Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, najprawdopodobniej od tego właśnie czernieją. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też teraz rzadziej podlewam moją madagaskarkę, ale jeden młody listek czarny się zrobił i zgnił... :shock:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Jakoś zauważyłam, że mi nowe listki czarnieją i odpadają. Dziwne, że dużo roślin mi naraz zaczęło marnieć, tu palma kokosowa, tu madagaskarska... :-( Co się może dziać? Na razie madagarskarskiej nie podlewałam. Robaków na pewno nie mam.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Ja nie wiem, czy to jest normalne, ale podlewając palemkę co 10 dni, codziennie opada 1,2 liście. A potem kolejne gną się ku dołowi i wkrótce też opadają na następny dzień. W środku te igiełki niektóre są czarne. Niepokoi mnie to, bo nie wiem czy to faktycznie "robienie sobie miejsca" na pień, czy coś niedobrego się z nią dzieje. Chyba za niedługo zostanie goła bez liści. Proszę, niech ktoś coś poradzi. Czarodzieju może Ty?
x-C-j
---

Post »

Pokaż ją i jeśli rośnie w uniwersalnej ziemi to od razu kup sobie typową dla kaktusów i zaopatrz się w żwir. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Ale ja ją już wtedy przesadziłam do ziemi z kaktusów, co kupiłam, z tym że żwirku nie mam to trochę ją wymieszałam z tą uniwersalną, widać ją zresztą trochę na wierzchu, bo lekko obsypałam palemkę. Zastanawiam się, bo ostatnio jak ją przesadzałam to miała 1 cm wody w środku - czy nie jest to ta sama przyczyna co z palmą kokosową? Może mimo wszystko w środku jest za mokra? Sądzę, że chyba nie byłoby zdrowo dla rośliny po raz 3 w ciągu 1,5 miesiąca ją przesadzać. Tak to ona wygląda zdrowo, tylko niepokoi mnie to opadanie listków. Czy to faktycznie "robienie sobie miejsca" na pień?

Obrazek

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Nie dobrze że dałaś tą ziemię uniwersalną bo ona zatrzymuje i magazynuje zbyt długo wodę a tego ta roślina nie lubi, poza tym że listki brązowieją co jest zapewne efektem wcześniejszego zalania uważam że nic jej nie dolega. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

No to może ją zdrapie z wierzchu? Ja ją na razie przesuszę. Czyli efektem czarnych listków jest przelanie? Bo ktoś kiedyś pisał, że to niby normalne że ona z czasem te liście zrzuca pozostawiając sam pieniek.
x-C-j
---

Post »

Zgadza się listki z czasem zrzuca, zawsze jest kępa liści na czubku, ale zrzucając je normalnie nie czernieją tylko po prostu schną lekko brązowiejąc i spadają. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Hmm to co zrobić żeby nie czerniały? Już i tak mniej podlewałam tą palemkę, tak co 10 dni.
x-C-j
---

Post »

One czernieją u Ciebie bo to efekt zalania jakie przeszła, powinno być już wszystko dobrze a wodę dawaj co 12-14 dni i starczy. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Ja bym nawet jeszcze rzadziej podlewała :D
Awatar użytkownika
patusia_90
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 14:09

Post »

Też mam takiego kaktusa tylko, że dużo mniejszego. Ale od pewnego czasu Zaczęły mi przy parapecie ( tam gdzie stoją kaktusy ) latać takie niewielkie białe muszki. Miał ktoś coś takiego??
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Możliwe, że to mącznik szklarniowy sprawdz jak wygląda i zobaczysz czy te same muszki są u Ciebie.
pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
patusia_90
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 14:09

Post »

Sprawdziłam. To to samo :/ :/ Czym najłatwiej te robaki usunąć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”