Owadożery
Re: Owadożery
Radku Twoja kolekcja jest niesamowita!
Masz wiele roślin, które pierwszy raz widzę tu, na forum. Kwiaty niektórych z nich wyglądają wprost nieziemsko! Sama mam w domu dzbanecznika i rosiczki, ale te najbardziej popularne. Czasem mam ochotę wywalić wszystko z parapetów i hodować same owadożerne. Czy mógłbyś polecić mi jakąś roślinkę, która dałaby sobie radę bez doświetlania? Mam okno wschodnie i zachodnie, może jakaś dałaby rade?

Oprócz popularnych rosiczek dadzą radę tłustosze meksykańskie, czy dzbaneczniki popularne. Jakieś pływacze może.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super, muszę się za jakimiś rozejrzeć
Radku jakbyś miał coś na zbyciu to chętnie odkupię 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Radku wpadłam do Ciebie po tym jak Cię labka1 zachwalała w swoim wątku. Muszę powiedzieć że się nie zawiodłam, masz piękną kolekcję owadożerów, w dodatku świetnie sfotografowane
A ta ostatnio pokazana D. aliciae mnie po prostu zauroczyła
Ja dopiero zaczynam przygodę z owadożernymi, ale przymierzam się do powiększenia kolekcji
Jestem zainteresowana tym jak zimujesz muchołówkę i kapturnice, no i jakie warunki potrzebują pływacze 

Witam,
dziękuję dominiko i tesia39.
Kapturnice i muchołówki trzymam zimą na nieogrzewanym poddaszu na oknie południowym, temp 5-10 stopni. Pływacze nie są wymagające, potrzebują jedynie dużo wody, przynajmniej do połowy doniczki albo nawet do podłoża. Czyli można doniczkę z otworami włożyć w doniczkę bez otworów i zalać wodą. Pływacze trzymam na oknie wschodnim.
Dominika co do sprzedaży mam trochę tłustoszy, ale skończył mi się mech sphagnum, który najlepiej je zabezpiecza podczas przesyłki. Tłustosze są bardzo kruche i liście łatwo odpadają od rozetki. Więc raczej nie bardzo. Nasiona mam jeszcze D. aliciae, D.dielsiana, D. capensis, D. capensis 'alba'.
Edit: Kolejne zdjęcia
Kwitnąca Mimosa pudica

Aturi - tańcząca roślinka
Faktycznie rusza tymi małymi listkami.

P. 'tina' się rozkręca, puszcza jeszcze 5 pęd teraz

P. agnata nawet muchę upolowała

D. capensis 'alba'

S. flava

pozdrawiam
dziękuję dominiko i tesia39.
Kapturnice i muchołówki trzymam zimą na nieogrzewanym poddaszu na oknie południowym, temp 5-10 stopni. Pływacze nie są wymagające, potrzebują jedynie dużo wody, przynajmniej do połowy doniczki albo nawet do podłoża. Czyli można doniczkę z otworami włożyć w doniczkę bez otworów i zalać wodą. Pływacze trzymam na oknie wschodnim.
Dominika co do sprzedaży mam trochę tłustoszy, ale skończył mi się mech sphagnum, który najlepiej je zabezpiecza podczas przesyłki. Tłustosze są bardzo kruche i liście łatwo odpadają od rozetki. Więc raczej nie bardzo. Nasiona mam jeszcze D. aliciae, D.dielsiana, D. capensis, D. capensis 'alba'.
Edit: Kolejne zdjęcia
Kwitnąca Mimosa pudica

Aturi - tańcząca roślinka

P. 'tina' się rozkręca, puszcza jeszcze 5 pęd teraz

P. agnata nawet muchę upolowała

D. capensis 'alba'

S. flava

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Ok, rozumiem. Teraz może też będzie nienajlepsza pora na wysiewanie, ale przypomnę się na wiosnę
Mimoza ma urocze kwiaty. Też miałam Aturi, urosło chude i baardzo wysokie, niestety nie przeżyło przycięcia, a szczepki nie udało mi się ukorzenić

Mimoza ma urocze kwiaty. Też miałam Aturi, urosło chude i baardzo wysokie, niestety nie przeżyło przycięcia, a szczepki nie udało mi się ukorzenić

- tesia39
Mimoza bardzo ładnie kwitnie
ale to widok tłustoszka mnie zachwycił
nie mogę się napatrzeć 

- labka1
Tesia przepadła, zakochana w owadożerach..
To one Radku teraz tak kwitną, czy wyczarowałeś fotki...???

- tesia39
Kasia żebyś wiedziała, właśnie czekam na muchołówkę i następną rosiczkę 

- labka1
No widzisz...ale radocha co?
ja tez swoje oglądam ciągle:)
ja tez swoje oglądam ciągle:)

- tesia39
Dla mnie radocha, ale parapet już płacze
i mówi że nie da rady się bardziej rozciągnąć

- labka1
Pogadaj z nim..jak z roślinkami...wiem,że masz wielką siłę perswazji 

Z wysianych 5 nasion aturi wzeszły 2, 1 umieściłem w akwarium z owadożerami i tam się dobrze czuje (ciepło, wigotno, jasno) a ta na parapecie ledwo zipie. A nie mam miejsca, żeby drugie też tam wsadzić. A z kwiatów mimozy nasionka będąDomimika pisze:Ok, rozumiem. Teraz może też będzie nienajlepsza pora na wysiewanie, ale przypomnę się na wiosnę![]()

Tak teraz, i jeszcze 2,a nie jak pisałem 1 puszcza. Podzielił się i ma 2 stożki wzrostu stąd tyle kwiatów na raz.labka1 pisze:Tesia przepadła, zakochana w owadożerach..![]()
![]()
![]()
![]()
Jeszcze dam fotke D. pulchella x nitidula ma ok. 4 cm to chyba maks rozmiary jakie może mieć. I chyba się przygotowywuje do wydania gemmae.

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne