Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
To ja dorzucę w ramach błędów, ku przestrodze : sadzenie drzewka na stanowisku w którym rosło już takie drzewko, np brzoskwini po brzoskwini itp , ech cóż uparłem się i pomyślałem że jeśli wybiorę trochę ziemi wrzucę z innego miejsca będzie ok ;) ale jednak tak nie jest kolejne drzewko rośnie bardzo mizernie, mocno choruje i raczej będzie wycięte 

Pozdrawiam
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrze,
to przesadź je w inne miejsce 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Kolejny błąd:trzeba odkładać rzeczy na swoje miejsce.
Niedawno wykopałem z kompostownika pazurki(rączka się rozłożyła)
.
Następny: nie kłaść foli na spód kompostu.cały kompost był zanieczyszczony kawałkami foli.

Następny: nie kłaść foli na spód kompostu.cały kompost był zanieczyszczony kawałkami foli.

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na spód kompostu kładę warstwę kartonów.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Ja kartonów nie mam.Ale folia...Nawet nie wiem jak się tam znalazła.Może ja wsadziłem,a może babcia.
Kolejny błąd:nie kłaść słonecznika na kompost!Ich badyle ciężko się rozkładają.
A taka ciekawostka:czy wiecie,że jeśli się wyrwie nasturcje i na kompost to może się tam zakorzenić?
I kwitnąć.

Kolejny błąd:nie kłaść słonecznika na kompost!Ich badyle ciężko się rozkładają.
A taka ciekawostka:czy wiecie,że jeśli się wyrwie nasturcje i na kompost to może się tam zakorzenić?

Ja położyłam stare deski , co pozostały po budowie altanki 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Żeby tak mieć stare deski...Moje na altance już gniją(co jest oczywiste po 40 latach).
A kolejny błąd:
Jeśli się robi przecinkę,to trzeba patrzeć na szczegóły techniczne drzew.Kiedy liscie opadły okazało się,że część śliw trzeba usunąć,bo są okropnie brzydkie,a jedna ma drut wrośnięty w pień.
Trzeba go usunąć(drut nie pień).
A kolejny błąd:
Jeśli się robi przecinkę,to trzeba patrzeć na szczegóły techniczne drzew.Kiedy liscie opadły okazało się,że część śliw trzeba usunąć,bo są okropnie brzydkie,a jedna ma drut wrośnięty w pień.

Ta porada będzie jedną z lepszych myślę hehehe uwaga:
Pracując duża siekiera zawsze przymierz bo może się okazać że "na oko" odległość się źle oceniło i rozpędzona siekiera zatrzyma się... w Twoim bucie na przykład
Pracując duża siekiera zawsze przymierz bo może się okazać że "na oko" odległość się źle oceniło i rozpędzona siekiera zatrzyma się... w Twoim bucie na przykład

Pozdrawiam
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ci Wasi mężowie tak specjalnie ściemniają
Bo nagroda jest warta tego, więcej już ich nie będziecie gonić do roboty w ogródku
Kilka razy wyrwać wszystko z grządki i nie trzeba już pielić w ogóle
Dobra metoda
A Wy wierzcie dalej sobie w ułomność płci brzydkiej 

Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

Kolejny błąd(tym razem nie mój):
Skalniaków nie przykrywa się ziemią na zimę.
Mogą się przemienić na mały kompost.

Skalniaków nie przykrywa się ziemią na zimę.

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Mój błąd - nie sadzić wiosną nieznanych roślin w rabatach kwiatowych nawet jak najbliższa osoba przyrzeka że choć nie pamięta nazwy to ta roślina przepięknie kwitnie i pachnie . Moja mama namówiła mnie do posadzenia przyniesionej w donicy nieznanej rośliny ( sąsiadka wiosną wykopała nie mówiąc co to jest - mnie na wygląd przypominało wyłażącą z ziemi gunerę ) - a moja mama "posadź, posadź jest to kwiat przecudnej urody, przyciąga motyle będzie świetnie wyglądał z różami, jest to egzotyczna bylina, bla, bla... "... posadziłam.... i ... rabarbar - może i egzotyczny ale nie koniecznie komponuje się z różami.... 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
A moja babcia dostała od swojej siostry cebulki roślin też przecudnej urody. :lol:Tyle tego było,że nie wiedzieliśmy gdzie wsadzić.Roślina,owszem,ładna,ale cebule powiększyły się 2-krotnie i podzieliły się na kolejne.
Chyba trzeba rozdawać sąsiadom z działek. 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Rabarbar
Taki prawdziwy dobry, stary rabarbarek ? Chciałabym go do mnie... Zawiera co prawda dużo szczawianów, ale ciasto z rabarbarem, kompot rabarbarowy.....mniam.....dla nich wsadziłaby między różami