Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Jolcia pisze: A może ktoś ma namiary na stronę, gdzie jakaś dobra dusza podaje informacje z kalendarza księżycowego. Jeśli tak, to w imieniu wieeelu zainteresowanych proszę ;:167 o podanie, co i kiedy robić w ogrodzie.
Pozdrawiam............. znów zimowo. :?
Jolu ;:167 ja, u siebie w wątku i w wątku Rok z kalendarzem w ogrodzie i na działce umieszczam takie informacje, więc serdecznie zapraszam :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Jolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2007, o 16:55

Post »

Halinko K.!
Wdzięczna jestem za szybki odzew, jak nie wiem co, a moja radość wygląda tak: :tan :tan
Ostatnio podałąa, że był dobry dzień na opryski przeciw szkodnikom na kwiatach. Zrobiłam to, spryskałam fuksję, i skutek jest natychmiastowy. Wcześniej pryskałam kilka razy i nie pomogło, białe latające stworki rozmnażały się na niej w najlepsze. A ten jeden raz, ostatni, wystarczył :lol:
I o to chodzi.
Jeszcze raz dzięki, Halinko K. :wit
dobroć powraca
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Halinko jesteś bardzo pomocna , dla mnie laika komputerowego i nie tylko takiego :wink: , takie podsuwane gotowe linki są super sprawą, wielkie dzięki ;:196
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jolciu ;:167 i Ulko ;:167 miło mi, że mogłam być pomocna :D

Zawsze chętnie pomogę, jeżeli będzie to w mojej mocy ;:196 ;:196 ;:196

"Rok w ogrodzie" - Ciemierniki, 13.03.2010
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj na tv info trafiłam na kalendarz biodynamiczny, ale tak go jakoś czytają, że wydaje się.... niewiarygodny. To zwykli dziennikarze czytają, nie ogrodnicy i słychać, że nie mają pojęcia, o co biega :D :D :D
Teraz wiosna długo wyczekiwana przyszła i pewnie każdy i tak będzie robił w ogrodzie to, na co akurat ma czas, na co aura pozwala. Ależ lubię to wiosenne urwanie głowy, to najlepsza pora roku dla mnie, cudem znikają wszystkie depresje i migreny, wiadomości ze świata są niczym wobec faktu, że jest pierwszy krokus!!!!!!!!!!!!!!!
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28

Post »

To są bzdury w tych gazetach. Zwłaszcza, że każda gazeta ma swój inny kalendarz.)
I co jak ktoś przeczyta że w tym dniu sadzimy czy tam opryskujemy, a okaże się że będzie ulewa tego dnia?:) Ludzie zawsze wierzyli w zabobony.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wolodi, a czy uważasz, że przypływy to też bzdura?
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
wolodi
100p
100p

Post »

Nie bardzo wiem o jakie przypływy chodzi? i co to ma wspólnego z tematem?
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa, to nie wiesz, że przyciąganie (grawitacyjne siły) Księżyca mają wpływ na poziom morskich wód i ich dobowe wahania, sięgające nawet pół metra. Właśnie na obserwacjach faz księżyca i sile przyciągania oparte są kalendarze biodynamiczne, czy też księżycowe. To oddziaływanie jest różne w różnych momentach miesiąca i ma wpływ na przemieszczanie się soków w roślinie i na różne jej części, (korzeń, liść i.t.p.) Lunatykowanie też jest związane z Księżycem, a kilkuletnie lunatykujące dzieci nie zdają sobie sprawy z pełni, żeby się dostosować, one to po prostu wtedy robią.
Pozdrowienia :wit
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
wolodi
100p
100p

Post »

