brakuje mi jej wypowiedzi i cierpliwości do każdego pytającego,
niepotrzebnie powstał klon tamtego ciekawego wątku, dziękuję Darku że go odnalazłeś,

znalazłam sporo przydatnych informacji, odkażenie nasion pomidora, to podstawa uprawy.
winterek pisze:..cytat Ani : "nie zbieramy nasion z pomidorów porażonych przez choroby wirusowe i bakteryjne".
Tej zasady należy się bezwzględnie trzymać.
Nie pamiętam dokładnie, ale niektóre z tych chorób, przenoszone są przez nasiona i nie pomoże tu żadne ich odkażnie. Dlatego nasion takich nie zbieramy.
Nasiona z owoców porażonych przez choroby grzybowe, w ostateczności można zebrać, ale przed wysiewem, należy je bezwzględnie odkazić.
Tu jest link do tej wypowiedzi : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1717304
Odkażanie nasion ja przeprowadzam w roztworze nadmanganianu potasu.
Proponuję, aby robili to wszyscy przed wysiewem nasion pomidora, szczególnie nasion z akcji.
To powinno być podstawową sprawą przed wysiewem, każdego roku i nie powinno tu się robić żadnych wyjątków...
kozula pisze:Proponuję, aby robili to wszyscy przed wysiewem nasion pomidora, szczególnie nasion z akcji.
Zaprawianie nasion:
dynia, ogórek, cebula, kapusta, koper, marchew, pomidor, sałata, rzodkiewka,
pietruszka, groch, fasola, burak, szpinak.
- Choroby zgorzelowe, kompleks grzybów i bakterii (Pythium spp, Phytophthora spp,
Fusarium spp, Alternaria spp, Botrytis spp, Pseudomonas spp, Xanthomonas spp)
wywołujących zgorzel przed i powschodową na różnych gatunkach warzyw.
Nasiona moczyć w cieczy użytkowej o stężeniu 0,5% przez około 2 minuty.
Środek zalecany głównie w uprawach integrowanych i ekologicznych