Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

...i magnolię?
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tak ,magnolie Genie moją imienniczkę .
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Janusz dawno nie byłam oficjalnie , ale po cichu zawsze śledzę ulubione miejsca.
Proszę napisz czy teraz po kwitnieniu kiedy mają jeszcze zielone łodygi mam je zaraz wykopać czy pózniej , proszę bym nie pomyliła pozdrawiam Teresa ;:3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...no,no ....to prezent od Mariana?
U nas przy chodniku posadzili bardzo dużo jabłoni o bordowych liściach i ciemnoczerwonych kwiatach ale przecież niewyżyta młodzież musiała w większości połamać. Gdybym takiego dorwał............

Teresko. Jeszcze za wcześnie. Jak zawiązały nasiona -poobrywaj szybciej zakończą wegetacje i jak zaczną żółknąć łodygi to znaczy,że czas wykopać. Po wykopaniu zetnij łodygę na wysokości 10 cm. i ułóż cebule w ażurowej skrzynce w suchym miejscu.
Jak zaczną wypuszczać korzenie to znaczy,że czas sadzić- koniec sierpnia -początek września.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedż ;:215 ,
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Janusz :wit ale u Ciebie ładnie ;:63 ;:65 Takie duże ilosci poszczególnych gatunków roślin ;:oj
Dla Ciebie fotka - ta mała sadzonka orlika już zakwitła. Okazała się biało-kremowa z czego bardzo się cieszę :D

Obrazek

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bożenko w moim wątku ogrodowym. Miło mi,że podoba Ci się nasz ogród.Przez wiele lat nazbierało się co nieco.
Orlik ładnie Ci zakwitł tylko nie widać czy jest pełny, bo taki być powinien. U mnie też zakwitły i kwiaty są pełne. To ubiegłoroczne siewki. Uważaj na małe zielone gąsieniczki potrafią ogołocić z liści takiego małego orlika wciągu jednego dnia a i ślimaki też nie pogardzą
Miłego dnia Janusz
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Piękna jabłoń ozdobna, nie widziałem jeszcze tak wysokiego drzewa. ;:oj
Jest całe w kwiatach, aż przepięknie to wygląda. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Witaj Januszu, z miłą chęcią pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie oglądając pokazywane łany tulipanów, hiacyntów, żonkili, pierwiosnków a przede wszystkim koron cesarskich. Przepięknie wyglądają te wszystkie kwiatuchy w takich dużych grupach, powiedz jak Ty to robisz, że one wszystkie tak pięknie Ci kwitną, doczytałam, że korony co roku wysadzasz, czy pozostałe również? Super te widoki, które pokazałeś w tle z żurawiami czy bocianami jak zarówno te z ogrodu jakże zadbanego ogrodu, wszędzie tak czyściutko ;:63, a ile Ty masz jeszcze miejsca do nasadzeń, aż troszeczkę zazdroszczę, fotka z posprzątanym laskiem ekstra i te kwitnące ciemierniki taż cudowne. Fajne prezentuje się ten cuchnący w duecie razem z kwitnącą skimią, tak się składa, że ja akurat obu tych roślin się niestety pozbyłam , ciemiernika, bo przesadzałam i chyba nie za bardzo mu się to spodobało, ale mam małe siewki więc będzie :tan, a skimię wywaliłam sama, bo z roku na rok pomimo licznych reanimacyjnych zabiegów wyglądała coraz gorzej, o kwitnięciu nie wspominając, to zestawienie jest naprawdę fantastyczne. Piękna ta Twoja jabłoń ozdobna ;:108
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Janusz dziękuję za informację, bo nie wiedziałam gdzie posadzić swoje prymule, teraz już wiem gdzie będą rosły u mnie. Spodobała mi się u ciebie taka fioletowa ale za chęć podziału dziękuję w poniedziałek sobie kupiłam, więc już nie dziel. Ja też mam nadzieję że jakieś spotkanko się w tym roku odbędzie...
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko. Miło mi bardzo,że spacer po naszym ogrodzie przyjemnie spędziłaś. Zajęło to Ci z pewnością trochę czasu ale przynajmniej nogi Cię nie zabolały. W realu przejście przez cały ogród też trwa trochę czasu i po takim spacerze chętnie chce się usiąść najlepiej przy dobrej kawie. Pytasz co robię,że tak ładnie kwitną cebulowe. Pewnie to zasługa naszych czarnoziemów a z mojej strony to odpowiedni czas sadzenia , zimowego zabezpieczenia w razie potrzeby i walka z nornicami. Co roku zmieniam im miejsce szczególnie tulipanom, szachownicom, hiacyntom no i oczywiście tym które na zimę koniecznie trzeba wykopać.
Skimię nie dziwie się,że wywaliłaś,bo ona boi się naszych mrozów. Od kilku lat na zimę lekko związuję i okrywam drewnianą skrzynia specjalnie zrobioną do tego celu. Niezbyt to ładnie wygląda zimą ale rośnie w niezbyt wyeksponowanym miejscu a po zamaskowaniu gałązkami świerku to tak źle nie wygląda.

