Moje kwiaty od A do Ż cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty od A do Ż cz.5

Post »

Kasiu..cieszę się ogromnie że mnie wyręczył z tej ciężkiej pracy.. :heja
Begonie szybko rosną..a pikowania też nie lubię.. ;:222
Pochodziłam dzisiaj po ogrodzie..piękna niedziela...pogoda jak w maju..nie licząc nocnego przymrozku-3.. ;:222 Ale jakoś jeszcze rośliny sobie radzą..gorzej ma być ponoć z poniedziałku na wtorek.. ;:202 Oby się nie sprawdziło...
Więc porobiłam trochę fotek ogrodu na zakończenie Marca...:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podsumowanie..udało się dużo zrobić dzięki dobrej pogodzie ..i pomocy M.i syna.. ;:333
Czyli pomalowany płot,postawione dwie podpory pod róże pnące,podpora pod hortensję pnącą..naprawiona stara pergola pod dwie róże pnące...podpora pod malinę czarną i jej przesadzenie..pomalowanie nowych sztachetek do płotka z tyłu domu pod zadaszeniem..obcięty krótko żywopłot...studnia odnowiona...tyle mogę pochwalić moich dwóch pomocników..oczywiście w niektórych pracach im pomagałam :wink:
Ja za to obcięłam część żywopłotu..obrobiłam parę rabatek..przygotowałam skarpę do obsadzenia obłożyłam kamieniami,przygotowałam nową rabatkę bylinową na którą już posadziłam część kwiatów...trawy posadziłam,zrobiłam rozsady z kleome,ślazówki ,hibiskusa i posadziłam cebule begonii..na miejsce czarnej maliny wsadziłam azalię japońską czerwoną..dosadziłam 5 nowych jałowców..przycięłam większość iglaków..byliny które dostałam czekają w pojemnikach na posadzenie..ale to już w kwietniu kiedy to dostanę kolejne zamówienia..aby już mieć wszystko pod ręką..i jakoś to rozplanować.. poprzycinałam róże..te małe i te duże...nawozy rozsypałam..Czyli jednym słowem mogę rzec że Marzec w ogrodzie był udany.. ;:215 a jak coś zapomniałam to na karb sklerozy zwalam... ;:7 no nie liczę tych wstrętnych przymrozków które spędzały mi sen z powiek... ;:222
Dzisiaj ramo trochę byłam przerażona jak zobaczyłam oszronione i położone niektóre biedy... ;:202 ale później w miarę ciepła się podniosły i było OK..
Tak więc życzę Wam i sobie aby kolejny miesiąc czyli kwiecień okazał się równie dobry jak jego poprzednik
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam już w kwietniu..pogoda dopisuje więc każda wolna chwila spędzona w ogrodzie... ;:108 dalej po kolei obrabiam rabatki,przycinam co się da..dosadzam,przesadzam..odnawiam..i czas leci...tylko ręce i kości bolą...dlatego wolę robić od rana do wieczora..z małymi przerwami..bo jak już zrobię większą przerwę..to nie jestem wstanie wstać.. :;230
Dobrej nocy życzę..i oby już bez przymrozków.. ;:333

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja nowa rabatka..w połowie skończona..już ten kącik zmienił wygląd.. ;:108

Obrazek Obrazek

Wczoraj rozsypałam nawóz dzisiaj mi podlało...cieszę się.. ;:215 ..bo i posadzone roślinki podlało...teraz szybciej się zazieleni ;:333

Udało mi się też wczoraj z tyłu domu kącik posprzątać i dosadziłam tam parę nowych iglaków..a starego przycięłam.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kawałek po iglaku na skarpie też już w miarę obsadziłam..na 1.przed na 2 po

Obrazek Obrazek

Rabatka cebulowa ma coraz więcej kolorów..

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolory na początek kwietnia:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam:))
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

RENIU :wit Ale śliczne bratki ;:333 Wiosenka idzie wartkim krokirm :D :D :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie coś marnie kwitną w tym roku narcyze :? Nie wiem dlaczego, ale jest bardzo mało kwiatów - najczęściej pojedyncze. Czy wykopujesz cebule po kwitnieniu?

