu nasion zostało posadzone do podłoża mineralnego, przedtem korzenie dokładnie wymyłem z podłoża organicznego.

Obrazek

Po paru miesiącach stwierdzam, że drzewko ma się bardzo dobrze, liście narastają szybko a korzenie, które odkryłem, odgarniając drobne podłoże są zdrowe i ładnie narastają.

Obrazek

To jedyne adenium, które mam w hydroponice, nie stosuję "czystego" podłoża ale typowo organiczne, doniczka jest przystosowana do takiego podłoża.

Obrazek

Korzenie przerosły już podłoże dlatego do zbiornika leję mniej wody aby nawilżanie odbywało się tylko poprzez tkaninę.

Obrazek

Kształtowanym drzewkom staram się ułożyć gałęzie jak najbardziej poziomo co dodatnio wpływa na ich rozwój.

Obrazek

Po ich przycięciu roślina zawsze wytwarza więcej równo rosnących przyrostów, a nie jak u rośliny przyciętej z pionowymi pędami, pierwszy pęd jest najsilniejszy a pozostałe słabsze.

Obrazek

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładnie to wygląda i jestem gotowa zacząć experyment na razie na jednym ze swoich. Jednak patrzę,że te gałązki są tak sztywne,że ich nie poprzyginam. Miałam problem z puszczaniem stożków wzrostu po pierwszych przycinaniach,Zawsze obok cięcia wyrastał tylko jeden i dalej ciągnął roslinkę w górę.Jurku -poradż jak taraz mam się za to zabrać.I co mam zrobić by tych pędów było więcej.
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Irlandia 3

Zawsze to piszę, że na dwa tygodnie przed kształtowaniem i cięciem adenium musi być dobrze nakarmione nawozami. Potem przystępujemy do gięcia pędów.
Na Twoim drzewku pętelki drutów zakładamy w miejscach zaznaczonych na zdjęciu.

Obrazek

Na doniczce w jej połowie zaciskamy grubszy drut, który będzie przytrzymywał cieńsze druciki.
Aby nie uszkodzić przyginanych pędów i aby one łatwiej się poddawały gięciu pod pętelkę zakładamy grubsze podkładki. Mogą to być podkładki wykonane z kawałka drewienka np. z kobiałki od truskawek

Obrazek

z długich, uciętych wykałaczek

Obrazek

z grubszej tektury złożonej podwójnie

Obrazek

z kawałka plastikowego grubszego kubeczka (plastik dokładnie pasuje do okrągłego pędu)
lub innej twardej podkładki.

Obrazek

Drzewko ze względu na to, że pędy ma grubsze, trudno poddające się gięciu przyginamy delikatnie po centymetrze codziennie lekko ciągnąc druty. W ciągu paru dni pędy osiągną pozycję prawie poziomą.

Obrazek

Następnie przycinamy ostrym zdezynfekowanym nożem pędy tak aby poza podkładką z drutem znajdowały się jeszcze przynajmniej trzy oczka, które wypuszczą nowe przyrosty.

Obrazek

Dezynfekujemy i osuszamy miejsce cięcia proszkiem złożonym z cynamonu, węgla drzewnego i ukorzeniacza i stawiamy roślinę na słońcu w ciepłym miejscu.
To w skrócie wszystkie czynności przy kształtowaniu drzewka.
Życzę powodzenia przy kształtowaniu drzewka.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Jeju ;:oj wielkie dzięki za poświęcenie mi kilku minut,Po prostu jestem coraz bardziej gotowa poucinać te gałęzie.Powiedz Jureczku,gdzie nabyłeś takie druciki.Czy na allegro?A tak poza marginesem,Sama kombinuję do czego by tu te druciki przywiązać.Myślę,ze dobrym sposobem byłaby szersza miska Mam taką co niechcący wypaliłam w niej dziurę z boku bo za blisko przysunęłam do palnika gazowego w kuchence i teraz jest nieużyteczna.więc można by było powypalać po brzegach dziury,Bo doniczka to za blisko by było pionowo prawie a to gałązki muszą troszkę dalej się odchylać.Na razie będę go dokarmiała nawozem (mam taki do kwitnących -biopon.. biohumus naturalny.. mam również i takie coś.. z firmy Agrekol ..ale ja go już parę razy podkarmiłam....zresztą przy okazji wszystkim dałam Czy ten może być

Obrazek
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

W tym nawozie jest więcej fosforu a mniej potasu. Proponowałbym zastąpienie go "Burzą kwiatów" Substrala o NPK 10+30+20, kosztuje opakowanie ok. 10 zł. Ten zielony cienki drucik kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, kosztuje ok 4 zł
Jerzy
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Czyli ten się nie nadaje.więc popatrz tu wszystko zdaje się po równo dzielone i jeszcze tam innych pełno składników ale jak miałoby być to zależne od większej ilości oczek gałązków to zdecyduję się na ten nawóz co polecasz.

Obrazek
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ten moim zdaniem ma za dużo azotu, wystarczyłoby 10 jednostek ale możesz zaryzykować , może roślina za mocno nie wystrzeli, nigdy nie dawałem drzewkom więcej jak 10 jednostek azotu.

