Mięsko bez pieczenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Dziewczyny
biorę łopatkę,szynkę lub karkówkę np 2 kg.Kroję na kawałki i pekluję przez 2 - 3 dni w peklosoli.Następnie mielę na grubej siatce ,dodaję czosnek zgnieciony,pieprz,sól do smaku(ja kupuję gotowe przyprawy w sklepie gdzie sprzedają dodatki do wędlin).Dokładnie mięso wyrabiam aż robi sie kleiste.Następnie dodaję pokrojone pieczarki(wcześniej je gotuję nie smażę),pokrojony w kostkę żółty ser i pokrojoną w kostkę paprykę.Ponownie mieszam .Osłonkę grubą taką jak na salcesony tnę na odpowiednie kawałki ,takie żeby zmieściły mi się bez problemu do garnuszka.Zawiązuję z jednej strony i napycham w nie ciasno mięso ,tak aby nie było w środku powietrza.Można napchnąć maszynką do mielenia mięsa,ale bez nożyków i siatki tylko zakłada się lejek do kiełbas na maszynkę.(wszystkie elektryczne mają w swoim zestawie taki lejek)Po napchnięciu mocno zawiązuję drugi koniec i już można parzyć w wodzie o tempo. 80 C.Ja parzę przez około 1 godzinę.Wyjmuję po godzinie i studzę .jak ostygnie należy włożyc do lodówki żeby zrobiła się ścisła. Na kanapki nadaje się już na drugi dzień ,chyba że ktoś nie wytrzyma i spróbuje wcześniej
Ta wędlina -mielonka może leżeć długo w lodówce i nic się z nią nie dzieje-nie robi się obślizła ani nie zielenieje.
Peklosól i osłonki można dostać w sklepie z dodatkami do wędlin. Wcześniej nie peklowane mięso też nadaje się na taką mielonkę ale krócej poleży w lodówce.Do takiej mielonki nadaje się też mięso z kurczaka lub indyka.Postępuję się z nim identycznie jak z wieprzowym.
Można też napchnąć takie mięso w osłonki do kiełbasy krakowskiej lub szynkowej(są to brązowe osłonki) i wtedy można przd sparzeniem obwędzić taką kiełbaskę przez około 2-3 godziny i później sparzyć.
W sklepie takich pysznych nie sprzedają.
W niedzielę lub w poniedziałek zamieszczę zdjęcia wędzonych ,bo w piątek mam zamiar zrobić taką wędlinę na święta.
biorę łopatkę,szynkę lub karkówkę np 2 kg.Kroję na kawałki i pekluję przez 2 - 3 dni w peklosoli.Następnie mielę na grubej siatce ,dodaję czosnek zgnieciony,pieprz,sól do smaku(ja kupuję gotowe przyprawy w sklepie gdzie sprzedają dodatki do wędlin).Dokładnie mięso wyrabiam aż robi sie kleiste.Następnie dodaję pokrojone pieczarki(wcześniej je gotuję nie smażę),pokrojony w kostkę żółty ser i pokrojoną w kostkę paprykę.Ponownie mieszam .Osłonkę grubą taką jak na salcesony tnę na odpowiednie kawałki ,takie żeby zmieściły mi się bez problemu do garnuszka.Zawiązuję z jednej strony i napycham w nie ciasno mięso ,tak aby nie było w środku powietrza.Można napchnąć maszynką do mielenia mięsa,ale bez nożyków i siatki tylko zakłada się lejek do kiełbas na maszynkę.(wszystkie elektryczne mają w swoim zestawie taki lejek)Po napchnięciu mocno zawiązuję drugi koniec i już można parzyć w wodzie o tempo. 80 C.Ja parzę przez około 1 godzinę.Wyjmuję po godzinie i studzę .jak ostygnie należy włożyc do lodówki żeby zrobiła się ścisła. Na kanapki nadaje się już na drugi dzień ,chyba że ktoś nie wytrzyma i spróbuje wcześniej

Peklosól i osłonki można dostać w sklepie z dodatkami do wędlin. Wcześniej nie peklowane mięso też nadaje się na taką mielonkę ale krócej poleży w lodówce.Do takiej mielonki nadaje się też mięso z kurczaka lub indyka.Postępuję się z nim identycznie jak z wieprzowym.
Można też napchnąć takie mięso w osłonki do kiełbasy krakowskiej lub szynkowej(są to brązowe osłonki) i wtedy można przd sparzeniem obwędzić taką kiełbaskę przez około 2-3 godziny i później sparzyć.
W sklepie takich pysznych nie sprzedają.
W niedzielę lub w poniedziałek zamieszczę zdjęcia wędzonych ,bo w piątek mam zamiar zrobić taką wędlinę na święta.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Marzenko
Bardzo smacznie wygląda Twoja mieloneczka i noszę się z zamiarem jej wykonania.
Nie wiem tylko jaką osłonkę powinnam kupić.
Znalazłam takie coś http://f22.home.pl/Oslonka_tekstylna_25_kg-6.html

