Ogród Danusi cz. 2
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Danusi cz. 2
Dziewczyny,ja zauważyłam,że w sezonie jak mam gęsto na rabatach to jest o wiele mniej roboty z chwastami,kwiaty wygrywają.Dlatego bardzo lubię wysiewać jednoroczne,wtedy uwaga skupia się na nich , a nie na zielsku.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Agnes to życzę powodzenia z podagrycznikiem i nie zazdroszczę.Mi przydało by się trochę perzu . Zużyłam już chyba cały.
Małgosiu masz racje, że jak dużo roślin to zielska nie widać , ale podagrycznika nie przytłumi żadna roślina , wybuja nawet na 60 cm. i jeszcze w ukryciu zakwitnie i się rozsieje, ja w tym roku zrywam wszystkie młode listki i do sałatek , bidulek na razie ledwo nadąża za moimi potrzebami . Tak wykończyłam perz i skrzyp i teraz muszę latać po zaopatrzenie do lasu , dobrze że mam blisko.
Małgosiu masz racje, że jak dużo roślin to zielska nie widać , ale podagrycznika nie przytłumi żadna roślina , wybuja nawet na 60 cm. i jeszcze w ukryciu zakwitnie i się rozsieje, ja w tym roku zrywam wszystkie młode listki i do sałatek , bidulek na razie ledwo nadąża za moimi potrzebami . Tak wykończyłam perz i skrzyp i teraz muszę latać po zaopatrzenie do lasu , dobrze że mam blisko.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja z nim walczę 30 lat i kiedy wydaje mi się ,że już jest okej to znowu wyłazi i żadne zimy ani plagi mu nie straszne 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Tacca
- Kontakt:
Ela masz rację, niektóre rośliny są "nie do zdarcia", a z tym co byśmy chcieli mieć piękne , męczymy , się , staramy i efekty bywają różne.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wczoraj specjalnie dokładnie obejrzałam sobie rabatkę gdzie panoszył się podagrycznik.
Walkę z nim uważam za wygraną.
Zamęczyłam go na śmierć. Dwa lata wydłubywałam każdy wychodzący kawałeczek, nie dawałam mu urosnąć i się wzmocnić.
Za płotem piękne łany podagrycznika a u mnie na razie ani jednego listeczka nie widać.
Za to znów mam plantację mleczyków.
P.S.
Ale interesujący temat sobie znalazłyśmy.
Walkę z nim uważam za wygraną.

Zamęczyłam go na śmierć. Dwa lata wydłubywałam każdy wychodzący kawałeczek, nie dawałam mu urosnąć i się wzmocnić.
Za płotem piękne łany podagrycznika a u mnie na razie ani jednego listeczka nie widać.

Za to znów mam plantację mleczyków.

P.S.
Ale interesujący temat sobie znalazłyśmy.

- Tacca
- Kontakt:
Camcia temat bardzo interesujący
Cisz się że nie masz dopóki za płotem nie zakwitnie ,albo od korzeni nie przelezie. Masz ok dwóch miesięcy radości korzystaj, a potem do roboty.

Cisz się że nie masz dopóki za płotem nie zakwitnie ,albo od korzeni nie przelezie. Masz ok dwóch miesięcy radości korzystaj, a potem do roboty.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Danusiu,jestes niesamowita z tym jedzeniem zieleniny.Chyba przez samą swiadość co jem nie przełknełabym.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosia, ja tak miałam za pierwszym razem, kiedy do surówki dodałam liście mlecza, czyli mniszka lekarskiego. Wiele osób to je, więc ja też postanowiłam spróbować. Ale za pierwszym kęsem obracałam toto w buzi na wszystkie strony. No i dało się zjeść całkiem swobodnie i bez dalszych komplikacji 

- Tacca
- Kontakt:
Dziewczyny ja do surówek i sałatek daję tą zieleninę dobrze posiekaną, jak koperek albo natkę pietruszki , podagrycznik zaostrza smak surówki ,poza tym podobno masło nie zdrowe , to skąd brać witaminę A w podagryczniku jest jej sporo. Tak naprawdę o tej porze roku , mizeria a odrobina zieleniny wygląda dużo apetyczniej niż same ogórki, pomidorki zresztą też .Dzisiaj będę suszyła korzenie lubczyka , rosół i pomidorowa z odrobiną tego specyfiku to poezja .
- ElleBelle
No a ja dzisiaj zerwałam już kilka gałązek młodego lubczyka ,na szczęście on nie zmarzł 

Pozdrawiam, Ela
- Tacca
- Kontakt:
Elu lubczyk to i u mnie już ładnie wyszedł , dzisiaj rozsadzałam i pierwsze korzenie przygotowane do suszenia , i pokrzywa już się suszy, dobrze że u mnie dziś była piękna pogoda , słoneczko już ładnie ziółka podsuszyło.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Podczytuję równolegle obie części, choć problemy z netem spowodowały zaległości

Dzisiaj stoczyłam bitwę (słowną) z M, bo zaczął mi wyrywać jakieś wschodzące kwiatki, twierdząc, że to chwast

A tu proszę, patrzę, a to podagrycznik i jeszcze do konsumpcji się nadaje

Podziwiam Twoją otwartość na te wszystkie "chwastowe dodatki", muszę koniecznie spróbować, ale wcześniej muszę nauczyć się odróżniać, co jest co

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Tacca
- Kontakt:
Helenko z czasem opanujesz temat , ja znam tylko niektóre zioła , ale za to pożyteczne.Moją skłonnością do zielska zaraziłam już większość znajomych.
- ElleBelle
Danusiu mam pytanko znasz może taki kwiatek o nazwie okronej Euryops Silver żółte kwiatuszki i listki srebrne pierzaste ,kupiłam bo ładnie wydlądał ale kurcze nie mogę nic po naszemu znależć i nie wiem gdzie mam go posadzić i czy już 

Pozdrawiam, Ela
- Tacca
- Kontakt:
Elu według mnie to odmiana chryzantemy , do połowy maja trzymała bym w donicy . Podejrzewam ze była dobrze podpędzona więc lekki przymrozek może ja uszkodzić , przez lato się zaaklimatyzuje. Jest śliczna.