Pokazuję cięcie jeszcze innego drzewka, wszystkie boczne gałązki przed przycięciem doprowadzam do poziomu.

Obrazek

Następnie przycinam wszystkie pędy i pędzelkiem smaruję cięcia proszkiem z cynamonu, węgla drzewnego i ukorzeniacza. Takie przycięcie jest trochę ryzykowne bo nie wiadomo czy wszystkie pędy ze wszystkich pięter wypuszczą po minimum dwa przyrosty, nie miałem jeszcze takiego drzewka i przycinam go pierwszy raz.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Zapisałam Twoje fotki na pulpicie i będę się nimi wzorowała Na razie muszę dokarmić nawozem,A potem wezmę się za drutowanie....
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obrazek
- bardzo ładne kwiaty ;:138 , jeżeli możesz zrobić fotkę pojedynczego kwiatka, tak żeby było widać szczegóły = jego "budowę" - wnętrze, pylniki - chętnie obejrzę. Chcę porównać czy występują duże różnice w budowie kwiatów i czy jest to uzależnione od odmiany. Z opisu nasion z których wyrosły moje już ponad czteroletnie Adenium, powinienem mieć rośliny o podobnych kwiatach, chociaż to na 100% nie jest pewne. Kwiaty Adenium, które już u mnie kwitły mogę powiedzieć, że z małymi "odchyłkami" zgadzają się z opisem kwiatów jaki był przy opisie nasion.
Zamierzasz przycinać - formować tą roślinę po przekwitnięciu ?
Ja moje Adenium, będę częściowo przycinał, jeszcze nie wiem jak to zrobię. Chciałbym uzyskać rozrośnięte kaudexy z wyeksponowanymi na podłożu korzeniami, zwartą koroną "zbudowaną" z krótkich gałązek. Liczę się jednak z faktem, że uprawiam Adenium w warunkach domowych - parapetowych, co nie jest najodpowiedniejszą metodą uprawiania tych roślin. Będę próbował, tz. część roślin na dniach przesadzę w nowe podłoże, przytnę - "wyrównam" gałązki, resztę działania pozostawię naturze = ciepłej słonecznej pogodzie. Wszystkie Adenium, które rosną u mnie w organicznym podłożu, zasilam przefermentowanymi gnojowicami roślinnymi i z krowieńca, wspomaganymi potasem, fosforem oraz "stymulatorami" wzrostu. Czekam z roślinami na powrót ciepłej ;:3 pogody, bo obecna nic a nic nie pobudza roślin do wzrostu :(. Niby rosną, a stoją w miejscu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Jurku taki oto zakupiłam nawóz...Ale teraz patrzę,że to chyba nie to.... ;:223 ;:145 ale teraz nie wiem jak z tym poradzić .Po drugi już nie pójdę... .Odpisz proszę..jak z nim poradzić bo to przecież kuleczki...Czy mam je rozpuścić w wodzie???? ;:219 ;:110 ;:191

Obrazek
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
magdusiadz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2014, o 11:15

Post »

Witam serdecznie
jestem tu nowa, ale ponieważ i ja zachorowałam na "Adeniozę" to musiałam zakupic nasionka. Właśnie do mnie przyszły i od dziś zaczynam swoją przygodę z różyczką.

Na wstępie chciałam wam wszystkim pogratulować ślicznych różyczek, niektóre to prawdziwe cudeńka, BRAWA dla was!
Ponieważ jest tak dużo stron/wątków poświęconych Adenium i aż nie sposób tego na szybkiego przeczytać, to może jednak zapytam i mnie nie zrugacie :D

Mam w domu ziemię uniwersalną, ziemię do kaktusów i sukulentów, ziemię do wysiewu nasion z włóknem kokosowym, keramzyt, piach i trochę drobnego żwiru (takiego najwyklejszego na świecie). Czy można z tego zrobić odpowiednie podłoże do kiełkowania nasion? jeśli tak to z czego i w jakich proporcjach? czy jeśli przygotuję już podłoże to mam go zlac wodą czy tylko kilka razy psiknąć spryskiwaczem i sadzić nasionka?

i jeszcze pytanko tak na przyszłośc by zaspokoić moją ciekawość. Czy bez doświetlania różyczki tez mam szanse na zobaczenie kiedyś kwiatów?
AleksandraBdg

Post »

Witaj!

Nie powiem Ci jak inni,ale ja stosowałam taką mieszankę do wysiewu: ziemia do kaktusów, włókno kokosowe, perlit i wermikulit.
Kiełkowały i rosły w niej bardzo dobrze. W tym roku posadziłam kilka nasion do podłoża jak wyżej, tylko bez włókna kokosowego i efekty nie są aż tak zachwycające. Ale nie rosną źle.

Oczywiście,że jest szansa na kwiaty bez doświetlania! Spójrz tylko na rośliny Mieczysława czy Irenki! Są piękne.
Doświetlanie przyspiesza ten proces.
Powodzenia w uprawie! I oczywiście pochwal się pierwszymi wschodami!

Pozdrawiam,
Ola.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”