Fasola na suche nasiona
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasola na suche nasiona
U nas również króluje Jaś 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja na bretońską będe siał Jasia i z orzełkiem
Wysieje też inne, jednak tu już mniej zjem, choć liczę, że tyczne na suche mi obrodzą i oprócz zbiorów na siew, też coś zjem. 

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaś jest nie do zastąpienia.Dodatkowo można kupić nasiona fasoli tzw.Jaś beztyczkowy.Ziarna są znacznie mniejsze od typowego Jaśka a większe od zwykłej fasoli .Najczęściej kupuję tego typu nasiona
właśnie w sklepach spożywczych,jako konsumpcyjne,jeśli zabraknie mi z własnego chowu.

właśnie w sklepach spożywczych,jako konsumpcyjne,jeśli zabraknie mi z własnego chowu.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No popatrz. Tyle razy je kupowałem do zjedzenia, a o siewie ich nie pomyślałem. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Kiedyś sadziłem tyczkowego Jasia,ale od trzech lat żeby mieć mniej kłopotów z uprawą mam odmianę karłową 40-50 cm.Kontra.plonowanie ma b. dobre. Fasola zbierana na świeżo wielkością nie ustępuje Jasiowi, a jeśli ktoś chce mniejsze ziarna w fasolce po bretońsku to wystarczy poczekać do wyschnięcia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

- mundzia
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2015, o 19:00
Cześć
Mam pytanie. Jeśli mam nasiona fasoli jaś karłowy felicja to nadaje się one tylko wyłącznie na suche nasiona?

Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje 

Czasami na opakowaniach różnych odmian fasoli na suche ziarno, podana jest informacja, że można jeść młode, niewyrośnięte strąki w sposób, w jaki je się fasolę szparagową. Myślę, że z tą odmianą można spokojnie spróbować, na pewno młode strąki są jadalne, chodzi tylko raczej o smak czy samą fakturę strąka. Stare strąki np. już nie będą smaczne, bo im ziarna robią się większe to sam strąk robi się bardziej włóknisty, twardy, łykowaty, ale to samo tyczy się fasoli szparagowej.
Ja np. jadłam w zeszłym sezonie młode strąki fasoli na suche ziarno Appaloosa. Strąki były smaczne, ale jednak typowa fasola szparagowa jest smaczniejsza
W każdym razie zawsze można spróbować 
Ja np. jadłam w zeszłym sezonie młode strąki fasoli na suche ziarno Appaloosa. Strąki były smaczne, ale jednak typowa fasola szparagowa jest smaczniejsza

- mundzia
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2015, o 19:00
Dziękuje bardzo za odpowiedź 

Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje 

- Faworyt
Jako miłośnik fasolki po bretońsku nie mogłem nie wysiać fasoli karłowej Kontra.Wyszło 5 rzędów po 10 metrów.Odmiana ta u mnie bardzo obficie plonuje już czwarty rok.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Miałam Kontrę w ubiegłym sezonie i byłam zadowolona z plonów.
W tym roku wysiałam też ale dokupiłam jeszcze Eurekę, również karłowa.
Będę miała porównanie.
Nie przepadam za tradycyjnym jaśkiem, bo jak dla mnie za duże ziarna. Moje dziecko, nie wiem czemu, nazywa je kaczymi dziobami, chociaż kaczki z bliska chyba nie widziało.
W tym roku wysiałam też ale dokupiłam jeszcze Eurekę, również karłowa.
Będę miała porównanie.
Nie przepadam za tradycyjnym jaśkiem, bo jak dla mnie za duże ziarna. Moje dziecko, nie wiem czemu, nazywa je kaczymi dziobami, chociaż kaczki z bliska chyba nie widziało.

Pozdrawiam, Marta.
- Faworyt
Eurekę też już przerabiałem.W tym planowałem jeszcze Felicję,ale ogranicza mnie brak miejsca na nią.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Jak Eureka się spisała? Przypuszczam, że Kontra lepiej wypadła, skoro nadal ją wysiewasz?
Pozdrawiam, Marta.
- Faworyt
Kontra u mnie mimo wszystko była plenniejsza.Z tych trzech odmian doliczając jeszcze Felicję,której jeszcze nie miałem Kontra z tego co pamiętam ma największe ziarno,ale takie mi osobiście odpowiada.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Podpowiedzcie w jakich odstępach w rzędzie siać jaśka karłowego? I czy po jednym ziarnku czy gniazdowo?
Mam ograniczoną powierzchnię i chciałabym wcisnąć jak najwięcej
.
Mam ograniczoną powierzchnię i chciałabym wcisnąć jak najwięcej