Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dyptam jesionolistny
Gorejący krzew to nie jest nazwa z alegro tylko z biblii. A na forum przecież używamy również nazw potocznych 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiula - nie sadź dyptamu obok ścieżki bo choć jest naprawdę piękny to możesz mieć uczulenie.
Ja kiedyś latem dotknęłam ręką kwiatów dyptamu i długo miałam brązowe plamy.
Ja kiedyś latem dotknęłam ręką kwiatów dyptamu i długo miałam brązowe plamy.
Żeby tylko plamy
Ja w zeszłym roku miałam paskudne bąble na przedramieniu, oparzenie drugiego stopnia
I to nie żebym nie wiedziała, bo kiedyś już doświadczyłam brązowych plam.Zachciało mi się czyścić w słoneczny dzień jego ładne listki z płatków obok rosnącej róży po ulewnych deszczach i niechcący dotknęłam.Mam ślady do dziś 

Jak zakwitnie,sprawdź,czy te bąble są od dyptamu.W ubiegłum roku liść dyptamu
wcierałem w skórę,było lekkie zaczerwienienie.A podczas zbierania wiśni,poparzyłem nogę tak,że bąble były dwa tygodnie na kolanie.I wokół wiśni nie było żadnych parzących roślin.Być może to sałata jadowita.
wcierałem w skórę,było lekkie zaczerwienienie.A podczas zbierania wiśni,poparzyłem nogę tak,że bąble były dwa tygodnie na kolanie.I wokół wiśni nie było żadnych parzących roślin.Być może to sałata jadowita.
Pamiętam, pokazywałeś nawet zdjęcie, ucieszyłam się nawet, że mam towarzysza niedoli
Liście dyptamu nie parzą.Najgroźniejsze są nasienniki bezpośrednio po kwitnieniu gdy są jeszcze 'soczyste'.Ja czyszcząc dotykałam liści palcami, a te nasienniki tymczasem 'połaskotały' mnie lekko po przedramieniu.Gdybym się zorientowała i szybko umyła rękę chyba skończyłoby się tylko na zaczerwienieniu.

Chyba już jednak czas na dyptam.
Czy dobrze zrozumiałam, dyptam różowy ma ciemniejsze łodygi?
Czy dobrze zrozumiałam, dyptam różowy ma ciemniejsze łodygi?
Tak, różowy ma wychodzące z ziemi pędy z lekkim czerwonym rumieńcem.
Czyli mam dwa białe. Kupiłam je w ubiegłym roku i jeszcze nie kwitły,a miały być dwa, odmiennego koloru. Jestem trochę zła na sprzedającego.
-
- 50p
- Od: 13 lis 2009, o 21:34
Poczekaj jeszcze trochę, za niedługo wypuszczą pąki, to będzie już widać.
Jeśli kupowałaś wczas na wiosnę, to sprzedający sam mógł mieć trudność w określeniu koloru. Jak odrosty są zbyt krótkie, to czasem wydaje się, że będzie różowy, a on jest potem biały. Albo bardzo ładne są takie białe z różowymi żyłkami. One są dość rzadkie. Może trafi Ci się taki.
Jeśli kupowałaś wczas na wiosnę, to sprzedający sam mógł mieć trudność w określeniu koloru. Jak odrosty są zbyt krótkie, to czasem wydaje się, że będzie różowy, a on jest potem biały. Albo bardzo ładne są takie białe z różowymi żyłkami. One są dość rzadkie. Może trafi Ci się taki.
Marysia
Czyli na razie nie nakręcać się, czekać i mieć nadzieję na żyłkowany.
-
- 50p
Do dyptamu trzeba sporo cierpliwości
, szczególnie biały rozwija się wolniej na początku.Mój biały ma teraz trzeci sezon i po raz pierwszy wygląda jakby miał zamiar zakwitnąć
, trzy pędy mają wyraźne zgrubienia na końcach.Różowy kupowany jako sadzonka rośnie prawie jak chwast od samego początku, wysiewa się, ale przesadzone siewki ( spomiędzy kamieni) mi zginęły.

-
- 50p
A ja mam odmienne doświadczenia. Zawsze białe mi sie bardziej rozgałęziają, a te różowe mają mniej łodyg, ale chyba trochę grubszych i sztywniejszych
Marysia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo mnie się podoba ta roślinka i bardzo chciałbym ją mieć ale obawiam się czy nie stanowi zagrożenia dla kota. Czy poprzez samo otarcie się o nią można doznać poparzenia skóry?
Najlepiej niech wypowie się na ten temat ktoś u kogo rośnie ta roślina przy obecności kota na działce.
Najlepiej niech wypowie się na ten temat ktoś u kogo rośnie ta roślina przy obecności kota na działce.