Bardzo smacznie wygląda Twoja mieloneczka i noszę się z zamiarem jej wykonania.
Nie wiem tylko jaką osłonkę powinnam kupić.
Znalazłam takie coś http://f22.home.pl/Oslonka_tekstylna_25_kg-6.html
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Najlepsza jest osłonka białkowa lub poliamidowa.W białkowej można wędzić a w poliamidowej -nie.Więc musisz zwrócić uwagę przy kupowaniu osłonki do czego będziesz ją stosowała.Jak do mielonki tylko parzonej -to poliamidowa,jak przed sparzeniem chcesz ją obwędzić to musisz kupić białkową.Ja zawsze mam pod ręką i jedną i drugą i to o różnych grubościach
Tej osłonki tekstylnej nigdy nie stosowałam,bo nie widziałam jej w sklepie
.Ale w opisie jest, że stosuje się ją do wyrobów gotowanych ,więc chyba też się nadaje do parzonej mielonki.

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Na forum wędliniarskim polecają też woreczki do pieczenia i mrożenia, takie co mają w opisie szeroki rozrzut temperatury od minusowej do set stopni na plusie. Podobno dobrze się sprawdzają w szynkowarach, tak profesjonalnych, jak i samoróbkach.
A ja się zastanawiam, czy można użyć do parzenia wędliny formy na budyń. Mam taką z aluminium (- http://www.przepisy.rzeszow.pl/sites/de ... babki2.jpg albo tu - http://www.sklep.holkap.pl/product/6322.html ), jest zamykana, ale dość cienka i nie ma sprężyn dociskowych, mam więc wątpliwość, czy się nadaje. Ale z drugiej strony budynie też gotuje się zanurzone do połowy czy do 3/4 w wodzie, a pokrywka jest dość szczelna, więc może i wędlinki można w tym zrobić? Próbował może kto?
Kilka dni temu zrobiłam swój pierwszy schab bez pieczenia. Boski!! Dodałam do zalewy kilka drobinek suszonego buraka i szczyptę kurkumy (dla koloru, bo schab z natury jest bladawy jak śmierć na chorągwi
), szczyptę lubczyku i zamiast pieprzu czarnego dałam pieprz ziołowy i kolorowy, zielony, biały i czerwony, reszta przepisu bez zmian. Wyszło doskonale, Sz.M. pasuje, szkoda tylko, że zrobiłam taki kawał dobrego mięska, że przejeść go nie sposób. Następnym razem zrobię połowę 
A ja się zastanawiam, czy można użyć do parzenia wędliny formy na budyń. Mam taką z aluminium (- http://www.przepisy.rzeszow.pl/sites/de ... babki2.jpg albo tu - http://www.sklep.holkap.pl/product/6322.html ), jest zamykana, ale dość cienka i nie ma sprężyn dociskowych, mam więc wątpliwość, czy się nadaje. Ale z drugiej strony budynie też gotuje się zanurzone do połowy czy do 3/4 w wodzie, a pokrywka jest dość szczelna, więc może i wędlinki można w tym zrobić? Próbował może kto?
Kilka dni temu zrobiłam swój pierwszy schab bez pieczenia. Boski!! Dodałam do zalewy kilka drobinek suszonego buraka i szczyptę kurkumy (dla koloru, bo schab z natury jest bladawy jak śmierć na chorągwi

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Nalewko !
Forma do babki jest OK.
Przy tego typu wyrobach występują dwa problemy.
1. Wyjecie finalnego produktu po ugotowaniu i wystudzeniu. Tu rozwiązanie jest proste. Wystarczy zanurzyć pojemnik na chwilkę we wrzątku, lub zastosować osłonkę.
2. Powstawanie w czasie parzenia galarety - rosołu i przemieszczanie się mięsa w pojemniku, w sytuacji kiedy jest ono nieuruchomione - dociśnięte sprężyną. Rozwiązanie to osłonka i dociśnięcie talerzykiem z obciążeniem.
Pozdrawiam.
Forma do babki jest OK.
Przy tego typu wyrobach występują dwa problemy.
1. Wyjecie finalnego produktu po ugotowaniu i wystudzeniu. Tu rozwiązanie jest proste. Wystarczy zanurzyć pojemnik na chwilkę we wrzątku, lub zastosować osłonkę.
2. Powstawanie w czasie parzenia galarety - rosołu i przemieszczanie się mięsa w pojemniku, w sytuacji kiedy jest ono nieuruchomione - dociśnięte sprężyną. Rozwiązanie to osłonka i dociśnięcie talerzykiem z obciążeniem.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Ja oszalałam na punkcie tego "mięsa bez pieczenia"
Jest rewelacyjne, wczoraj zrobiłam pierś z kury i kawałek boczku,
rewelacja na kanapkę.
Teraz właśnie podgotowuje schab ze śliwką
A oto moja szyneczka robiona w tamtym tygodniu nie wielka, bo ważyła 1,2 kg.

