ewciaks pisze:hmmmm...to teraz kompletnie nie wiem co ja mam....
Heh, chyba jednak kordylinę
Przemo zauważył, że choć zarówno dracena, jak i kordylina mają pieniek, to jednak u draceny jest on właściwie prawie zawsze bardzo dobrze widoczny, natomiast u kordyliny jest króciutki i po prostu go nie widać - jeśli już można go dostrzec, to na ogół u bardzo starych lub po prostu chorych okazów. A u Ciebie, Ewciu? Widać go czy nie?
Podobno można je rozróżnić po kolorze korzeni, jedno z nich ma pomarańczowe, ale nie wiem które
Bona Już wysłane...
Zrobiłam napad na Lidla (5,99 zł) ...Przemo zawsze podobły mi się palemki...jedna Dzięki Tobie ma się dobrze...wręcz śmiem twierdzić bardzo dobrze....zakupiłam chamaedora elegans... muszę jeszcze kupić doniczkę i ziemię....czaję się też na palemkę Washingtonia, ale myślę realnie.... nie mam gdzie jej postawić
a jest taka piękna
[quote="ewciaks"]Bona Już wysłane...
Zrobiłam napad na Lidla (5,99 zł) ...Przemo zawsze podobły mi się palemki...jedna Dzięki Tobie ma się dobrze...wręcz śmiem twierdzić bardzo dobrze....zakupiłam chamaedora elegans...
a już myślałam ze trafiłam z nazwą..... jeszcze długoooooo...muszę się uczyć...dzięki Przemo za poprawna nazwę....teraz chyba bardziej się przyłożyłam i doszłam to takiego wniosku(popraw jak źle); Areca jest ogólnie wizualnie większa a chamaedorea drobniejsza i ma rozcapierzone liście....hmmmm ....
a co powiesz na Nannorrhops ritchiana "Blue form" (Silver form) urzekła mnie... niestety tylko foty w necie widziałam
ewciaks pisze: a już myślałam ze trafiłam z nazwą..... jeszcze długoooooo...muszę się uczyć...dzięki Przemo za poprawna nazwę....teraz chyba bardziej się przyłożyłam i doszłam to takiego wniosku(popraw jak źle); Areca jest ogólnie wizualnie większa a chamaedorea drobniejsza i ma rozcapierzone liście....hmmmm ....
Zgadza się areca jest większa ale liście jak to nazwałaś rozcapierzone mają obydwie
a co powiesz na Nannorrhops ritchiana "Blue form" (Silver form) urzekła mnie... niestety tylko foty w necie widziałam
Jest śliczna ale szybkawo przyrasta i możesz mieć z nią problem za kilka lat jej w domu nie zmieścisz poza tym lubi bardzo dużą wilgotność powietrza ok 80% kolejny problem jeśli nie umiesz tego stworzyć(tzn. takiej wilgotności)
Aniu Cz trzykrotka od Ciebie ma ogromniaste listki dla porównania mój kciuk
i nowe nabytki coś stapeliopodobne...ale niestety nie umiałam w necie znaleźć dokładnie co to ...kwiatek już przekwitły
i cosik jeszcze jak dobrze zidentyfikowałam to jest Euphorbia milli
Przemo...ten kubeczek to tylko osłonka...normalnie w doniczce...jak wróce do domku strzele fotke
i jeszcze jedno pytanko do Ciebie....Areca...czy mam ją rozsadzać czy mogę wsadzić wszystko do jednej doniczki??? co prawda bujam się z zakupem, nigdzie nie mogę dostać..najmniejsze średnica 23 cm...dzisiaj robię napad na ostatni możliwy sklep ogrodniczy...jak nie będzie to ......