Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Izuś bo się zaczerwieniłam :oops:
Moje linki
KATARZYNA
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Dziewczyny
biorę łopatkę,szynkę lub karkówkę np 2 kg.Kroję na kawałki i pekluję przez 2 - 3 dni w peklosoli.Następnie mielę na grubej siatce ,dodaję czosnek zgnieciony,pieprz,sól do smaku(ja kupuję gotowe przyprawy w sklepie gdzie sprzedają dodatki do wędlin).Dokładnie mięso wyrabiam aż robi sie kleiste.Następnie dodaję pokrojone pieczarki(wcześniej je gotuję nie smażę),pokrojony w kostkę żółty ser i pokrojoną w kostkę paprykę.Ponownie mieszam .Osłonkę grubą taką jak na salcesony tnę na odpowiednie kawałki ,takie żeby zmieściły mi się bez problemu do garnuszka.Zawiązuję z jednej strony i napycham w nie ciasno mięso ,tak aby nie było w środku powietrza.Można napchnąć maszynką do mielenia mięsa,ale bez nożyków i siatki tylko zakłada się lejek do kiełbas na maszynkę.(wszystkie elektryczne mają w swoim zestawie taki lejek)Po napchnięciu mocno zawiązuję drugi koniec i już można parzyć w wodzie o tempo. 80 C.Ja parzę przez około 1 godzinę.Wyjmuję po godzinie i studzę .jak ostygnie należy włożyc do lodówki żeby zrobiła się ścisła. Na kanapki nadaje się już na drugi dzień ,chyba że ktoś nie wytrzyma i spróbuje wcześniej :lol: Ta wędlina -mielonka może leżeć długo w lodówce i nic się z nią nie dzieje-nie robi się obślizła ani nie zielenieje.
Peklosól i osłonki można dostać w sklepie z dodatkami do wędlin. Wcześniej nie peklowane mięso też nadaje się na taką mielonkę ale krócej poleży w lodówce.Do takiej mielonki nadaje się też mięso z kurczaka lub indyka.Postępuję się z nim identycznie jak z wieprzowym.
Można też napchnąć takie mięso w osłonki do kiełbasy krakowskiej lub szynkowej(są to brązowe osłonki) i wtedy można przd sparzeniem obwędzić taką kiełbaskę przez około 2-3 godziny i później sparzyć.
W sklepie takich pysznych nie sprzedają.
W niedzielę lub w poniedziałek zamieszczę zdjęcia wędzonych ,bo w piątek mam zamiar zrobić taką wędlinę na święta.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Marzenko :D
Bardzo smacznie wygląda Twoja mieloneczka i noszę się z zamiarem jej wykonania.
Nie wiem tylko jaką osłonkę powinnam kupić.
Znalazłam takie coś http://f22.home.pl/Oslonka_tekstylna_25_kg-6.html
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Najlepsza jest osłonka białkowa lub poliamidowa.W białkowej można wędzić a w poliamidowej -nie.Więc musisz zwrócić uwagę przy kupowaniu osłonki do czego będziesz ją stosowała.Jak do mielonki tylko parzonej -to poliamidowa,jak przed sparzeniem chcesz ją obwędzić to musisz kupić białkową.Ja zawsze mam pod ręką i jedną i drugą i to o różnych grubościach :lol: Tej osłonki tekstylnej nigdy nie stosowałam,bo nie widziałam jej w sklepie :roll: .Ale w opisie jest, że stosuje się ją do wyrobów gotowanych ,więc chyba też się nadaje do parzonej mielonki.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Na forum wędliniarskim polecają też woreczki do pieczenia i mrożenia, takie co mają w opisie szeroki rozrzut temperatury od minusowej do set stopni na plusie. Podobno dobrze się sprawdzają w szynkowarach, tak profesjonalnych, jak i samoróbkach.

A ja się zastanawiam, czy można użyć do parzenia wędliny formy na budyń. Mam taką z aluminium (- http://www.przepisy.rzeszow.pl/sites/de ... babki2.jpg albo tu - http://www.sklep.holkap.pl/product/6322.html ), jest zamykana, ale dość cienka i nie ma sprężyn dociskowych, mam więc wątpliwość, czy się nadaje. Ale z drugiej strony budynie też gotuje się zanurzone do połowy czy do 3/4 w wodzie, a pokrywka jest dość szczelna, więc może i wędlinki można w tym zrobić? Próbował może kto?

