Świerki muszę też z innych powodów podciąć ( może starczy metr) zaczynają sąsiadom przeszkadzać - zabierają słońce - muszę to uszanować , 2 lata temu ściełam czub choinki ( jakieś 0,5 metra) w środku ogrodu - przez 2 lata wygladała owszem śmiesznie jak CHOINKA BEZ CZUBKA ale potem jedna z gałązek stała sie ( przewodnikiem - tak to się chyba nazywa ) i teraz znów mam choinkęrobertP2 pisze:Świerki najczęsciej wywraca jak jest za mokro. Wtedy gleba jest rozlużniona i się przechyla wtedy łatwiej go ,, wyrwać '' z ziemi jak wieje silny wiatr. Ale tam są takie przypadki tylko wiadoma sprawa, że nie nie ma co się obawiaćtakże zostaw je w spokoju nie przycinaj.
Chcąc je przycinać trzeba by było je skorygować w piramidkę /\ a jak obchlastasz duży czub to marnie to będzie wyglądać już do końca.

szukam w necie i już głupia jestem jedni piszą : zima , inni jesień inni jeszcze wczesna wiosna , a w ogóle muszę jeszcze to zgrać z podcięciem ( radykalnym bo aż z 10 metrów 2 modrzewi ) oraz 4 brzozy ( w tym jedna z nich też ok 10 metrów ) i 1 dąb - o tych ostatnich pisza drzewa płaczace i ścina sie je ponoć wczesna wiosną - poradzcie proszę , co wiecie w tym temacie , jakie są Wasze doswiadczenia
Zgrać muszę bo koszt wysiegnika bedzie raz , kurcze zakochałam się w tych wysokich drzewach a tu teraz musze je podcinać i mam
problem , los czasem plata figle
pozdrawiam wszystkich z pię
knego jesiennego ale słonecznego Poznania