Iwonko U mnie rosną na dość spadzistej skarpie.Jest trochę problem z letnim podlewaniem ale za to zima nie stoi w okół nich woda podczas odwilży i nie gniją.
U nas dzisiaj trochę pokropiło i wszystko odżyło w ogrodzie a było już bardzo sucho. Nie pamiętam takich lat bym w kwietniu na początek maja podlewał ogród. Co będzie w lecie.....wypali wszystko.

Nasz staruszek 83 letni lilak chiński w pełnym rozkwicie

Obrazek

Obrazek

8 dzień kwiatów Obieli i jest jeszcze wiele paków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przekwitające poduchy Floksa kanadyjskiego

Obrazek

Kamasja

Obrazek

Nowe przyrosty iglaków
Obrazek

Azalia
Obrazek

wschodnia część ogrodu
Obrazek

Obrazek

Widok z ogrodu na rzepakowe pole. Zdjęcie robione z taboretu, bo tak wysoki rzepak
Obrazek

a w domu kwitną Hibiskusy...
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Napiszę tak, nigdy nie widziałem tak pieknego krzaczora bzu. Tyle na nim kwiatów, że aż dech zapiera. Przepiękne zdjęcie i bardzo ładny bez. 83 lata już ma, ale widać, jakby miał zaledwie 20 lat. Cudne tez posiadasz iryski, każdy swoim kolorkiem zachwyca, rabaty są pełne ich i ciekawie wyglądają poprzez nie. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Janusz ten lilak jest piękny ;:oj a i obiela także, widać że oboje z Krysią kochacie rośliny a one tak pięknie się Wam odwdzięczają.
U mnie dziś popadało, ale nie było jeszcze sucho.
Nie odpisałeś mi na pw.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu cudną wiosnę w ogrodzie pokazałeś .
U mnie floks kanadyjski nie chce się rozrastać, a u Ciebie takie ,,poduchy,,.
Właśnie dzisiaj myślałam o Twoim lilaku, czy w tym roku tak cudnie kwitnie, i przyciągnęłam go myślami.
Z pewnością we właściwy sposób jest przycinany, że zupełnie się nie starzeje, pomimo, że jest ogromny. :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robercie. Nie ma takiego drugiego w okolicy,choć kiedyś bywały na każdej posesji jego rówieśnicy Kwiaty w tym roku skromniejsze chyba z powodu suszy ale i tak zapach czuć w całym ogrodzie.

Iwonko
. ....a kochamy, kochamy i choć nie raz "skarżą" się na pragnienie ale co począć całego ogrodu nie jestem wstanie podlać. Już i tak w tym roku wylałem parę tysięcy litrów wody. Dobrze,że mam własną studnię głębinową, bo z wodociągów to bym zbankrutował. Dzisiejszy deszcz to tylko kusz zatrzymał jutro ma być słońce to go wcale widać nie będzie.

Teresko
Wiosna piękna nie tylko w naszym ogrodzie ale dookoła jest bardzo przyjemnie. Trochę ostatnie jej kaprysy nie były miłe dla niektórych, bo wyrządziły szkody na szczęście ominęły nasz ogród.
Floksy kanadyjskie bardzo się rozrastają choć co roku odcinam dużo sadzonek. Ważne by teraz jak przekwitną ściąć przekwitłe łodygi króciutko to uniknie się mączniaka i szybciej zaczną się rozrastać.
Pierwsze spotkanie u nas było w czasie kwitnienia bzów .Nie pamiętam czy byliście :( Wycinam tylko suche gałązki choć przydałoby mu się radykalne odmłodzenie ale jakoś szkoda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”