Kolory usychania iglaków cz.2

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jukilop
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2013, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolory usychania iglaków cz.2

Post »

robertP2 pisze:Świerki najczęsciej wywraca jak jest za mokro. Wtedy gleba jest rozlużniona i się przechyla wtedy łatwiej go ,, wyrwać '' z ziemi jak wieje silny wiatr. Ale tam są takie przypadki tylko wiadoma sprawa, że nie nie ma co się obawiać :D także zostaw je w spokoju nie przycinaj.

Chcąc je przycinać trzeba by było je skorygować w piramidkę /\ a jak obchlastasz duży czub to marnie to będzie wyglądać już do końca.
Świerki muszę też z innych powodów podciąć ( może starczy metr) zaczynają sąsiadom przeszkadzać - zabierają słońce - muszę to uszanować , 2 lata temu ściełam czub choinki ( jakieś 0,5 metra) w środku ogrodu - przez 2 lata wygladała owszem śmiesznie jak CHOINKA BEZ CZUBKA ale potem jedna z gałązek stała sie ( przewodnikiem - tak to się chyba nazywa ) i teraz znów mam choinkę :):):)

szukam w necie i już głupia jestem jedni piszą : zima , inni jesień inni jeszcze wczesna wiosna , a w ogóle muszę jeszcze to zgrać z podcięciem ( radykalnym bo aż z 10 metrów 2 modrzewi ) oraz 4 brzozy ( w tym jedna z nich też ok 10 metrów ) i 1 dąb - o tych ostatnich pisza drzewa płaczace i ścina sie je ponoć wczesna wiosną - poradzcie proszę , co wiecie w tym temacie , jakie są Wasze doswiadczenia

Zgrać muszę bo koszt wysiegnika bedzie raz , kurcze zakochałam się w tych wysokich drzewach a tu teraz musze je podcinać i mam
problem , los czasem plata figle

pozdrawiam wszystkich z pię
knego jesiennego ale słonecznego Poznania
JUKILOP
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam podobny problem z ok.15 letnim świerkiem serbskim obok domu.Mam gliniasty grunt, więc płytko się korzeni, a silnie wiejące wiatry spowodowały, że przechylił się na dom, gałęzie dotykają dachu, częściowo na nim leżą.Zimą jeszcze gorzej gdy jest śnieg i zadymka, bo robi się ciężki.Bardzo mi go szkoda, bo jest piękny i zdrowy.Może podciąć nieco gałęzi od dołu, zrobić niski pień i ściąć czubek, jak się ukształtuje wtedy korona? Przyznam, że nie jestem zwolenniczką obcinania czubów świerkom.Czy nie ma innego wyjścia i pozostaje mi tylko udać się do urzędu gminy w celu wycięcia :roll:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Iglak sztucznie będzie wyglądał, ale jeszcze zaleje ranę , gorzej brzoza fontanna soków z czasem zasklepi albo padnie. Ogólnie rzecz biorąc jakby nie patrzył to okaleczenie drzew i poważne następstwa nie tylko wizualne ale i zdrowotne.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &view=next
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam problem z iglakami posadzone jesienią 2014.

Świerki serbskie od strony południowej brązowieją
Obrazek

Tutaj inne objawy na Serbach posadzonych od strony wschodniej
Obrazek
Obrazek

No i Cyprysiki Lawsona, również od strony południowej brązowe przebarwienia
Obrazek
Druga strona drzewka zielona
Obrazek

Jodła Arizońska - żółknące końcówki igieł (jodła sadzona z gołym korzeniem jesienią 2014).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc w diagnozie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A świerki i cyprysiki są z doniczek?
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Świerki z doniczek a Cyprysiki kupione z gołym korzeniem z ziemią ale wcześniej chyba siedziały w doniczkach. Podaję jeszcze zdjęcia gałązek Cyprysików.

Obrazek
Obrazek Obrazek

No i tył i przód gałązki

Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem nic złego się nie dzieje, świerkom daj czas i podlewaj wiosną i latem.Po prostu nieukorzenione jeszcze rośliny latem wypędzone, a potem wystawione na działanie wiatru i słońca, dlatego od tej newralgicznej strony brązowieją, bo korzenie nie pracują jeszcze dostatecznie i nie są w stanie odpowiednio nawodnić zielonej, stale transpirujących części.
Cyprysiki z natury swojej są dość wrażliwe, powinno się im oszczędzać miejsc wietrznych i odsłoniętych, ale jak się ukorzenia dają radę.I mnie rośnie taki w miejscu bardzo wietrznym, ma 25 lat, ale to jakaś stara krajowa odmiana. Teraz są jakieś inne, chyba sprowadzane i wypędzone nawozami widuję często w sprzedaży.
renia7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lip 2010, o 13:22

Post »

Witam
Proszę o pomoc ws. chorych drzewek.
Czy da się je uratować? A jeśli tak - to czym ?
Na razie pryskałam je siarczanem magnezu. Tylko nie wiem czy to grzyb czy robale.

