Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
Ja nie wiem, czy to jest normalne, ale podlewając palemkę co 10 dni, codziennie opada 1,2 liście. A potem kolejne gną się ku dołowi i wkrótce też opadają na następny dzień. W środku te igiełki niektóre są czarne. Niepokoi mnie to, bo nie wiem czy to faktycznie "robienie sobie miejsca" na pień, czy coś niedobrego się z nią dzieje. Chyba za niedługo zostanie goła bez liści. Proszę, niech ktoś coś poradzi. Czarodzieju może Ty?
Ale ja ją już wtedy przesadziłam do ziemi z kaktusów, co kupiłam, z tym że żwirku nie mam to trochę ją wymieszałam z tą uniwersalną, widać ją zresztą trochę na wierzchu, bo lekko obsypałam palemkę. Zastanawiam się, bo ostatnio jak ją przesadzałam to miała 1 cm wody w środku - czy nie jest to ta sama przyczyna co z palmą kokosową? Może mimo wszystko w środku jest za mokra? Sądzę, że chyba nie byłoby zdrowo dla rośliny po raz 3 w ciągu 1,5 miesiąca ją przesadzać. Tak to ona wygląda zdrowo, tylko niepokoi mnie to opadanie listków. Czy to faktycznie "robienie sobie miejsca" na pień?

- patusia_90
- 100p
- Od: 18 cze 2008, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możliwe, że to mącznik szklarniowy sprawdz jak wygląda i zobaczysz czy te same muszki są u Ciebie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
- patusia_90
- 100p
- Od: 18 cze 2008, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.