Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10358
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

68. Szpinak w cieście francuskim

Obrazek

Produkty:
  • - pół opakowania ciasta francuskiego z Bied-rony
    - pół /całe opakowanie fety
    - 1-3 solidne ząbki czosnku
    - 1 jajo
    - 1/2 łyżeczki masła
    - opakowanie mrożonego szpinaku
    - ok.10 dkg szynki, polędwicy, łopatki etc. w plasterkach
    - ok.10 dkg wyrazistego żółtego sera w plasterkach
    - pieprz
Rozmrażamy w mikrofali szpinak.
Odcedzamy na sitku. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by odparował. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Zmniejszamy temperaturę patelni.
Ciut masła, feta ( słona, więc ostrożnie), pieprz, jajo i mieszamy delikatnie kilka minut, aż jajo się zetnie.
Ciasto rozkładamy na blasze, albo wkładamy do foremki.
Na środku układamy połowę :wędliny, żółtego sera, połowę szpinaku.
Powtarzamy warstwy.
Zamykamy boki ciasta, sklejając boki na górze.

W mikrofali ( 180C + nawiew,ok.40 min.), pieróg wyrósł do wielkości małego bochenka chleba :shock:
Krzyś, zjadł sam - całe :shock: .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

69. Polędwica faszerowana kurkami

Składniki:
60 dag polędwicy wołowej,
25 dag kurek,
3 łyżeczki zielonego pieprzu,
3 łyżki masła,
1/2 łyżki margaryny,
małe opak. śmietany 12-proc
.
[color=#900Robimy:[/color]
Polędwicę mniej więcej równej szerokości posypujemy z obu stron zielonym pieprzem (przyciskamy go do mięsa), przekrawamy wzdłuż na pół, ale tak, by z jednej strony została nierozcięta.
Grzyby przed przyrządzeniem starannie myjemy, odcinamy końce, osuszamy. Na 2 łyżkach masła smażymy na patelni.
Polędwicę rozkładamy na płasko. Układamy na niej część kurek - tyle, żeby po złożeniu nie wychodziły z boku. Ostrożnie składamy i ciasno obwiązujemy bawełnianą nitką.
Na patelni rozgrzewamy masło z margaryną i na mocnym ogniu obsmażamy mięso z obu stron po 4 - 5 minut. Jeśli lubimy polędwicę mocniej wysmażoną, kontynuujemy smażenie jeszcze 2 - 3 minuty. Jeśli jeszcze bardziej wysmażoną - usuwamy nadmiar tłuszczu z patelni, przykrywamy i dusimy 2 - 3 minuty. Mięso przekładamy na półmisek. Solimy i pieprzymy.
Z patelni usuwamy tłuszcz (jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy), wrzucamy pozostałe kurki, dolewamy śmietanę i na małym ogniu mieszamy krótką chwilę. Sosem polewamy mięso na półmisku. Podajemy ze smażonymi kartoflami.

Przepis nie jest mój, osobiście go nie wypróbowałam, robił to jakiś czas temu Sz.M. a ja nie pamiętam jak wyszło :oops:

Łososia piecze się niedługo, ale czasu nie umiem podać, robię takie rzeczy "na oko", jak zmienia kolor na jasny i matowy i zaczyna się na brzegach leciutko rumienić, to ma dosyć :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jola_rud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 16 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

70. Zupa na niespodziewaną wizytę.
Robi się ją szybciutko, gorąco polecam:
  • - 2 duże serki topione
    - 2 kostki rosołowe
    -2 l. wody
Robimy.
Gotujemy składniki do rozpuszczenia sera, trochę soli do smaku, trochę śmietany. Można podawać z groszkiem ptysiowym. Albo z ryżem, lub z makaronem.

W zależności czym się dysponuje w danej chwili zaskoczenia przez niespodziewanych gości.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4090
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Dzięki pięknie Nalewko za przepis. Pewnie kiedyś go wykorzystam. :D

A łososia piecze się około 20 min. Tak pisało w internecie i tyle trzymałam
go w piekarniku. :wink: Smakował pysznie. Goście chwalili.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka W.
200p
200p
Posty: 340
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Tak łososia to bym sobie pojadła.
Ostatnio jadłam łososia jako przystawkę w plastrach wędzonego.

Wyglądało to tak: w naleśniku zawinięty łosoś wędzony z twarożkiem. Na zimno podany. Polany taki ala pomidorowym sosikiem z pokrojonym ogórkiem na tarce z grubymi oczkami.