-- Cz 03 kwi 2014 21:21 --

Obrazek

co to za niebieskie kwiatuszki?
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo..witaj..nie nie wykopuję i one to już można powiedzieć że staruszki są....rozsadzane z matki którą odziedziczyłam po tacie..a posadziłam je jakieś 15 lat temu...mam też inne nowo nasadzone ale one dopiero zaczynają kwitnienie..a te niebieskie to śnieżnik ;:108
moja nowa sasanka..mam nadzieję że zagości na dłużej.. :wink:

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Reniu,morze kwiatów u Ciebie ,sasanka jak przekwitnie i tylko co dojrzeją nasionka ,to zaraz wysiej ,i ona bardzo szybko wschodzi,jej nasiona są żywotne tylko na moment po zawiązaniu i dojrzeniu,potem już nie chcą kiełkować,jak dotkniesz ten puszek z nasionami i on zostanie Ci w ręce to od razu siej i będziesz miała dużo pięknych sasanek,pozdrawiam :wit ;:196 ;:3 co prawda z nasion nie musi powtórzyć cech ,ale mogą wyjść ładne kolory
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec,,dziękuję Martuś. ;:196 .nie wiedziałam że tak to z nimi jest...nigdy mi się nie rozsiały):
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu,one się same nie zasieją ,bo wiatr ich porwie a w trawie nie poradzą sobie bo są za delikatne,dlatego jak zrobią te puszki z nasionkami to codziennie sprawdzaj ,palcami ,czy dojrzały ,tylko nie wyrywaj ,one muszą praktycznie same się oderwać,bo jak dojrzeją, to jak delikatnie złapiesz paluszkami to w pewnym momencie zostaną Ci w ręce,po prostu musisz zdążyć przed wiatrem,dlatego trzeba codziennie sprawdzać ,czy już dojrzały,bo to jest moment i pewnego dnia podejdziesz i puszków nie ma ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec..Twoje rady są bezcenne.. ;:196 dzięki... ;:333
Dzisiaj piękna pogoda..więc ciąg dalszy w ogrodzie..:))
Ja już kawę w ogrodzie wypiłam..a Wy???teraz czas na tą część ogrodu...posprzątać..

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:3

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

RENIU.....ale śliczne okna na ogród.....ładne ujęcie tych zdjęć......
a ja jeszcze o sasankach....też zastosuję się do wskazówek Marty....ale ja niejednokrotnie już próbowałam wysiewać i nigdy mi nie wychodziło......obecnie wzeszły mi nasionka wysiane w domu i słabo ale gmerają się do góry........może będzie z nich sasanka....

piszesz, że u Ciebie pogoda do ogrodu.....u mnie zimno a też mam w planie ogród...... :wit
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna..Krysiu...ja też czasem próbowałam ale nic z tego..a może wiosną wyplewiłam .. ;:223
Dzisiaj fajnie podlało nocą ... z rana też więc roślinki się cieszą...i ja również..bo deszczu już było potrzeba ;:333
Wczoraj pierwszy raz skosiłam wreszcie trawę..i coraz ładnej się robi na ogrodzie.. ;:108... fakt był zimny wiatr..ale trochę dało się popracować..przycięłam bukszpany..wyplewiłam w piwoniach..rozsadziłam tujałkę ..parę iglaków też ostrzygłam.. ;:7 ale już zmęczenie materiału dawało o sobie znać..ręce bolą.. :( Jednak cieszą efekty pracy.. ;:108
Zakwitają pierwsze tulipany i magnolia wreszcie pokazuje swoje piękne kwiaty..czekałam na nią 4 lata..aby dała taki koncert dla oczu ;:215 Już wygląda ślicznie a jak całkiem zakwitnie to dla mnie wielka radość będzie..
:heja
Obrazek Obrazek

Teraz czekam na niego..w tamtym roku nie kwitł bo zmroziło go.. ;:145 ale teraz ma szansę.. ;:7

Obrazek

Wspaniałej niedzieli życzę... ;:3
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Migdałek lada chwila zakwitnie,oj właśnie aby tylko go nie zmroziło :| ostatnio u Mnie było -6st ale widzę ze migdałek trzyma się dobrze... ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”