Podoba Wam się
No niestety nie poczęstuje, bo już zjedzona 
Jest rewelacyjne, wczoraj zrobiłam pierś z kury i kawałek boczku,
rewelacja na kanapkę.
Teraz właśnie podgotowuje schab ze śliwką

A oto moja szyneczka robiona w tamtym tygodniu nie wielka, bo ważyła 1,2 kg.

Podoba Wam się

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Jeszcze raz dziękuje za taki super przepisik.
Bez prądu, z niewielką ilością gazu, a potrawa jak od mistrza kuchni
Ja komponuje sobie różne smaki, poprosu wymyślając różne kompozycje przypraw,
są niepowtarzalne, jeszcze zależy do jakiego sosu idzie na obiad, to pod taki są przyprawy.
Pozwoliłam sobie rozpowszchnić ten przepis po rodzinie i znajomych,
a niezbyt zdolne gospodynie domowe, są oczarowane jakie to łatwe
Wesołych pogodnych świąt !!!
____________________$$$
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$
Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.
życzę

Bez prądu, z niewielką ilością gazu, a potrawa jak od mistrza kuchni

Ja komponuje sobie różne smaki, poprosu wymyślając różne kompozycje przypraw,
są niepowtarzalne, jeszcze zależy do jakiego sosu idzie na obiad, to pod taki są przyprawy.

Pozwoliłam sobie rozpowszchnić ten przepis po rodzinie i znajomych,
a niezbyt zdolne gospodynie domowe, są oczarowane jakie to łatwe

Wesołych pogodnych świąt !!!
____________________$$$
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$
Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.
życzę

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Szukałam innego przepisu na karkówkę, ale oczywiście mi umknął. Figo znalazł Twój i natychmiast wykorzystuję 
A teraz właśnie wyłączyłam gaz po pierwszym gotowaniu, mam nadzieję, że nie przesadziłam z solą jak przy rybie po grecku
Pochwalę się jutro co mi wyszło

A teraz właśnie wyłączyłam gaz po pierwszym gotowaniu, mam nadzieję, że nie przesadziłam z solą jak przy rybie po grecku

Pochwalę się jutro co mi wyszło

FIGUNIU powiedz mi bo nie mogę doczytać, czy na 1kg schabu dać połowę porcji soli ?
Czytam jeszcze o tych naczyniach do peklowania, że nie mogą być stalowe. Gary mam tylko stalowe, może zagotować w stalowym i przerzucić potem do kamionki
czy się nie szczypać....

Czytam jeszcze o tych naczyniach do peklowania, że nie mogą być stalowe. Gary mam tylko stalowe, może zagotować w stalowym i przerzucić potem do kamionki

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja bym zrobiła z połowy porcji > mam również garnki stalowe i wszystko w nich gotuje bez przekładania :P
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
To i ja się pochwalę.Tym razem zrobione innym sposobem.
Natarte przyprawami mięso (pierś z indyka i kawałek polędwiczki wieprzowej) włożyłam do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiązałam dołączoną taśmą.Po dwóch dobach marynowania w lodówce całość włożyłam do garnka do gotowania na parze.
Gotowałam ok 40 minut.Polędwiczce pewnie wystarczyłoby 15,ale mięsa były razem.Pierś z indyka,która zwykle jest raczej sucha wyszła bardzo smaczna i miękka.Polędwiczki jeszcze nie próbowaliśmy.Oprócz tego w worku jest dużo płynu,który można wykorzystać do zrobienia sosu,jeżeli chcemy wykorzystać mięso na obiad.

Natarte przyprawami mięso (pierś z indyka i kawałek polędwiczki wieprzowej) włożyłam do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiązałam dołączoną taśmą.Po dwóch dobach marynowania w lodówce całość włożyłam do garnka do gotowania na parze.
Gotowałam ok 40 minut.Polędwiczce pewnie wystarczyłoby 15,ale mięsa były razem.Pierś z indyka,która zwykle jest raczej sucha wyszła bardzo smaczna i miękka.Polędwiczki jeszcze nie próbowaliśmy.Oprócz tego w worku jest dużo płynu,który można wykorzystać do zrobienia sosu,jeżeli chcemy wykorzystać mięso na obiad.