Kilka dni temu zrobiłam swój pierwszy schab bez pieczenia. Boski!! Dodałam do zalewy kilka drobinek suszonego buraka i szczyptę kurkumy (dla koloru, bo schab z natury jest bladawy jak śmierć na chorągwi :D), szczyptę lubczyku i zamiast pieprzu czarnego dałam pieprz ziołowy i kolorowy, zielony, biały i czerwony, reszta przepisu bez zmian. Wyszło doskonale, Sz.M. pasuje, szkoda tylko, że zrobiłam taki kawał dobrego mięska, że przejeść go nie sposób. Następnym razem zrobię połowę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Nalewko !

Forma do babki jest OK.
Przy tego typu wyrobach występują dwa problemy.
1. Wyjecie finalnego produktu po ugotowaniu i wystudzeniu. Tu rozwiązanie jest proste. Wystarczy zanurzyć pojemnik na chwilkę we wrzątku, lub zastosować osłonkę.
2. Powstawanie w czasie parzenia galarety - rosołu i przemieszczanie się mięsa w pojemniku, w sytuacji kiedy jest ono nieuruchomione - dociśnięte sprężyną. Rozwiązanie to osłonka i dociśnięcie talerzykiem z obciążeniem.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Ja oszalałam na punkcie tego "mięsa bez pieczenia"

Jest rewelacyjne, wczoraj zrobiłam pierś z kury i kawałek boczku,
rewelacja na kanapkę.

Teraz właśnie podgotowuje schab ze śliwką ;:138

A oto moja szyneczka robiona w tamtym tygodniu nie wielka, bo ważyła 1,2 kg.

Obrazek

Podoba Wam się ;:88 No niestety nie poczęstuje, bo już zjedzona ;:92
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciesze się że mięsko zagościło w Twoim domu ;:138
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz dziękuje za taki super przepisik. :uszy

Bez prądu, z niewielką ilością gazu, a potrawa jak od mistrza kuchni ;:138 ;:137

Ja komponuje sobie różne smaki, poprosu wymyślając różne kompozycje przypraw,
są niepowtarzalne, jeszcze zależy do jakiego sosu idzie na obiad, to pod taki są przyprawy. :tan

Pozwoliłam sobie rozpowszchnić ten przepis po rodzinie i znajomych,
a niezbyt zdolne gospodynie domowe, są oczarowane jakie to łatwe ;:7

Wesołych pogodnych świąt !!!

____________________$$$
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$

Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.

życzę ;:162
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Szukałam innego przepisu na karkówkę, ale oczywiście mi umknął. Figo znalazł Twój i natychmiast wykorzystuję :)
A teraz właśnie wyłączyłam gaz po pierwszym gotowaniu, mam nadzieję, że nie przesadziłam z solą jak przy rybie po grecku :)
Pochwalę się jutro co mi wyszło :)
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko czekam na dobre wieści ;:196
Moje linki
KATARZYNA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

FIGUNIU powiedz mi bo nie mogę doczytać, czy na 1kg schabu dać połowę porcji soli ? :roll:
Czytam jeszcze o tych naczyniach do peklowania, że nie mogą być stalowe. Gary mam tylko stalowe, może zagotować w stalowym i przerzucić potem do kamionki :?: czy się nie szczypać....
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym zrobiła z połowy porcji > mam również garnki stalowe i wszystko w nich gotuje bez przekładania :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

A to moje mięsko, dodałam łyżeczkę słodkiej papryki dla koloru i trzy ziarna jałowca
Obrazek
Figo, dziękuję za ten przepis, karkóweczka jest pyszna.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

To i ja się pochwalę.Tym razem zrobione innym sposobem.
Natarte przyprawami mięso (pierś z indyka i kawałek polędwiczki wieprzowej) włożyłam do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiązałam dołączoną taśmą.Po dwóch dobach marynowania w lodówce całość włożyłam do garnka do gotowania na parze.
Gotowałam ok 40 minut.Polędwiczce pewnie wystarczyłoby 15,ale mięsa były razem.Pierś z indyka,która zwykle jest raczej sucha wyszła bardzo smaczna i miękka.Polędwiczki jeszcze nie próbowaliśmy.Oprócz tego w worku jest dużo płynu,który można wykorzystać do zrobienia sosu,jeżeli chcemy wykorzystać mięso na obiad.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”