To (chyba :oops: ) świerk- sadzony 2 lata temu. Gleba ciężka gliniasta.
Obrazek

Obrazek

I obok drugie drzewko - moje ulubione- też chore. Tyle że objawy raczej grzybowe.
:roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i całe drzewko
Obrazek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Będzie ciężko
zrostek jodłowy to nie problem Mospilan sobie poradzi
ale ten ochojnik korowo-jodłowy podlewanie ,Kohinor 0,15% i oprysk Mospilan
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
renia7
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Panie Januszu, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Czyli o ile dobrze zrozumiałam na jodle te białe plamki to ochojnik korowo-jodłowy. A te czarne kropki na igłach to też od niego ?
Czy są zagrożone inne drzewka ?
No to ruszam do walki z tym robalem.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

renia7 pisze:Panie Januszu, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
. A te czarne kropki na igłach to też od niego ?
Niedokładnie przeczytana odpowiedź
diagnostyka na facebooku
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
michno45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2012, o 09:01

Post »

Wiele lat temu zlikwidowałem ogródek warzywny i w jego miejsce założyłem ogród z iglakami i krzewami wieloletnimi.Wszystkie iglaki były systematycznie zasilane,podlewane i podsypywane preparatami przeciw zżółknieniu igieł jednak od 3-4 lat zaczynają usychać i trzeba było je wyciąć,oczywiście nie wszystkie.Ostatnio wyczytałem, ze grzyb opieńka mioduszka właśnie atakuje wszelkie rodzaje drzew które z czasem usychają i nie ma na tego grzyba środków do zwalczania a właśnie przed kilkoma laty taka opieńka pojawiła się u mnie w ogrodzie, na początku wokół pnia ściętej brzozy, a teraz pomiędzy iglakami. Rozmawiałem z ogrodnikami i pracownikami sklepów ogrodniczych i opinia jest jednoznaczna, nie ma ratunku chyba, żeby zebrać grubą warstwę ziemi tam gdzie rosną opienki i nawieźć nowej, myślę jednak ze posiadacze ogrodów mają jakieś swoje sposoby. Dzisiaj stwierdziłem będąc na działce zżółknienie igieł świerka i kolejnego jałowca, ;:oj
renia7
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeszcze jednych drzewek nie wyleczyłam a tu moje wszystkie srebrne świerki z drugiej strony działki też zachorowały.
Schną im igły od pnia i widać biały nalot na gałązkach od spodu i na pniu. Czy Mospilan da radę ?
nr 1
Obrazek
nr 2
Obrazek
nr 3
Obrazek
nr 4
Obrazek

A oto moja chora sosna/limba. Da się ją uratować ?

Obrazek
Kasia i Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2015, o 08:14

Post »

Witam! Mam problem z moimi iglakami i byłbym wdzięczny za wszelką pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny i rozwiązaniu problemu. Mam fotki drzewek, starałem się zrobić jak najostrzejsze ale nie do końca się udało:). Ale po kolei:
1. Świerk srebrny
Na jednej gałązce zaczęły usychać igły. Wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Świerk Conica
Ogólnie nie wygląda źle ale od strony południowej igły są jakby przysuszone a od drugiej strony są żywo-zielone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. Jałowiec
Od poprzedniego sezonu źle sie z nim dzieje. Jest przyżółknięty i przysuszony. Wcześniej było z nim ok. Zrobiłem też kilka fotek z bliska przysuszonych igieł i widać na nich taki biały nalot. Czyżby jakiś grzyb??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

1. Rhizosphaera kalkhoffi ale to efekt ubiegłoroczny zwalczanie Topsin i Sarfun ale zakażenie w temperaturach pow 25C i długim zwilżeniu
2. Efekt po ubiegłorocznym ataku zrostka świerkowego
3. Zaśnieżek jałowcowy zwalczanie zaraz po wylęgach
W ramach Internetowego Pogotowia Ogrodniczego prowadzę sygnalizację
diagnostyka na facebooku
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”