Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Witam wszystkich
Ciasto na pierogi wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba.
Do włączonej maszyny wsypuję
3 szklanki mąki i odrobinę soli
dodaję 3/4 szklanki wrzątku
i 1/3 szklanki zimnej wody
2 żółtka i 1 łyżka masła
z tej porcji wychodzi ok 95 pierogów.
Ciasto z maszyny wychodzi ciepłe,
bardzo dobrze się rozwałkowuje i dobrze się lepi.
pozdrawiam, Elżbieta
Ciasto na pierogi wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba.
Do włączonej maszyny wsypuję
3 szklanki mąki i odrobinę soli
dodaję 3/4 szklanki wrzątku
i 1/3 szklanki zimnej wody
2 żółtka i 1 łyżka masła
z tej porcji wychodzi ok 95 pierogów.
Ciasto z maszyny wychodzi ciepłe,
bardzo dobrze się rozwałkowuje i dobrze się lepi.
pozdrawiam, Elżbieta
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Potrawy Wigilijne
Empuzko,
ALTERNATYWNY KOMPOT WIGILIJNY
Składniki:
- 6 pełnych szklanek wody,
- 6-8 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli ktoś lubi bardziej słodki ? można zwiększyć ilość),
- 6 goździków,
- łyżeczki cynamonu mielonego
- skórka otarta z 1 dużej cytryny? tylko żółta, cieniutka część bez tej białej, która jest
z goryczką (bardzo dokładnie umytej ? najpierw zimną wodą z mydłem, a następnie gorącą),
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy ? tylko pomarańczowa, cieniutka część (bardzo dokładnie umytej ? podobnie, jak cytryna),
- 2 ziarnka kardamonu,
- 1 gwiazda anyżku, (kardamon i anyżek można dodać, jeżeli lubi się ich smak)
Wszystkie wyżej wymienione składniki zagotować. Ostudzić.
Dodać jeszcze takie składniki:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (bez pestek),
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (bez pestek),
- 6 dużych jabłek pokroić w drobną kostkę lub na ?ósemki? i te następnie pokroić
w cieniutkie plasterki w poprzek tej cząstki
(oczywiście dokładnie umytych ? podobnie, jak cytrusy;
najlepiej wybrać po 2 jabłka z trzech różnych odmian i nie obierać ich ze skórki).
Odstawić na 1 godzinę.
Jeżeli, ktoś nie lubi surowych jabłek, to można je dodać zaraz po zagotowaniu się syropu z przyprawami i pogotować króciutko (ok. 5 minut), tak żeby straciły smak ?surowizny?, a nie rozgotowały się. Ostudzić i dodać sok z cytrusów. Także odstawić na 1 godzinę.
Smacznego


Składniki:
- 6 pełnych szklanek wody,
- 6-8 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli ktoś lubi bardziej słodki ? można zwiększyć ilość),
- 6 goździków,
- łyżeczki cynamonu mielonego
- skórka otarta z 1 dużej cytryny? tylko żółta, cieniutka część bez tej białej, która jest
z goryczką (bardzo dokładnie umytej ? najpierw zimną wodą z mydłem, a następnie gorącą),
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy ? tylko pomarańczowa, cieniutka część (bardzo dokładnie umytej ? podobnie, jak cytryna),
- 2 ziarnka kardamonu,
- 1 gwiazda anyżku, (kardamon i anyżek można dodać, jeżeli lubi się ich smak)
Wszystkie wyżej wymienione składniki zagotować. Ostudzić.
Dodać jeszcze takie składniki:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (bez pestek),
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (bez pestek),
- 6 dużych jabłek pokroić w drobną kostkę lub na ?ósemki? i te następnie pokroić
w cieniutkie plasterki w poprzek tej cząstki
(oczywiście dokładnie umytych ? podobnie, jak cytrusy;
najlepiej wybrać po 2 jabłka z trzech różnych odmian i nie obierać ich ze skórki).
Odstawić na 1 godzinę.
Jeżeli, ktoś nie lubi surowych jabłek, to można je dodać zaraz po zagotowaniu się syropu z przyprawami i pogotować króciutko (ok. 5 minut), tak żeby straciły smak ?surowizny?, a nie rozgotowały się. Ostudzić i dodać sok z cytrusów. Także odstawić na 1 godzinę.
Smacznego

- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10605
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Potrawy Wigilijne
Agnieszko ..świetna sałatka z kalafiorem... 

