Pomidory nie są zapylane przez pszczoły, są samopylne.tygi11 pisze:kiepsko może być z zapylaniem przez pszczólki.
Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
@tygi11
Jeżeli Twoim celem nie jest uzyskanie maksymalnego plonu z hektara, to pomidory gruntowe jak najbardziej nadają się do szklarni.
Jeżeli Twoim celem nie jest uzyskanie maksymalnego plonu z hektara, to pomidory gruntowe jak najbardziej nadają się do szklarni.
Faktycznie na pierwszej stronie są tam odpowiedzi na zadawane przeze mnie pytania. Tak trochę nie uważnie czytałam
.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czasem trudno przebrnąć przez wielostronicowy wątek. Warto zawsze przeczytać w każdym wątku kilka pierwszych stron bardzo uważnie. 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No właśnie nie jestem do końca przekonana że masz racje bo sąsiad również posadził w tamtym roku pomidory gruntowe w szklarni i wszystko szło dobrze do kwiatka, owoców na tych krzaczkach właściwie nie było. Ktoś mu coś mówił na temat jakiegoś środka do zapylania ale wolałabym się dowiedziec tego od fachowcowpatasko pisze:Pomidory nie są zapylane przez pszczoły, są samopylne.tygi11 pisze:kiepsko może być z zapylaniem przez pszczólki.

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można pomóc pomidorom się zapylić potrząsając sznurkami, którym okręcone są pomidory, albo popstrykać w kwiatki jak ktoś ma niewiele pomidorków, można też użyć pustego opryskiwacza i samym powietrzem je ,,popsikać''.
Pozdrawiam
Asia
Asia
Niestety , to potasko ma rację a nie Twój sąsiad.tygi11 pisze: No właśnie nie jestem do końca przekonana że masz racje
Pomidor jest samopylny, ale, żeby doszło do zapylenia, pyłek musi się osypać na znamię słupka . Na powietrzu pomocny w tym jest wiatr, pod folią ktoś lub coś musi potrząsnąć kwiatem w odpowiednim czasie. Ot i cały problem.
A czy ten sąsiad ma dzieci ?/swoje

Pozdrawiam
Promodo
ma ale dorosłe
czyli mam wpuscic swoje dwa maluchy na moment do szklarni i po robocie
Dzięki za pomoc bo już myślałam że będę musiała szukac jakiegoś środka zapylającego

Dzięki za pomoc bo już myślałam że będę musiała szukac jakiegoś środka zapylającego

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
Moja pierwsza w życiu "rozsada" papryki ostrej - może ktoś powiedzieć czy wszystko jest w porządku?
ziemia - uniwersalne podłoże do rozsad-pikowania, producent: PPHU "FLORO-HUM"
W dzień stoją na parapecie na tekturowym pudełko wysokości 15 cm, na noc przenoszę je w miejsce cieplejsze o jakieś 3-4 stopnie. Po nocy wyglądają trochę lepiej - są wyprostowane, a przy oknie trochę się przechylają do światła. Tak się zastanawiam czy dobrze robię że je przenoszę na noc, może powinny stać cały czas na oknie?
1) wysiane 21.02.2012 - nasiona ze sklepu + nasiona z dogrywki (przykryte folią) posiane 11.03.2012

2) wysiane 02.03.2012 - nasiona z akcji wymiany nasion

A to plan tego wszystkiego ;)

Dzisiaj zauważyłem na ziemi takie szare plamy jakby pleśni i nie wiem czy to może zaszkodzić siewkom czy nie?
ziemia - uniwersalne podłoże do rozsad-pikowania, producent: PPHU "FLORO-HUM"
W dzień stoją na parapecie na tekturowym pudełko wysokości 15 cm, na noc przenoszę je w miejsce cieplejsze o jakieś 3-4 stopnie. Po nocy wyglądają trochę lepiej - są wyprostowane, a przy oknie trochę się przechylają do światła. Tak się zastanawiam czy dobrze robię że je przenoszę na noc, może powinny stać cały czas na oknie?
1) wysiane 21.02.2012 - nasiona ze sklepu + nasiona z dogrywki (przykryte folią) posiane 11.03.2012

2) wysiane 02.03.2012 - nasiona z akcji wymiany nasion

A to plan tego wszystkiego ;)

Dzisiaj zauważyłem na ziemi takie szare plamy jakby pleśni i nie wiem czy to może zaszkodzić siewkom czy nie?
I to jest błąd. W nocy temperatura ma być akurat niższa a nie wyższa.Bart85 pisze: na noc przenoszę je w miejsce cieplejsze o jakieś 3-4 stopnie.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665Następnie po wschodach zalecana jest temperatura 20?22°C w dzień pochmurny i 22?25°C w dzień słoneczny oraz 16?18°C w nocy.
Pozdrawiam
Dzięki, od dzisiaj zostawiam przy oknie cały czasforumowicz pisze:I to jest błąd. W nocy temperatura ma być akurat niższa a nie wyższa.Bart85 pisze: na noc przenoszę je w miejsce cieplejsze o jakieś 3-4 stopnie.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665Następnie po wschodach zalecana jest temperatura 20?22°C w dzień pochmurny i 22?25°C w dzień słoneczny oraz 16?18°C w nocy.
Pozdrawiam

Jeżeli masz okna plastiki ,to im zrób jeszcze na noc mikrouchył. i drzwi do pokoju zamknij.
A co do pleśni wskazane jest podlanie rozsady Previcur'em albo Topsinem M. i nie przelewać rozsady.

A co do pleśni wskazane jest podlanie rozsady Previcur'em albo Topsinem M. i nie przelewać rozsady.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Bart85 ładne masz papryki ostre
a do światła normalne, że się chylą, spróbuj podłożyć coś, żeby były lekko na skos do światła, nie będą się pochylały, albo kilka razy dziennie je przekładaj prawo-lewo, żeby się zbytnio nie wyciągały.

Dziękuje, oby tylko coś z nich wyrosło i wytrwały do końca sezonu ;)sylwana85 pisze:Bart85 ładne masz papryki ostrea do światła normalne, że się chylą, spróbuj podłożyć coś, żeby były lekko na skos do światła, nie będą się pochylały, albo kilka razy dziennie je przekładaj prawo-lewo, żeby się zbytnio nie wyciągały.
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Pomdoro ,czy ja mam utrzymywać 16 - 18*C w nocy czy to jest konieczne .forumowicz pisze:I to jest błąd. W nocy temperatura ma być akurat niższa a nie wyższa.Bart85 pisze: na noc przenoszę je w miejsce cieplejsze o jakieś 3-4 stopnie.
Następnie po wschodach zalecana jest temperatura 20?22°C w dzień pochmurny i 22?25°C w dzień słoneczny oraz 16?18°C w nocy.