Dziękuję za sprecyzowanie wypowiedzi. i widzę że od razu zakłada Pani że nie wiem bo zapytałem o uścielenie wypowiedzi:)
Jednak nie odpowiedziała Pani na moje pytanie co jeśli np.: dany dzień jest przeznaczony do sadzenia lub opryskiwania czegoś tam, a w ten dzień np. straszliwie pada deszcz i co wtedy?:) A czy są dowody jak to niby wpływa i jakie są straty przy posadzeniu w niewłaściwej fazie?:)
Darujcie mi ale nie znam żadnego producenta który stosował by się do owych kalendarzy, a produkty ma najwyższej klasy.
Pewnie owe fazy mają wpływa na ludzi także i co jeśli dana faza sadzenia nie odpowiada fazie naszych chęci do sadzenia?:D
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wolodi, nie Pani, o opryskiwaniu według kalendarza nie słyszałam, stosuje się jak są warunki i jest potrzeba. A jeśli chodzi o sianie czy sadzenie to danych dni jest troszkę więcej niż jeden, zawsze sobie można wybrać czas bardziej dogodny. Ja staram się robić w ogrodzie z kalendarzem, choć czasem zdarza mi się samej z niego wyłamać :wink: . Aż tak bardzo poważnie do tego nie podchodzę. Ale różnicę zauważam.
Pozdrawiam :)
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Wołodi! Fazy księżyca mają też duży wpływ na człowieka. Nie powinno się robić operacji podczas przypływów, bo wówczas może być silny krwotok. Miałam drobny zabieg z miejscowym znieczuleniem, lekarz klął,że nie może zatamować krwi, nagle się uspokoił. Wiedziałam, że o tej godzinie zmieniają się fazy. Krępowałam się powiedzieć mu o tych fazach przed operacją.
Waleria
wolodi
100p
100p

Post »

Odnośnie krwawienia i to jest niby dowód ze był to wpływ faz księżyca?:)
To tak jak w średniowieczu - pływa znaczy czarownica:)
A odnośnie różnic które zauważa Ankha w swoim ogródku. Czy dysponujesz może jakimiś badaniami naukowymi na ten temat? Bo jeśli było by ot takie proste to bardzo łatwo było by to ustalić.
Jolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2007, o 16:55

Post »

A ja, poczytawszy Was trochę, myślę, że się czepiasz, WOLODI!
Dla mnie to jak z wiarą - wierzę lub nie, choć dowodów namacalnych prawie nie ma. I w tym tkwi zagadka kalendarza faz księżyca, na tej zasadzie.
My, ogrodnicy, naukowcami nie jesteśmy (choć może się i tak zadarzyć, z góry przepraszam badaczy-ogrodników :oops: ) i myślę, że nie ma potrzeby udawadniania, że kalendarz księżycowy "działa".
Jest prosty sposób na przekonanie się: zasadź coś w odpowiedniej porze a następnie wsadź tę samą roślinkę w dniu, mówiąc kolokwialnie, zakazanym. Wówczas sam, wolodi, dostrzeżesz róznicę.
Ja praktykuję od lat dni dobre i złe, z pozytywnym skutkiem. Zaraziłam tym znajomych, i też cieszą się, gdy rośnie, i pięknie kwitnie.
Właśnie idę do ogródka wsadzić tamaryszek, dzisiaj korzystna pora :) .
Pozdrawiam cieplutko (6st. C na zewnątrz..... brrr.......)
dobroć powraca
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Coś w tym jednak jest, parę lat temu moja siostra zafascynowała się kalendarzem biodynamicznym, trochę się z niej podśmiewałam. Do czasu, aż sama się o tym przekonałam.
Posiałam ogórki w czasie wg kalendarza zupełnie do tego nieodpowiednim, po dwóch tygodniach wsiałam następny rzut (- no bo te pierwsze nie wzeszły), już w dniach siewu. Po paru dniach wszystkie, i te pierwsze i te z drugiego siewu wzeszły jednocześnie. Z tego wyciągnęłam wniosek- one czekały na swój czas. Jednak niewolnicą kalendarza nie jestem, co robić trzeba to robię a zwłaszcza jeśli chodzi o plewienie, tu już zupełnie nie kieruję się kalendarzem.W tym wypadku to pogoda nami dyryguje a nie odwrotnie.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”