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
A może kwas chlebowy, oryginał !
Skladniki:
1 kG rozdrobionego zytniego slodu,
300 g rozdrobionego jeczniennego slodu,
600 g zytniej maki,
130 g zytnich suchary
80 g suchiego zytniego chleba,
1 kg bialej melasy,
30 g miety.
Ze slodu, maki i 3 l goracej wody zamieszac ciasto bez klumpow, przykryc czysta szmatka i dac sie wystac w ciagu godziny. Nastepnie ciasto przelozyc w ogniotrwale naczynie, przykryc przykrywa i wstawic do goracego piekarnika azeby go uparzyc. Po uparzeniu ciasto zamieszac, odskrobyc od scianek, dolac wrzadku i pozostawic przez dobe. Wylozyc ciasto do kadzi fermentacyjnej, zalac 16 l goracej wody, wsypac tam tluczone suchary i chleb. Wytworzona mase dobrze wymieszac i pozostawic na 6-10 godzin do ustania sie. Kiedy gesta masa osiadzie, a brzeczka zacnie brodzic, trzeba powoli zlac brzeczke do wyparzonej i czystej beczulki. Do pogostalej geszczy ponownie wlac 15 l goracej wody i pozostawic na 2-3 godziny. Potem brzeczke tez wlac do beczulki. Kwasna brzeczke wymieszac z wyciagiem miety, melasa i wszystko pozostawic dochodzic na jedna dobe. Nastepnie beczulke przeniesc w zimne miejsce. Kiedy fermentacja zrobisze bardziej spokojna, do kwasu dodac biala melase (1 kg na 30 l kwasa). Otwor w bzce zatkac drewnianym korkiem. Za 3-4 dnie kwas jest juz zdatni do uzytku,. W lodowce kwas mozna przechowywac kilka miesieca w butelkach.
Skladniki:
1 kG rozdrobionego zytniego slodu,
300 g rozdrobionego jeczniennego slodu,
600 g zytniej maki,
130 g zytnich suchary
80 g suchiego zytniego chleba,
1 kg bialej melasy,
30 g miety.
Ze slodu, maki i 3 l goracej wody zamieszac ciasto bez klumpow, przykryc czysta szmatka i dac sie wystac w ciagu godziny. Nastepnie ciasto przelozyc w ogniotrwale naczynie, przykryc przykrywa i wstawic do goracego piekarnika azeby go uparzyc. Po uparzeniu ciasto zamieszac, odskrobyc od scianek, dolac wrzadku i pozostawic przez dobe. Wylozyc ciasto do kadzi fermentacyjnej, zalac 16 l goracej wody, wsypac tam tluczone suchary i chleb. Wytworzona mase dobrze wymieszac i pozostawic na 6-10 godzin do ustania sie. Kiedy gesta masa osiadzie, a brzeczka zacnie brodzic, trzeba powoli zlac brzeczke do wyparzonej i czystej beczulki. Do pogostalej geszczy ponownie wlac 15 l goracej wody i pozostawic na 2-3 godziny. Potem brzeczke tez wlac do beczulki. Kwasna brzeczke wymieszac z wyciagiem miety, melasa i wszystko pozostawic dochodzic na jedna dobe. Nastepnie beczulke przeniesc w zimne miejsce. Kiedy fermentacja zrobisze bardziej spokojna, do kwasu dodac biala melase (1 kg na 30 l kwasa). Otwor w bzce zatkac drewnianym korkiem. Za 3-4 dnie kwas jest juz zdatni do uzytku,. W lodowce kwas mozna przechowywac kilka miesieca w butelkach.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3723
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wyszków
Re: Potrawy Wigilijne
Do Elzbiety (Kajpej)
Zaintrygowało mnie Twoje ciasto na pierogi z automatu do pieczenie chleba
Kilka pytań:
- na jakim programie mieszasz to ciasto?
- po ugotowaniu, to ciasto jakie jest? cienkie i lekko gumowate, czy raczej takie bardziej ciastowe, miękkie?
Pytam, bo nie cierpię gumowatego, a jak kupuję pierogi u takiej "Solejukowej" to jest pyszne, takie prawdziwe. Ciężko jest wyrazić o co mi chodzi, ale ktoś już tu pisał o takim gumowatym cieście
Helena
Zaintrygowało mnie Twoje ciasto na pierogi z automatu do pieczenie chleba

- na jakim programie mieszasz to ciasto?
- po ugotowaniu, to ciasto jakie jest? cienkie i lekko gumowate, czy raczej takie bardziej ciastowe, miękkie?
Pytam, bo nie cierpię gumowatego, a jak kupuję pierogi u takiej "Solejukowej" to jest pyszne, takie prawdziwe. Ciężko jest wyrazić o co mi chodzi, ale ktoś już tu pisał o takim gumowatym cieście

Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Helenko
Nastawiam program na 8 ( Teig) ciasto.
Do maszyny sypię mąkę i włączam program.
Do mieszającej się mąki wlewam wrzątek i zaraz po nim zimną wodę.
Dodaję żółtka i roztopione masło.
Kiedy przestaje się mieszać przerywam program ( bo on dalej podgrzewa)
Wyjmuje ciasto.
Ciasto jest dość miękkie i ciepłe i ma się wrażenie, że przylepi się do rąk.
To ważne, żeby właśnie takie było.
Po wyjęciu na stolnice, podsypuję krupczatką .
Ciasto bez trudu udaję się rozwałkować na cienkie placuszki.
Ciasto jest bardzo elastyczne, wchodzi sporo farszu, nie rwie się, dobrze się lepi i nie jest gumowate.
W pierogu ciasta jest mało, wyczuwa się nadzienie nie ciasto.
Elżbieta
Nastawiam program na 8 ( Teig) ciasto.
Do maszyny sypię mąkę i włączam program.
Do mieszającej się mąki wlewam wrzątek i zaraz po nim zimną wodę.
Dodaję żółtka i roztopione masło.
Kiedy przestaje się mieszać przerywam program ( bo on dalej podgrzewa)
Wyjmuje ciasto.
Ciasto jest dość miękkie i ciepłe i ma się wrażenie, że przylepi się do rąk.
To ważne, żeby właśnie takie było.
Po wyjęciu na stolnice, podsypuję krupczatką .
Ciasto bez trudu udaję się rozwałkować na cienkie placuszki.
Ciasto jest bardzo elastyczne, wchodzi sporo farszu, nie rwie się, dobrze się lepi i nie jest gumowate.
W pierogu ciasta jest mało, wyczuwa się nadzienie nie ciasto.
Elżbieta
- AnowiB
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 748
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Potrawy Wigilijne
Przepis dla tych co lubią eksperymenty.....
Dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam brzoskwinie z tuńczykiem..miałam obawy co do smaku...ale okazało sie,że smakuje wybornie...w tym roku na wigilię musi już być obowiązkowo
Składniki:
- brzoskwinie z puszki,
- czosnek,
- tuńczyk (w sosie własnym lub w oleju),
- majonez,
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz
Brzoskwinie odcedzić z soku. Połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku /dziurą po pestce do góry.. ja dodatkowo ścinam troszkę dupkę/). Na każdą brzoskwinię nałożyć tuńczyka /w dziurę po pestce/ wymieszanego z sosem z majonezu i jogurtu..doprawionego do smaku czosnkiem,solą i pieprzem / tuńczyk z sosem musi się trochę przegryżć/
Pozostałym sosem można ozdobić brzoskwinie wypełnione tuńczykiem
Tak przyrządzone brzoskwinie podaję na półmisku na lisciach sałaty...dla kontrastu......smacznego
Dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam brzoskwinie z tuńczykiem..miałam obawy co do smaku...ale okazało sie,że smakuje wybornie...w tym roku na wigilię musi już być obowiązkowo
Składniki:
- brzoskwinie z puszki,
- czosnek,
- tuńczyk (w sosie własnym lub w oleju),
- majonez,
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz
Brzoskwinie odcedzić z soku. Połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku /dziurą po pestce do góry.. ja dodatkowo ścinam troszkę dupkę/). Na każdą brzoskwinię nałożyć tuńczyka /w dziurę po pestce/ wymieszanego z sosem z majonezu i jogurtu..doprawionego do smaku czosnkiem,solą i pieprzem / tuńczyk z sosem musi się trochę przegryżć/
Pozostałym sosem można ozdobić brzoskwinie wypełnione tuńczykiem
Tak przyrządzone brzoskwinie podaję na półmisku na lisciach sałaty...dla kontrastu......smacznego

-
- 100p
- Posty: 139
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tarnów Małopolska- Polski Biegun Ciepła
Re: Potrawy Wigilijne
Witaj Niusia, bardzo ciekawy przepis na tuńczyka z brzoskwinią, koniecznie muszę go wykonać, aby rodzonka mogła go zdegustować. Napiszę po świętach jak smakował. 

Re: Potrawy Wigilijne
U nas czasami serwujemy łososia:
- płaty wędzonego łososia ( norweskiego?)
- serek biały np. Twój smak, Bieluch
- cytryna, sałata zielona
W płat łososia nałożyć trochę serka, zrolować, ułożyć na sałacie, obok ósemka cytryny.
- płaty wędzonego łososia ( norweskiego?)
- serek biały np. Twój smak, Bieluch
- cytryna, sałata zielona
W płat łososia nałożyć trochę serka, zrolować, ułożyć na sałacie, obok ósemka cytryny.
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Potrawy Wigilijne
AGNESS pisze:PIERNIK
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.
Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA
Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por
Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)
Agnieszko spróbowałam Twojego przepisu na piernik.Jest niezmiernie smakowity, pulchny, delikatny a polany mleczną czekoladą



Ale i tak chyba nikt nie przebije Bogumiłki w ilości robienia jedzonka w jeden dzień

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne


Re: Potrawy Wigilijne
Podpinam sięmarzena06 pisze:,ale przepis na świąteczny pasztet to bardzo bym chciała poznać ,poproszę podajcie mi

- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
A ja potrzebuję na dekoracje pierników...jakiś dobry lukier....
Re: Potrawy Wigilijne
Grażynko, Do dekoracji pierników są takie specjalne pisaki z kolorowym lukrem.
Przepisy na pasztety?
proszę bardzo
Pasztet ze śledzi z sosem grzybowym
10 filetów śledziowych
cebula najlepiej czerwona
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sos:
3 dkg suszonych grzybków
1/2 kostki bulionu warzywnego
szklanka wody
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
łyżka majonezu
sól.pieprz
Śledzie wymoczyć przez 2 godziny, następnie odsączyć, zemleć.
posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, po czym ostudzić
jajka ubić trzepaczką.
Śledzie wymieszać z cebulą, bułką tartą i jajkami, doprawić pieprzem.
Masę włożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ok 15 min w temp.180 stopni
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody.Odcedzić i drobno posiekać.
1/2 kostki bulionu rozpuścić w szklance wody, dodać grzyby i dusić je ok.25 min na małym ogniu.
Po ostudzeniu dodać majonez i koperek,wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Gotowy pasztet pokroić na kawałki i podawać polany sosem grzybowym.
Pasztet drobiowy
1 kurczak
50 dkg słoniny
50 dkg mięsa z indyka
2 kieliszki koniaku
sól,grubo zmielony pieprz
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki obranych posiekanych orzechów pistacjowych
Kurczaka i mięso z indyka zagotować,dodać słoninę,pieprz i sól.
Gotować aż mięso będzie miękkie
kurczaka obrać z kości,zemleć 2 krotnie w maszynce wraz ze słoniną i połową mięsa z indyka.
Wymieszać z jajami i koniakiem,przyprawić
Pozostałe mięso z indyka pokroić w kostkę i razem z orzechami dodać do masy.Delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy,posmarować żółtkiem,piec w temp.180 st.ok 1 godziny.
Pasztet w cieście
1 kg mięsa wieprzowego b/k
15 dkg,wątroby wieprzowej
15 dkg słoniny
2 jaja
mielone przyprawy: gałka muszkatołowa,goździki,cynamon,papryka,szałwia,majeranek,liść laurowy
sól,pieprz
ciasto:
2 szklanki mąki
jajo
sól
Wieprzowinę, wątrobę i słoninę dwukrotnie zmielić w maszynce
Dodać gałkę,goździki,cynamon,paprykę,szałwię i majeranek.Wbić jaja i wyrobić masę.
Doprawić solą i pieprzem.
Formę do pasztetu posypać pokruszonym liściem laurowym, włożyć masę piec 40 min w temp.180st.
z mąki,jaja,szczypty soli i odrobiny wody zagnieść ciasto.
Przestudzony pasztet pokroić na kawałki gr. ok 3 cm
każdy kawałek włożyć w uformowaną z ciasta rynienkę.
piec ok 15 min w temp.180 st.
Przepisy na pasztety?
proszę bardzo
Pasztet ze śledzi z sosem grzybowym
10 filetów śledziowych
cebula najlepiej czerwona
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sos:
3 dkg suszonych grzybków
1/2 kostki bulionu warzywnego
szklanka wody
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
łyżka majonezu
sól.pieprz
Śledzie wymoczyć przez 2 godziny, następnie odsączyć, zemleć.
posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, po czym ostudzić
jajka ubić trzepaczką.
Śledzie wymieszać z cebulą, bułką tartą i jajkami, doprawić pieprzem.
Masę włożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ok 15 min w temp.180 stopni
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody.Odcedzić i drobno posiekać.
1/2 kostki bulionu rozpuścić w szklance wody, dodać grzyby i dusić je ok.25 min na małym ogniu.
Po ostudzeniu dodać majonez i koperek,wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Gotowy pasztet pokroić na kawałki i podawać polany sosem grzybowym.
Pasztet drobiowy
1 kurczak
50 dkg słoniny
50 dkg mięsa z indyka
2 kieliszki koniaku
sól,grubo zmielony pieprz
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki obranych posiekanych orzechów pistacjowych
Kurczaka i mięso z indyka zagotować,dodać słoninę,pieprz i sól.
Gotować aż mięso będzie miękkie
kurczaka obrać z kości,zemleć 2 krotnie w maszynce wraz ze słoniną i połową mięsa z indyka.
Wymieszać z jajami i koniakiem,przyprawić
Pozostałe mięso z indyka pokroić w kostkę i razem z orzechami dodać do masy.Delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy,posmarować żółtkiem,piec w temp.180 st.ok 1 godziny.
Pasztet w cieście
1 kg mięsa wieprzowego b/k
15 dkg,wątroby wieprzowej
15 dkg słoniny
2 jaja
mielone przyprawy: gałka muszkatołowa,goździki,cynamon,papryka,szałwia,majeranek,liść laurowy
sól,pieprz
ciasto:
2 szklanki mąki
jajo
sól
Wieprzowinę, wątrobę i słoninę dwukrotnie zmielić w maszynce
Dodać gałkę,goździki,cynamon,paprykę,szałwię i majeranek.Wbić jaja i wyrobić masę.
Doprawić solą i pieprzem.
Formę do pasztetu posypać pokruszonym liściem laurowym, włożyć masę piec 40 min w temp.180st.
z mąki,jaja,szczypty soli i odrobiny wody zagnieść ciasto.
Przestudzony pasztet pokroić na kawałki gr. ok 3 cm
każdy kawałek włożyć w uformowaną z ciasta rynienkę.
piec ok 15 min w temp.180 st.
- AnowiB
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 748
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Potrawy Wigilijne
Rolada szpinakowa z łososiem...przepis troszkę podobny do przepisu Olibabki
Też pyszne ale ma jedną wadę..wychodzi dosyć drogo bo łosoś bardzo podnosi koszt...ale na specjalną okazję można zaszaleć
-1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku/ ja ostatnio dałam smietankowe bo z samym chrzanowym były za ostre/
- łosoś w plastrach 400g
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno,pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy pod skosem.....
Też pyszne ale ma jedną wadę..wychodzi dosyć drogo bo łosoś bardzo podnosi koszt...ale na specjalną okazję można zaszaleć
-1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku/ ja ostatnio dałam smietankowe bo z samym chrzanowym były za ostre/
- łosoś w plastrach 400g
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno,pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy pod skosem.....