Powiem - było dobre...
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

71. Placki z cukinii.

Składniki:
  • -60 dag cukinii
    -20 dag ziemniaków
    -jedna cebula
    -dwa małe jajka
    -3/4 szklanki mąki (może trochę mniej)
    -trochę soli
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zrobić z ziemniakami. Wymieszać, posolić, odstawić :tan Po 5-10 minutach wycisnąć sok i dodać cebulę, startą na małych oczkach. Następnie dodać mąkę, jajka, wymieszać i smażyć na oleju. Posypać cukrem.
Smacznego :)

Obrazek
Z tych składników wychodzi około10 placków :)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

72. Naleśniki z truskawkami.

Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki, bita śmietana
- serek homogenizowany

Wykonanie:
Po zrobieniu naleśników, nadziewamy je serkiem z drobno pokrojonymi truskawkami. Na wierzch dajemy bitą śmietanę, wokoło zmiksowane truskawki. Smacznego :)

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

73. Szaszłyki z grilla.

Potrzebujemy kiełbasę, paprykę, cebulę i przyprawy ;) Smacznego :)

Obrazek

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
ursa
200p
200p
Posty: 347
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

.
Zrobilam placuszki z cukini z przepisu Powojnika. Baaaaardzo smaczne. Polecam. Dziękuję za przepis .
---------------------

Pozdrawiam Urszula.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Ursa, miło mi :)
Tylko w wykonaniu powinno być....Następnie dodać mąkę, jajka, wymieszać i smażyć na oleju. ;) Zapomniałem o jajkach :oops:
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
ursa
200p
200p
Posty: 347
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Ja dalam dwie pełne łyzki mąki. Uwazam , że jedna spokojnie wystarczy, bo to mają być placuszki warzywne, a nie mączne.

_________________________
Pozdrawiam Ursa
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Powojnik pisze: Zapomniałem :
Powojnik to Ty jesteś facet?
wow

;:138
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Facet :wit
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Faktycznie bardzo ciekawy przepis na placuszki z cukinii,
chyba upiekę, bo przyniosłam dziś z działki :lol:
a pomysły obiadowe mi się skończyły ;:224
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1539
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Jak cukinia, to może coś konkretniejszego z tego warzywa, czyli dwa przepisy z cukinii:

74. Cukinia zapiekana z drobiowym mięsem mielonym

Składniki:
  • - 2 średnie cukinie
    - 250 g mięsa mielonego (indyk)
    - 1 średnia cebula
    - 1 jajko
    - pół pęczka natki pietruszki
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    - pół kostki bulionu drobiowego
    - 2 średnie ziemniaki
    - 2 plastry sera żółtego
    - przyprawa ziołowa np. grillowa
    - curry
    - 2 łyżki oleju
    - pieprz
    - bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy małą łyżeczką część z nasionkami tak, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ siekamy drobno i przekładamy do miski. Do mięsa mielonego wbijamy całe jajko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, doprawiamy ziołami do grilla, curry oraz pieprzem. Wyrabiamy mięso na gładką masę i wkładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z cukinii.
Pół kostki bulionowej rozpuszczamy w połowie kubka wrzącej wody. Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na dno naczynia lub blachy do zapiekania wlewamy oliwę. Na to wykładamy przygotowany sos i na nim układamy cukinie.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniej więcej 1 cm x 1 cm lub w słupki coś jak na frytki. Rozrzucamy je pomiędzy cukiniami.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 45 min ? 1 godz.
Przed końcem pieczenia na mięsie układamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią.

75. Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego pod beszamelem

Składniki:
  • - 2 średnie cukinie lub bakłażany
    - 50 dkg mięsa mielonego (jakie kto lubi, ja używam indyczego jest bardziej delikatne)
    - 1 kg świeżych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
    - mozzarella
    - beszamel
    - 3 łyżki oliwy
    - 1 szkl gorącej wody
    - 1/2 kostki bulionu grzybowego
    - 2 - 3 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii
    - sól, pieprz
    - 2 ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm (bez obierania). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, układamy warstwę plastrów cukinii. W szklance gorącej wody rozpuszczamy 1/2 kostki bulionu grzybowego dodajemy koncentrat, mieszamy z mięsem i chwilę dusimy, dodajemy bazylię, poszatkowany czosnek i przyprawy. Jeśli sos robimy ze świeżych pomidorów, to po sparzeniu obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy z 1/2 kostki bulionu grzybowego rozpuszczonego w szkl wody. Po 15 min duszenia mieszamy z mięsem i jeszcze chwile dusimy, pod koniec duszenia dodajemy bazylię, czosnek i przyprawy. Sos powinien być gęstawy. Wykładamy na warstwę cukinii, na wierzch układamy plastry mozzarelli. Wszystko polewamy beszamelem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.

76. Beszamel (który zawsze się udaje)

Składniki:
  • - 4 łyżki masła
    - 4 łyżki mąki
    - 3 szkl mleka
    - gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
    - Vegeta
Sposób przyrządzenia:
Masło z mąką smażymy 2-3 minuty na jasnozłoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy przez 15-30 minut na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, sos ma być puszysty i delikatny.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”