Poplon i przedplon pod warzywniak
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Kosa nic się nie stanie.Sałata urośnie Ci piękna.
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki za pomoc, jeszcze jedno pytanie. Jaką najlepiej odmianę gorczycy wybrać, dodam że mam ZZ w tunelu z pomidorami i chciałbym trochę odkazić glebę na nast. sezon.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poplony
Witam
Czy siejecie poplony po warzywach i jakie.
Mąż mówi, że ziemia niech odpocznie i nie mam nic siać. Ja sądzę, że powinnam zasiać.
Ale:
- co po grochu - żyto? Kiedy zasiać i kiedy zlikwidować zgasiewki tj. zakopać?,
- co po ogórkach?
- co po cebul ?
Kiedy zasiać i kiedy zlikwidować zgasiewki tj. zakopać?,
Mąż mówi, że ziemia niech odpocznie i nie mam nic siać. Ja sądzę, że powinnam zasiać.
Ale:
- co po ogórkach?
- co po cebul ?
Stosuje się dwie pory wysiewu poplonu: w lipcu i w sierpniu letni, który przekopiemy jesienią oraz ozimy ? trafia do gleby późną jesienią i przekopywany jest wiosną następnego roku.
W ogródkach, gdzie na ogół wolimy przekopać przed zimą ziemię z obornikiem lub kompostem i pozostawić ją w ostrej skibie, by łapała wilgoć, lepiej sprawdza się poplon letni i taki jest na ogół stosowany
Jakie rośliny na poplon letni
Jako poplon ozimy najczęściej stosuje się żyto,które przekopujemy wiosną
W ogródkach, gdzie na ogół wolimy przekopać przed zimą ziemię z obornikiem lub kompostem i pozostawić ją w ostrej skibie, by łapała wilgoć, lepiej sprawdza się poplon letni i taki jest na ogół stosowany
Jakie rośliny na poplon letni
Na poplon wybieramy rośliny szybko rosnące, które nie wyjaławiają gleby, a wręcz przeciwnie ? wzbogacają ją.
Jednym z najpopularniejszych nawozów zielonych są rośliny motylkowe (bobowate). Ich wielką zaletą w ogrodnictwie jest właściwość wzbogacania gleby w azot, dzięki ich symbiotycznemu układowi z wychwytującymi ten pierwiastek z atmosfery bakteriami. Głęboko sięgającymi, silnymi korzeniami spulchniają glebę, a dodatkowo pobierają i przetwarzają związki mineralne, które po ich przekopaniu będą łatwiej przyswajalne dla roślin zajmujących zagon w przyszłym roku. W tej grupie znajdziemy m.in. łubin żółty i niebieski (wąskolistny), peluszkę, seradelę i wykę oraz bobik. Popularnymi roślinami na nawóz zielony są również facelia błękitna i gryka.
Rośliny przekopujemy, zanim przekwitną i zaowocują, bo jeśli im na to pozwolimy, mogą ziemię zubożyć, pobierając składniki pokarmowe potrzebne do wykształcenia owoców.W tej grupie znajdują się też niektóre kapustne, jak gorczyca czy rzepak, choć używane powinny być z większą rozwagą, ze względu na wrażliwość na te same choroby i szkodniki co warzywa kapustne i rzepowate. Nie powinno się ich więc wysiewać w miejscach, w których w kolejnych sezonach chcemy uprawiać kapustę, brukselkę, rzodkiew czy rzepę. Należącą do tej grupy gorczycę warto siać na grządce przeznaczonej np. na sałatę, ze względu na jej właściwość odstraszania ślimaków.
Rośliny można z sobą mieszać, siejąc razem np. łubin żółty z seradelą lub facelią na glebach lekkich, na średnich zaś, mieszając go z peluszką i wyką. Odpowiednią mieszanką na ciężką, gliniastą ziemię będzie bobik wymieszany z peluszką i wyką albo łubinem niebieskim.
Jako poplon ozimy najczęściej stosuje się żyto,które przekopujemy wiosną
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeśli można ,to uzupełnię troszkę wypowiedz poprzednika.Tak jak gorczyca i rzepak nie powinny być przedplonem dla kapustowatych -dla ogórków wręcz polecane,tak motylkowe nie powinny być przedplonem dla grochu i fasoli,należy je stosować" na krzyż".Wyjątkiem jest tu facelia i słonecznik,które należą do zupełnie innych rodzin i nie przenoszą chorób.Słonecznik b.głęboko się korzeni więc dobrze rozlużnia nawet zwarte gleby i wydobywa na powierzchnię sole niedostępne dla roślin o płytszym systemie korzeniowym.Daje b. dużo zielonej masy.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Dzięki za wyjaśnienia.
Mieszkam na wsi ( do niedawna dojeżdżałam do pracy i z pracy ok. 200km dziennie. Teraz mogę zając się na poważnie ogrodem. Ale na wsi nie ma wielkich możliwości zakupów zw specjalistycznych sklepach. W sklepie ogrodniczo - rolnym kupiłam jedyną dostępną na poplon roślinę tj. łubin. Nie szukałam dalej i już częściowo go wysiałam czekając na deszcz.Mało się mówi na temat łubinu w tym wątku, ale sprzedawca mi polecił więc chyba dobrze zrobiłam. Zakopię na zimę.
Roma
Mieszkam na wsi ( do niedawna dojeżdżałam do pracy i z pracy ok. 200km dziennie. Teraz mogę zając się na poważnie ogrodem. Ale na wsi nie ma wielkich możliwości zakupów zw specjalistycznych sklepach. W sklepie ogrodniczo - rolnym kupiłam jedyną dostępną na poplon roślinę tj. łubin. Nie szukałam dalej i już częściowo go wysiałam czekając na deszcz.Mało się mówi na temat łubinu w tym wątku, ale sprzedawca mi polecił więc chyba dobrze zrobiłam. Zakopię na zimę.
Roma
-
Jeżeli mieszkasz na wsi to spróbuj na targu.Dostaniesz wszystko co chcesz.
Re: Poplony
Jest fizyczną niemożliwością siać poplon nawozowy na każdej grządce inny. Nie mówiąc już o zdobyciu nasion. W moim przekonaniu, najbardziej praktyczny w ogródku warzywnym jest siew żyta ozimego. Mało jest roślin pokrewnych zbożu więc nie ma obawy o przenoszenie chorób a wręcz przeciwnie. Systematyczny siew żyta ogranicza populacje nicieni ,winowajcę nieudanych plonów warzyw korzeniowych , cebulowych czy nawet truskawek.roma333 pisze:Witam
Ale:
- co po ogórkach?
- co po cebul ?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Gdzieś tu czytałam na forum, że likwidując poletko z fasolą dobrze jest zostawić jej korzenie w ziemii, bo są bogate w azot.
Czy owe korzenie mogą wzbogacić na tyle glebę, że poplon już będzie zbędny? Czy mimo wszystko nie żałować glebie poplonu?
Czy owe korzenie mogą wzbogacić na tyle glebę, że poplon już będzie zbędny? Czy mimo wszystko nie żałować glebie poplonu?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Takie np.żyto , do rozkrzewienia przed zimą potrzebuje azot, więc zabierze sobie go z gleby i tym samym uchroni od wymycia w okresie jesienno-zimowo-wiosennym.
-
Każdy poplon to dodatkowa próchnica
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy na jesienny poplon jest już za późno? Jest jeszcze sens posiać np. gorczyce ?...Czy siąć żyto?
Asia
Asia
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Wrzesień to miesiąc siania gorczycy!!!! Ale za 2 misiące trzeba ją skosić i przekopać.
Żyto też możesz posiać, ale przekupuje sie je na wiosnę.
Żyto też możesz posiać, ale przekupuje sie je na wiosnę.
Pozdrawiam
-
Tylko,że nie każde warzywko dobrze toleruje świeżo przykopaną zieleninę.
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Czy jest jakis poplon ktory urosnie mie jeszcze w tym roku jako zielonka do spasienia ?