Gosia, z nasionami zawsze warto spróbować
Majka, rutewka kwitnie boleśnie krótko, raptem miesiąc

Wysokość nie tak straszna, ok. metra.
Lineta, amsonia to bylina, która dość wcześnie rozpoczyna wegetację, kwitnie w maju małymi, niebieskimi kwiatami. Rozrasta się powoli w coraz szerszą kępę. Po przekwitnięciu sztywno stoi, nie pokłada się i stanowi tło dla róż
Gosia, jestem pewna, że Zbyszek dobrze Ci doradzi

A do jego ogrodu warto zaglądać, żeby ucieszyć oczy.
Monika, u mnie rośnie pod Therese Bugnet

Dość wysoko rośnie (ten na moim zdjęciu chyba 40 cm albo i nieco więcej miał), ale pod różą niech sobie bryka. Okropnie mocno się rozsiewa,będziesz miała całe zarośla. Mnie się wydaje, że wszędzie będzie pasował, bo kwiatki ma małe, a ozdobne liście przez cały sezon.
Jola, mogłaś widzieć raczej liliową
Bożena, już u Ciebie napisałam, które róże mogłyby doskonale dać sobie radę także u Ciebie

Szczególnie polecam Therese Bugnet, która tworzy wielki krzak i silnie pachnie, a robale jej nie lubią. Idealna do wiejskiego ogrodu, który rządzi się moją ulubioną zasadą "dużo wszystkiego"
Maryniu, w przypadku rutewek to na pewno nie gleba. Raczej Ci się coś wysiało albo przyniosło z innego ogrodu. Gatunek jest koloru fioletowego.
Inko, zapraszam
Ela, zapowiada się na to, że jednak wywieje

Tylko -13, ale wiatr wzmaga odczucie zimna.
Ania, rutewek jest całe mnóstwo, może któraś wpadnie Ci w oko
Majka, kwitnie dość wcześnie, a przez delikatność kwiatostanów świetnie pasuje do rabat.
Monika, jeszcze nie ma co dzielić

Liczę na to, że wiosną znajdę jakieś siewki.
Therese Bugnet.