Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Unikam odpowiedzi na kłopotliwe pytanie, albowiem ogród nie jest mój. Musiałabym pytać o zgodę właścicieli sztuk 5.
Wpadłam w złe towarzystwo, kupiłam RÓŻĘ :shock: i posadzęw ogrodzie bez róż (stareńki Mr Lincoln i konfiturowa nie liczą się, bo rosną bez mojego udziału)
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zobacz sobie tutaj. Przepiękna strefa ;:oj W tych warunkach możliwe jest, że róża sięgnie wysoko. Będziesz miała żywopłot jak z baśni o śpiącej królewnie ;:oj
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pat, ja potwierdzam jakość sadzonek z R. - w tym roku wyjątkowo dorodne!
Variegata di Bologna od jakiegoś czasu stanowi przedmiot moich westchnień i chyba ja kupię jesienią...musze tylko jeszcze wymyślić dla niej miejsce...oczyma wyobraźni widzę ją na tle zieleni iglaków, z podnóżkiem kilku niskich, białych różyczek... ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Patuska fajne rózyczki , z wymienionych posadziłam wczoraj Rhapsody in Blue ....oj będę wyczekiwała na tą rózyczkę ;:65 Potwierdzam obsługa w Rosa...i Flo...jest na super poziomie , zobaczymy teraz jak beda rozły sadzonki od nich ,mam nadzieje ze tak jak wygladaja ;:215
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Pat, cos tu widze, że choroby Cie dopadły! Zdrowiej, ogród nie zając, nie ucieknie :wink: Ja jestem zachwycona, że śnieg tak szybko sie topi u mnie, juz mało zostało, myślałam, że to dłużej potrwa.
Zazdroszczę Ci tych róż :wink: bo u mnie niewiele róż przeżywa zimy, mimo zabezpieczania. Najlepsze są pnące, które kwitną na wysokości 60-70 cm, bo wyżej zawsze wymarzają, chocby nie wiem co robić :lol: Ty jestes niżej, więc u Ciebie powinny żyć.
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ohoho, to ta moja Bolonia ma szansę wyrosnąć na poważnego krzaczora...teraz mam zatem jeszcze większy dylemat, czy nie wsadzić jej przed dom na drzewiastego cyprysika, żeby moje oczy cieszyła, a sąsiedzi zazdrościli :) No nic, dylemat rozwiążę proaktywnie (jak piszą mądrzy specjaliści od PR w moich tłumaczeniach), czyli wyjdę do ogrodu i może samo mnie natchnie ;:224 Też szczególnie czekam na kwitnienie tych fioletowych...ciekawe, czy kolory bedą tak nasycone jak na zdjęciach?

Co do róż z Flo... trochę się martwię, dostałam informację, że wczoraj zostały wysłane i obawiam się, że weekend w magazynie przeleżą :roll: A tam Avalon ma być i Lancelot zdaje się...

Ewo, fakt zapomniałam, że masz ogród społeczny, czyli Ty robolisz, a społeczeństwo oczy pasie :wink: Ale zawsze można jak Marysia-Maska, na zdjęciach zakreskować na biało elementy nieswoje :) A jaką różę kupiłaś? I, w ogóle, to mam do Ciebie pytanie o tę starą poniemiecko płożąco-pnącą różę, bo pamiętam, że pisałaś dawno temu, że taką widujesz w swojej okolicy. Dla przypomnienia zdjęcie:

Obrazek

Ona uparcie kwitnie tylko przy ziemi a na długaśnych pędach nie chce, więc nie wiem, czy się napinać i robić z niej pnącą, czy uznać za okrywową?
O właśnie czytam, że Syringa też tak ma... może to specyfika róż górskich, że kwitną tylko u podnóża? :wink:

A teraz zmykam szybciorem do roboty, bo muszę dziś znaleźć czas na sadzenie moich piękności! Miłego, słonecznego dnia! :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie znam tej róży i nie umiem rozpoznać :oops: Może kwitnąć jak Flammentanz na dwuletnich pędach-jeśli przemarzną-kwitnie tylko w parterze, tam zwykle nie ma przemrożeń. Moja F jeszcze ani razu nie zakwitła "na wysokości", rośnie 4 rok i dopiero teraz mam nadzieję :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Też mam Rhapsody in Blue i jestem jej ciekawa jak wszystkich zresztą, dzisiaj poodkrywałam róże z iglakowej okrywki kopców jeszcze nie rozgrzebuję i widzę, że jedna jesienią sadzona coś nie ładnie przezimowała jeden zielony patyczek i kawałeczek drugiego :? , ale reszta z oznakami życia.Pat jeżeli Flo wysłała róże kurierem to przyjdą dzisiaj to tylko Poczta Polska w sobotę świętuje (tzn listonosze :? )
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Lepiej póżno niż wcale. Melduję się i Ja.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

No i ja też..... już mam dość ganiania za Twoim ogrodem po FO. ;:173
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Mnie czeka sadzenie róż za tydzień. TEraz chciałam ogarnąć podwórko i płotki porobić, ale co chwilę deszcz wygania mnie z ogrodu.
Niewiele zrobiłam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barabella pisze:No nie wiem z tym kurierem.... do mnie nigdy w soboty nie zjeżdzają..... I co? Przyjechał?
Ano nie... susz różany zapewne dotrze w poniedziałek :evil: Pochowam je pod kurhanem celtyckim, skoro tam róże o arturiańskich nazwach były..dorzucę może te co się moczą w spiżarni, bo też z przyczyn niezależnych od siebie nie mogłam ich dziś wysadzić..i zostanie mi tylko ta poniemiecka :roll: A, dzięki Ewo za informację, to już wiem, czemu moja kwitnie u dołu: rok temu zastałam ją przyciętą, jesienią cięłam sama, bo się komuś przypomniało, że betoniarka nie wjedzie przez tylną bramę i musi przez tę, na której rozpięta była róża...w takim razie w tym roku nie tnę i poczekam co się zdarzy :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Bądź dobrej myśli z różami, one są jak księżniczki : piękne i twarde. Kto siedział w wieży i po warkoczu wciągał sobie królewicza, kto spał sto lat bez wody i jedzenia, a potem obudził się jakby nigdy nic? no kto? księżniczki to były. A my? też twarde a księżniczki przecież. To i róże dadzą radę. Moja wykopana przez psa też żyje, a że to krzaczor na prawie dwa metry to wsadziłam ją na puste miejsce na widoku z tarasu. Powstaje różanka... ot tak niechcący, dzięki psu.
Twoje są bardzo szlachetne, więc tym bardziej dadzą sobie radę, moja plebejka z Biedronki.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Patuś, o róże nie płakaj dziecko.... :D
Ja kupiłam dwa miesiące temu taką w balocie i biedaczka do dzisiaj stała w ciemnej kotłowni. Tam sobie wypuściła listki..... potem kolejne i kolejne i już z całkiem sporymi gałązkami ją sadziłam nie dalej jak kilka godzin temu. :oops:
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, jeszcze płakać nie będę, choć te moje to z gołym korzeniem...korzenie raczej wrażliwsze niż księżniczki ;:224 ...najwyżej dla poprawy humoru ruszę do pobliskiego zagajnika z zapalniczką, mamrocząc pod nosem "Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy" :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”